Artikel top billede

Dommen: Det nye iOS 6 er en blandet fornøjelse

Se vores gennemgang af Apples nye mobile styresystem.

Det begynder efterhånden at ligne en tradition.

Hvert eneste år, når Apple lancerer den nye version af virksomhedens mobile styresystem, iOS, sidder millioner af iPhone og iPad-ejere klar til at hente det næsten synkront, når det ligger klart til download.

Således også i år.

Og denne skribent er næppe den eneste, der hvert eneste år sidder tilbage og er en lille smule skuffet, når styresystemet endelig er blevet installeret på enheden: "Var det virkelig det?"

Gemmer på markant ændringer

Men selv om iOS 6 på overfladen ligner sine forgængere, gemmer styresystemet på en række markante ændringer, når du først begynder at gå på opdagelse.

De største ændringer er uden tvivl, at Apple har valgt at smide Google på porten og har fjernet YouTube-app'en og ikke mindst Google Maps.

Som bekendt er Google Maps på din iPhone og iPad nu blevet erstattet af Apples egen korttjeneste, der er blevet ventet med spænding - og ikke mindst skepsis - af mange.

Og med god grund.

For selv om den nye kort-apps 3D-funktioner er flashy, og den gratis navigations-funktion vil glæde mange, må vi desværre også erkende, at Google Maps er i en klasse for sig selv, når det gælder kort.

Især er vi mange, der vil savne Google Streetview.

Siri til iPad og skandaløse luftfoto

Og bor du i provinsen, eller har du en telefon, der er ældre end en iPhone 4S, er Apples nye kort-app ikke meget værd.

 Navigations-funktionen og 3D-funktionen - også kendt som flyover - virker nemlig kun med iPhone 4S, iPhone 5 samt den nye iPad. 

Skandaløse luftfoto

Desuden kommer Apples kort her i Danmark først for alvor til sin ret, hvis du bor i København, som er den eneste danske by, der har et 3D-kort. Og kvaliteten af luftbillederne af mange andre danske byer grænser desværre til det skandaløse. 

Eksempelvis er luftfotografierne af byer som Odense, Aalborg, Esbjerg og Kolding grynede sort-hvid-billeder, der tilmed er taget på overskyede dage. 

I København virker den nye kort-app til gengæld ganske hæderligt, og især er integrationen med anmeldelsessiden Yelp fremragende. 

Her får du med et enkelt tryk på kortet lynhurtig adgang til billeder og anmeldelser af nærliggende cafeer og restauranter. Men desværre ser Yelp-integrationen også kun ud til at virke i København. 

Denne skribent har kun kortvarigt haft tid til at lege med navigationsfunktionen, der er en af de funktioner, som kan være med til at opveje tabet af Google Maps. 

Men umiddelbart lader navigationen til at være ganske velfungerende, og en dansk robot-agtig kvindestemme guidede mig sikkert og præcist gennem morgentrafikken fra København til Herlev.

Siri

Ejere af den nye iPad kan desuden glæde sig over, at Apples digitale assistent Siri nu også er kommet til deres iPad. 

Men hvis du i forvejen synes, at Siri er overflødig på din iPhone - så er hun ikke mindre overflødig på din iPad. 

Til gengæld er det værd at rose Apple for at have fået integreret Siri på ganske elegant vis i iPad'ens brugerflade. 

Hvor Siri på iPhonen fylder hele telefonens skærm, lægger hun på iPad'en kun beslag på en ganske lille del af skærmarealet og dukker op som en slags popup-vindue i bunden af skærmen.

Passbook 

En af de mest omtalte funktioner i iOS 6 er den nye Passbook-app, der er designet til at lagre digitale billetter til eksempelvis koncerter og sportbegivenheder samt boardingpass til dine flyrejser. 

Men desværre er Passbook-app'en indtil videre nærmest ubrugelig her i Danmark, hvor der i skrivende stund endnu ikke findes nogen Passbook-apps. 

Logger du ind med en amerikansk iTunes-konto, får du dog adgang til et mindre udvalg af Passbook-apps. Eksempelvis understøtter flyselskabet Lufthansa og koncertarrangøren Livenation Passbook.

Her er de mange små forbedringer

Forstyr ikke

Forstyr ikke-funktionen er en af de små forbedring i iOS 6, der sandsynligvis vil gå hen og vinde stor popularitet 

Med Forstyr ikke-funktionen undgår du at få din nattesøvn - eller dine møder - forstyrret af indkommende telefonopkald, sms-beskeder og andre beskeder. 

Du slår funktionen til i indstillings-menuen, og ved at gå ind under menupunktet "Meddelelser" får du mulighed for at tilpasse funktionen til dine behov. 

Eksempelvis kan du sørge for, at funktionen automatisk bliver slået til på et forudbestemt klokkeslet hver nat, og du har også mulighed for at tillade, at opkald fra udvalgte telefonnumre slipper igennem. 

Fanebladsdeling

Du har muligvis bemærket, at Safari på din Mac samt på din iPad og iPhone er blevet udstyret med en lille iCloud-knap.

Når du klikker på den, vil du få adgang til åbne faneblade på din andre enheder. 

Har du eksempelvis siddet og researchet et specifikt emne på din computer, hvor du har haft en masse faneblade åbne, kan du uden problemer tage din iPad med hen i sofaen og få adgang til de samme faneblade. 

De mange små forbedringer

Herudover byder iOS 6 også på en lang række andre mindre, men ganske anvendelige, forbedringer.

Heriblandt muligheden for at dele billeder med udvalgte venner via Photostream, muligheden for tage Panoroma-billeder, hvis du har en iPhone 4S eller iPhone 5 samt en såkaldt VIP-mailboks, der gør det lettere at få overblik over de vigtigste mails, du modtager.

Opsummering

Uanset hvordan vi vender og drejer det, er skiftet fra Google Maps til Apples egen kortapp en markant forringelse, der betyder, at ikke alle vil føle iOS 6 som en forbedring.  

Det kommer til at afhænge af, hvor meget du bruger kortfunktionen i din dagligdag. 

Men savner du Google Maps, kan løsningen dog være at smide en genvej til maps.google.dk ind på din iPhone og iPads hjemmeskærm.

Ganske vist giver det ikke adgang til Google Streetview, men resten er kortoplevelsen er næsten, som du kender det fra den gamle kort-app. 

Tillægger du ikke kort-funktionen særlig stor værdi, er der ingen grund til at kigge sig tilbage, og du kan trygt opdatere til iOS 6.

Læs også:
 

iOS 6 er frigivet til iPhone og iPad: Hent det her

6 tip: Sådan får du det optimale ud af iCloud
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere