Artikel top billede

Danske forskere udvikler ny supertynd lyskilde

Det nye lysbånd kan fremstilles meget billigt i store ruller. Et nystartet firma skal kommercialisere teknologien.

Danske og svenske forskere har udviklet en ny fleksibel lyskilde, som kan blive et billigt alternativ til organiske lysdioder (OLED'er). Det skriver det tyske Technology Review. Prototypen er et gulgrønt lysende bånd på en meters længde.

Forskerne har fundet en simpel og billig metode til at fremstille lysende elektrokemiske celler. I fagsproget kaldes det for LEC'er (Light Emitting Electrochemical Cells).

Sådanne folier kan fremover bruges som lys-tapet i kontorer og private hjem.

"LEC'er har kun brug for tre lag for at fungere effektivt," siger forskeren Ludvig Edman fra universitetet i Umeå.

Sammen med kolleger fra DTU i Danmark har han udviklet en særlig print-metode, hvor et lysaktivt polymer-materiale placeres mellem fleksible plast-elektroder.

Hvis man tilfører en spænding på op til 10 volt, vil polymer-ionerne bevæge sig mellem elektroderne og lyse med omkring 150 candela per kvadratmeter.

Det svarer til en lettere dæmpet notebook-skærm, men forskerne mener, at lysstyrken kan øges, og det skulle også være muligt at skabe andre farver end gulgrøn.

Den afgørende fordel er, at det er så nemt at printe materialet på store ruller. I modsætning til OLED'er skal lysfolierne ikke fremstilles i en kompliceret proces, hvor selv den mindste defekt kan ødelægge panelet. Desuden kan de holde i tusindvis af timer.

Men reaktionstiden er meget lav, så de er indtil videre ikke egnet til skærmpaneler.

Teknologien blev beskrevet tidligere i år i fagbladet Nature Communications.

Forskerne har startet et firma, kaldet LunaLEC, der skal markedsføre teknologien. I de kommende år vil man udvikle alt fra lysende tapet til indpaknings-materiale med lys.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere