Artikel top billede

Nej, du må ikke lave en pistol med en 3D-printer

Et kontroversielt projekt, som vil fremstille våben med 3D-printere, er nu foreløbig stoppet.

Den amerikanske studerende Cody Wilson og gruppen "Defense Distributed" har startet et omstridt projekt, "Wiki Weapon", hvor man vil fremstille brugbare håndvåben med 3D-printere og stille open-source-byggeplaner til rådighed for andre.

Det sætter fokus på et meget principielt problem med 3D-printere. Her kan man fremstille alle slags genstande - også dem, der er ulovlige. Det er umuligt at forhindre, medmindre man indbygger en form for spærre i printeren. Men hvordan skal printeren kunne genkende en pistol eller en kniv?

Nu har printer-producenten Stratasys spændt ben for Cody Wilsons planer. Det skriver Wired. Firmaet har opsagt hans leasingaftale og beslaglagt printeren. Brevet kan læses på hans hjemmeside. Her skriver Stratasys, at hans planer er ulovlige. Han råder ikke over den nødvendige licens til produktion af håndvåben.

Wilson har ellers samlet 20.000 dollar online til sit projekt, som skal vise, at det er muligt at fremstille et håndvåben med en 3D-printer. Han vil også skabe en platform, hvor man kan udveksle konstruktions-tegninger.

De første tests skulle finde sted i den kommende uge. Senere skulle designet tilpasses til billigere printere, som open-source-modellen RepRap. De bruger specielle materialer, som normalt er for skrøbelige til en pistol. Den vil falde fra hinanden, hvis man forsøger at afgive et skud.

Ifølge Wilson overholder hans projekt de amerikanske love. I USA er det tilladt at fremstille våben uden licens, så længe de ikke bliver sat til salg. Det gælder dog ikke for maskingeværer.

Men Stratasys frygter muligvis, at printer-producenternes omdømme kan lide skade. Wilson vil nu forsøge at få fat i en anden 3D-printer til sit projekt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere