Artikel top billede

Gartner: Microsoft satser alt på Windows 8

Windows 8 er en meget risikabel, men nødvendig satsning for Microsoft, mener konsulenthuset Gartner.

Det er meget på spil for Microsoft i de næste måneder, hvor der kommer nye versioner af firmaets kerneprodukter, Windows og Office, som udgør den største del af omsætningen. Det er en risiko, som Microsoft er nødt til at tage for at forblive relevant i en verden, hvor mobile enheder med nye brugerflader er blevet standarden.

Sådan lyder udmeldingen fra konsulentfirmaet Gartner, som vil debattere fremtiden for Windows 8 på sit Gartner Symposium/IT Expo 2012 i slutningen af oktober.

"Dengang pc'en dominerede som en enkelt enhed til kommunikation, internet, spil og arbejde, var Windows den store arbejdshest for Microsoft. Men smartphones og tablets, anført af iPhone og iPad, har ændret den måde, folk arbejder på, og pc'en er nu kun en af mange enheder, som folk bruger. Pc'en er kun en ligemand blandt andre enheder," siger Gartner-analytiker Michael Silver.

Det nye Windows 8 har som bekendt fået en mobil-inspireret brugerflade, der tidligere havde navnet Metro, og det skal både køre på pc'er og tablet-pc'er.

"Microsofts tilgang er meget anderledes end Apple og Google's, hvor telefoner og tablets har mere til fælles end pc'er og tablets. Dermed kan Microsoft udnytte sin stærke position på pc-området og bruge det til at komme ind på tablet-markedet og forbedre sin andel af smartphone-markedet," siger analytikeren.

Det understreges, at Windows 8 ikke bare er en ny version af Microsofts operativsystem. Det er starten på en ny æra for Microsoft. Gartner kalder dette for RT-tidsalderen. Den følger efter NT-tidsalderen, der startede i 1993 og nu er begyndt at klinge ud.

"Det ser ud til, at Microsofts tidsaldre varer i omkring 20 år, så vi kan forvente, at teknologien, som ligger til grund for Windows 8, vil leve i meget lang tid," siger Gartners Steve Kleynhans.

De fleste virksomheder ønsker at reducere deres risiko ved at udrulle modne og stabile produkter med kendt teknologi, og derfor er det farligt for Microsoft at indføre så drastiske ændringer, som det sker i Windows 8. Det kan få samme skæbne som Windows Vista, som kun nåede ud til omkring 8 pct. af erhvervsbrugerne. De fleste valgte at springe Vista over og vente på Windows 7.

Samtidig er den nye brugerflade en meget kontroversiel beslutning for Microsoft. Den passer til tablet-pc'er og andre mobile enheder, men spørgsmålet er, om den også er velegnet til pc'er.

Men Gartner mener, at der vil være mange forskellige typer enheder i fremtidens virksomheder og mange af dem vil være brugernes egne enheder - en trend, der går under navnet BYOD (Bring Your Own Device).

"Windows 8 bliver formelt lanceret i oktober, men realiteten er, at de fleste organisationer stadig arbejder på at eliminere Windows XP og få Windows 7 ud på deres computere. De skal nu beslutte, om de vil fortsætte med Windows 7 eller overveje Windows 8," siger Michael Silver.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere