Artikel top billede

Ultrabooks bliver billigere

Nu kommer de billige ultrabooks. Men der er sparet på udstyret.

Intel har længe forsøgt at presse prisen for ultrabooks, som er meget tynde og lette computere med Intel-chips. I USA er prisen nu faldet til mindre end 750 dollar eller 4.300 kroner for de billigste modeller. Det fortæller Intel i en kortfattet meddelelse. Der er nu omkring 70 forskellige ultrabook-modeller med den tredje generation af Intels Core-processorer, og mange flere skulle være på vej.

De billige ultrabooks er blandt andet Lenovo U310 med 13-tommers skærm til 3.500 kr., Inspiron 14z med 14-tommers skærm til 4.000 kr. og Lenovo Ideapad med 13 tommer til 4.000 kr.

Det store problem for Intel har netop været, at de første ultrabooks har været alt for dyre. De koster helt op til 10.000 kr. eller mere i de danske butikker. Men for at få prisen ned har man været nødt til at spare på komponenterne.

De billige modeller har kun en opløsning på 1.366 x 768 billedpunkter, de bruger oftest den gamle Sandy Bridge processor-generation og ikke den aktuelle Ivy Bridge, og så har de typisk en mekanisk harddisk med Flash-cache i stedet for en rigtig SSD.

I den kommende tid kommer producenter som HP og Acer med deres første Windows 8 ultrabooks med touch-skærm, og her må det også forventes, at prisen igen vil være noget højere end for de nuværende modeller.

Celeron skal sænke prisen

Intel er selv på vej med nye Celeron-processorer til ultrabooks, der skal gøre computerne billigere. Intel har investeret stort i de flade computere og tidligere forudsagt, at de vil udgøre halvdelen af markedet for mobile computere i 2012. Men prisen er stadig den store barriere.

Navnet ultrabook er Intels egen opfindelse og skal adskille de nye computere fra almindelige bærbare og langsomme netbooks.

Men Intel stiller strenge krav til de computere, der skal bære ultrabook-navnet. De skal bruge en godkendt Intel-processor. Indtil nu har de billige Celeron-modeller ikke været godkendt til ultrabooks.

Det ændrer sig med de to nye varianter, Celeron ULV 877 og 807, som skal koste henholdsvis 86 og 70 dollar.

De billigste ultrabooks bruger i øjeblikket Core i3-2367M processoren, der koster omkring 200 dollar. Så det ser ud til, at Intel med ét slag har skåret mere end 100 dollar af ultrabook-prisen.

Det betyder selvfølgelig også, at man går på kompromis med ydelsen, som ikke er så høj i Celeron-modellerne.

Foruden det tynde og lette kabinet skal en ultrabook også kunne starte på få sekunder og køre i lang tid uden opladning - den samme oplevelse, som man kender fra en tablet-pc.

HP har valgt at bruge betegnelsen "sleekbook" til sine ultratynde computere, og her vil man både bruge Intel- og AMD-chips. Hos AMD kalder man de tynde computere for "ultrathin".

Ny generation til næste år

Tidligere i denne måned kunne Intel præsentere den fjerde generation af Core-processoren, med kodenavnet Haswell, der kommer til næste år. Der er meget store forventninger til Haswell, som skal gøre ultrabooks både hurtigere, tyndere og lettere.

Ifølge Intel er det lykkes at reducere strømforbruget kraftigt i forhold til tidligere processorer. Der kommer også en ny serie af endnu mindre strømkrævende processorer, som baseres på samme mikroarkitektur.

Det skal ikke mindst forlænge batteri-levetiden i bærbare computere. Strømforbruget (TDP) er helt nede på 7-8 watt.

Den nuværende processor-generation, Ivy Bridge, ligger til sammenligning på 17 watt i de mest strømbesparende udgaver. Begge har den samme strukturbredde på 22 nanometer.

Intel har tidligere sat som mål, at strømforbruget skal reduceres til en tyvendedel i forhold til Sandy Bridge, når processoren kører i tomgang. Dét mål skulle nu være nået i Haswell.

Et lækket dokument med kravene til Haswell-ultrabooks viser, at batteriet skal holde i mindst ni timer mellem opladninger.

I øjeblikket ligger kravet "kun" på fem timers batteri-levetid i ultrabooks, og den nye processor vil altså i princippet næsten fordoble batteri-tiden.

Der er omkring 140 nye ultrabooks under udvikling, ifølge Intel, og de første modeller med Haswell kommer altså i 2013.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere