Artikel top billede

Her er fremtidens computer

IBM melder om et nyt gennembrud inden for kulstof-nanører, der skal erstatte silicium i computer-chips.

IBM-forskere har fremstillet en chip med mere end 10.000 transistorer baseret på kulstof-nanører (carbon nanotubes) med almindelige produktions-metoder. Dermed har man taget det første skridt på vejen mod kommerciel masseproduktion af kulstof-nanorør.

It-giganten forudsagde allerede for ti år siden, at teknologien ville afløse silicium som hovedkomponent i mikroprocessorer.

Et kulstof-nanorør er en hul streng, der er 100.000 gange tyndere end et menneskehår. Et nanorør måler 1-2 nanometer - milliarddele af en meter - i diameter og har en længde på op til 1 millimeter. Det er 10 gange stærkere end stål.

Den berømte Moore's lov - som siger at antallet af transistorer fordobles hvert andet år - har som bekendt holdt i ganske mange år, men den nuværende CMOS-teknologi (complementary-symmetry metal-oxide-semiconductor) rammer snart nogle fysiske grænser.

Man kan ikke fortsætte med at gøre komponenterne mindre - der er brug for helt nye materialer.

Her er kulstof-nanorør altså et af de bedste bud. Selvom forskerne har fremstillet en chip med over 10.000 transistorer, er der stadig lang vej igen. I en kommerciel processor er der brug for flere milliarder transistorer.

Men IBM mener alligevel, at der er tale om et afgørende gennembrud. Der er dog stadig en række praktiske udfordringer.

Kulstof-nanorør kan både have metalliske og halvledende egenskaber og de skal placeres helt perfekt på chippens overflade for at danne elektroniske kredsløb. For at fremstille en fungerende chip er der kun brug for de halvledende nanorør, og resten skal fjernes.

Den nye teknologi, som IBM har udviklet, betyder, at nanorør kan positioneres meget nøjagtigt på chippen.

Der er ikke sat dato på, hvornår man er klar til kommerciel produktion af nanorør.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere