Artikel top billede

Nu kan din krop fungere som batteri

For første gang har forskere udviklet en implanterbar elektronisk enhed, der bruger et naturligt batteri i det indre øre.

Dybt inde i menneskets indre øre ligger et naturligt batteri - et kammer fyldt med ioner, som skaber en elektrisk spænding. Nu har forskere fra det berømte Massachusetts Institute of Technology demonstreret, at dette naturlige batteri kan bruges til at levere energi til en implanterbar elektronisk enhed. Dermed er det altså kroppen selv, der kommer til at fungere som et batteri.

Det er alle pattedyr, der har dette kammer i øret, og forskerne har indtil videre kun eksperimenteret med marsvin. En kirurg har implanteret elektroder i de biologiske batterier, som så er koblet til små elektroniske enheder med meget lavt strømforbrug.

Efter operationen fungerede marsvinenes hørelse stadig normalt, og samtidig kunne enhederne sende data trådløst om den kemiske tilstand i øret til en ekstern modtager.

"Tidligere har man troet, at dette kammer er utilgængeligt for implanterede enheder, fordi det kan være meget farligt, hvis man nærmer sig dette område. Vi har vidst i 60 år, at dette kammer eksisterer, og at det er meget vigtigt for normal hørelse, men ingen har forsøgt at bruge dette batteri til at drive elektronik," siger forskeren Konstantina Stankovic.

I øret bliver en mekanisk påvirkning - vibrationer på trommehinden - konverteret til et elektrokemisk signal, som kan behandles i hjernen; det biologiske batteri leverer spænding til dette signal. Ifølge forskerne er spændingen i batteri højere end noget andet sted i kroppen. Den er dog stadig meget lille, men det er nok til små chips, som foretager målinger i øret.

I en pressemeddelelse forklarer forskerne, hvordan man har designet den specielle chip med meget lavt strømforbrug. For at få den i gang er det nødvendigt at "kickstarte" den med et kort radiosignal.

Det langsigtede mål for forskerne er at bruge det biologiske batteri til at levere energi til et høreapparat eller cocklear implantat i øret. Det er et elektronisk apparat, der overtager funktionen fra et defekt indre øre. Her kan man så slippe for at skifte batteri, fordi øret selv leverer energien.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere