Artikel top billede

Ny supercomputer bruger grafik-processorer

Cray har bygget en af verdens hurtigste og mest energieffektive supercomputere med grafik-chips fra Nvidia.

Det amerikanske Oak Ridge National Laboratory har netop indviet en ny supercomputer med det passende navn Titan, som skulle være en af de to hurtigste talknusere i verden. Den har en regneydelse på 20 petaflops, og det skulle være på niveau med supercomputeren Sequioa, der ligger som nr. 1 på Top500-listen.

Så sent som sidste år havde Japan erobret supercomputer-tronen med sin K Computer, der "kun" havde en regneydelse på otte petaflops. Faktisk har japanere og kinesere længe domineret listen med de hurtigste supercomputere. Men nu satser USA på at komme helt i front igen.

Titan skal blandt andet bruges til forskning inden for biobrændsel og solenergi. I modsætning til andre supercomputere i USA, der bruges til forskning i atomvåben, skal den nye maskine stilles til rådighed for forskere fra mange forskellige felter, og private virksomheder kan også få lov til at låne regnekraften.

Det interessante er, at grafik-processorer skal overtage en stor del af beregningerne. Titan bruger Tesla-processorer fra Nvidia med Kepler-arkitekturen. Nvidia har tidligere anslået, at GPU'erne skal levere 85 procent af regneydelsen i Titan.

Cray har bygget Titan, der indeholder 18.688 moduler med en AMD Opteron-processor og Tesla-GPU i hver. Der er også 700 terabyte hukommelse.

Den nye maskine er 10 gange hurtigere og fem gange mere energieffektiv end Oak Ridge's sidste system, der er døbt Jaguar. Titan fylder omtrent det samme som Jaguar, men bruger kun en smule mere energi (9 megawatt i forhold til 7 megawatt i Jaguar).

Den samlede regnekraft i Titan svarer til, at hver eneste af klodens syv milliarder indbyggere sættes til at gennemføre tre millioner beregninger i sekundet.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere