Test: Spektakulær bærbar med glas-design

HP Envy 14 Spectre er en usædvanlig bærbar pakket ind i det hårdføre og ridsefri Gorilla Glass. Vi har testet computeren, der er udstyret med en 14 tommer skærm mast ned i et 13 tommer chassis.

Test: Spektakulær bærbar med glas-design

Anmeldelse: HP Envy 14 Spectre er ikke som de andre ultrabooks, vi har testet på det seneste. For det første er det en 14 tommer maskine mast ned i et 13 tommer chassis, men det mest bemærkelsesværdige er designet.

Computeren er nemlig pakket ind i glas, men det er ikke af den skrøbelige slags.

Det er derimod Gorilla Glass, som også bliver brugt til skærme på rigtig mange mobiler og tablet-pc'er.

Det særlige glas er uhyggeligt modstandsdygtigt over for stød, slag og ridser, og der er Gorilla Glass på både låg, skærm og håndledsstøtte.

Det giver en meget glat overflade, og særligt skærmen er interessant.

For skærm og ramme flyder sammen, så der ikke er nogen fysisk kant mellem de to. Det ser stilfuldt ud og vil uden tvivl være noget, som konkurrenterne skuler misundeligt til.

Glasset på låget virker meget solidt, men det føles samtidig rigtig glat, og det suger godt med fedtfingre til sig.

Du kender det måske fra din iPad?

Der går ikke lang tid, før skærmen ligner noget, der er blevet pudset med en bakke leverpostej.

Det samme er tilfældet med låget på HP Envy 14 Spectre.

Overfladen ser dog ganske eksklusiv ud, når fedtfingrene er fjernet, og HP har fravalgt mønstre eller anden form for grafisk lir, der ellers tidligere har præget producentens computere.

I det ene hjørne sidder dog et HP-logo, og det lyser, når computeren er tændt. Det lugter lidt af Apple.

Tyk og tung

Ud over sit design adskiller den bærbare pc sig desuden fra mængden af ultrabooks med sin vægt.

Den er oppe på hele 1,8 kilo, og vi fik et mindre chok, da vi skulle have computeren med på farten.

Vi har efterhånden vænnet os til ultrabooks, der vejer mellem 1,1 og 1,4 kilo, og derfor føles HP Envy 14 Spectre særdeles tung.

Den er også langt mere buttet end de supertynde computere, vi har testet på det seneste.

Men kan den så stadig kaldes en ultrabook? Ja, for når skærmen går fra 13 til 14 eller 15 tommer, så tillader Intel, der ejer betegnelsen og varemærket ultrabook, at maskinerne går op i vægt og tykkelse.

Helt præcist er computeren to centimeter om maven, når den er klappet sammen, og hvis den skulle finde på at spørge: "Ser jeg tyk ud i den her indpakning?" Så er svaret: Ja, for fanden!

Umiddelbart minder Envy 14 Spectre groft sagt blot om en traditionel bærbar - godt nok i en eksklusiv indpakning og med nogle af nyeste teknologiske landvindinger som SSD-disk i stedet for en traditionel harddisk.

I øvrigt har SSD'en en størrelse på 128 gigabyte, men der er allerede taget en stor luns til styresystem og HP's medfølgende programmer. Desuden bruges næsten 20 gigabyte på en Recovery-partition.

Det er naturligvis rart at have muligheden for at genoplive computeren, hvis den pludselig får et slagtilfælde, men det er alligevel lidt voldsomt, at der kun er omkring 50 gigabyte plads tilbage på harddisken til brugerens data og programmer.

God og gennemarbejdet

I forhold til de tyndere 13 tommer modeller følger HP Envy 14 Spectre godt med.

I benchmarkprogrammet PC Mark Vantage scorer computeren 11.742 points, og den ligger derfor på niveau ydelsesmæssigt med Acer Aspire S5, mens der er mere fart i Asus Zenbook Prime UX31A.

Den er da også udstyret med en hurtigere Core i7-processor, mens HP Envy 14 Spectre har en Core i5.

Generelt har HP styr på de basale ting: Tastaturet er generelt rigtig godt - og baggrundsbelyst.

Skærmen har klare og gode farver, og den har heldigvis en opløsning på 1.600 gange 900 pixel, så der er godt med plads på skrivebordet og bedre mulighed for at multitaske uden at miste overblikket.

Touchpad'en virker fint og er præcis.

Vi bemærkede dog, at backspace-tasten piver lidt, hvis den trykkes ned hurtigt en håndfuld gange. Det lyder som en lille mus, der klemmes lidt på maven. Det er til at leve med, men en noget underlig lyd.

Med volumenknap

HP har ud over glasindpakningen også sat et andet særpræg på computeren. Den er nemlig udstyret med en fysisk volumenknap, der er placeret i højre side.

Et meget utraditionelt valg, men faktisk ikke dumt. Det giver mulighed for at styre lydstyrken på en simpel måde.

Volumenknappen er flankeret af to andre knapper. Den ene kan mute al lyd, mens den anden aktiverer indstillingsmenuen for Beats Audio, som computeren er udstyret med.

Beats Audio er udviklet af gangsterrapperen Dr. Dre, og det er meningen, at teknikken skal forbedre lydoplevelsen. Især HTC har brugt Beats Audio i længere tid på sine mobile produkter.

Men ligesom med Bang & Olufsens ICEpower-teknologi, der findes på flere af Asus' computere, så er lydkvaliteten ikke noget, der får ægte hi-fi-entusiaster til at smide sig i sejrsrus på linoleumsgulvet og kaste svedige håndtegn til højre og venstre. 

Mindre kan naturligvis også gøre det, og Beats Audio skader da ikke, men det er måske lidt mere mærket, man får, end rendyrket himmelsk lyd.

Eksklusiv maskine med et par minusser

HP Envy 14 Spectre minder på nogle områder om en Volvo i deluxe-udgave. Den er måske stor og lidt kluntet, men robust og funktionel.

Og det føles, som om den kan nedlægge en aggressiv elg uden at gå synderligt i stykker - det samme kan næsten siges om HP's maskine.

Alt i alt er HP Envy 14 Spectre en spændende computer, der skiller sig ud fra mængden. Det basale som tastatur, skærm og touchpad er ganske udmærket, og computeren har godt med hestekræfter.

Vægten er dog maskinens største svaghed. Godt nok er det en 14 tommer model i et 13 tommer chassis, men med 1,8 kilo er den altså tung og buttet.

Samtidig skal der ofte pudses og poleres på maskinens glaslåg, hvis computeren ikke skal se alt for ulækker ud.

Der er desuden ikke ret meget harddiskplads tilbage, når de preinstallerede programmer og Recovery-partition trækkes fra.

HP fortjener dog ros for at prøve noget nyt med den alternative glasindpakning samt fysisk volumenknap, og vi er klar med karakteren fire ud af seks til Envy 14 Spectre.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.