Artikel top billede

Arkivfoto.

Bornholmere: Derfor er TDC endnu ikke på vores fibernet

Skal TDC have lov at leje sig ind på et bornholmsk fibernetværk? Det forhandler Bornholms Fibernet stadig med TDC om.

Læs også:

TDC overvejer at leje fiber hos konkurrent

TDC forsøger at stoppe bornholmsk fiberprojekt

"Bolden ligger hos TDC."

Sådan siger Ole Kofoed, der er direktør og en af idemændene til Bornholms Fibernet, om de sonderinger, der siden januar er foregået mellem ham og TDC, som overvejer muligheden for at leje sig ind på det lille bornholmske fibernet.

"Vi har stadigvæk en positiv dialog, og jeg er ikke klar til at melde noget ud på nuværende tidspunkt," siger han til Computerworld.

TDC spurgte i et brev i januar om, hvad det ville koste selskabet at benytte det fibernet, som Bornholms Fibernet i samarbejde med Østkraft og SE er ved at rulle ud på øen.

Ole Kofoed fortæller, at der endnu ikke er afklaret noget i forhold til, om TDC ender med at kunne leje sig ind på nettet.

Brug for lukkede døre

Imidlertid har der i løbet af året foregået drøftelser, men hvad der konkret er snakket om, ønsker han ikke at kommentere i offentligheden.

"Men vi har stadigvæk en positiv dialog," siger Ole Kofoed.

"Jeg opfatter det sådan, at vi finder en positiv løsning på en eller anden måde og på et eller andet tidspunkt. Men om det tidspunkt ligger meget tæt på eller nogle måneder ude i fremtiden, kan jeg ikke sige på nuværende tidspunkt," siger Ole Kofoed.

Han fortæller, at spørgsmålets afklaring har taget længere tid, end han regnede med i januar.

"Vi håber, at vi har en snarlig afgørelse. Men den foreligger ikke på nuværende tidspunkt," siger han og tilføjer, at han er en utålmodig sjæl.

Ville stoppe bornholmere

TDC's forespørgsel om at leje sig ind på det bornholmske fibernet er interessant, fordi TDC i 2011 gik i kødet på Bornholms fibernet, fordi TDC fandt samarbejdet med det kommunalt ejede Østkraft problematisk. Derfor ville TDC have projektet stoppet. Det kan du læse mere om her.

Derfor er TDC interesseret

TDC mente, at samarbejdet ville være konkurrenceforvridende, og at øens eksisterende infrastruktur var god nok.

TDC's interesse for Bornholms Fibernets net skyldes, at TDC selv er ved at udbygge sit eget fibernet på øen, som dog ikke når ud til hele øen endnu.

"Derfor kunne der i TDC's optik være en rationel logik i at leje sig ind på det bornholmske net, fremfor at bruge rigtigt mange penge på at bygge sit eget," sagde Rasmus Avnsborg fra TDC's presseafdeling dengang.

Efter striden mellem TDC og Bornholms Fibernet, har bornholmerne fået energiselskabet SE og en investering på 200 millioner kroner med på holdet.

Logisk at dele net

I januar svarede Ole Kofoed TDC's henvendelse med, at bornholmerne havde brug for mere tid, før selskabet kan give et svar.

Men begge parter var enige om, at det virker logisk at deles om ét net, frem for at bygge to ens net ved siden af hinanden.

Bornholm er ikke det eneste sted, hvor der kan stilles spørgsmålstegn ved åbenheden af fiberselskabers net.

Men mens elselskaberne generelt har haft en lukket strategi, til stor irritation for konkurrenter, bedyrer flere selskaber at deres net er åbne, når der er forretningsmæssige fordele heri. Senest er EnergiMidt kommet med sådan en udmelding.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


White paper
En opskrift på succes: Automatisér, byg videre på den eksisterende infrastruktur – og sæt kurs mod skyen