Artikel top billede

Google advarer om stigende webcensur

Antallet af henvendelser fra myndigheder om spærring af websider er steget markant, fortæller Google.

Søgegiganten Google har netop udgivet sin halvårlige Transparency Report, hvor man kan se antallet af anmodninger fra myndigheder verden over om fjernelse af indhold og udlevering af brugerdata. Typisk er der tale om, at Google bliver bedt om at fjerne YouTube-videoer eller søgeresultater.

Denne gang er der sket en markant stigning i antallet af anmodninger, fortæller Google i sin officielle blog. I andet halvår af 2011 har Google modtaget 1.048 henvendelser fra myndigheder om fjernelse af indhold, og det er steget til 1.791 i første halvdel af det indeværende år.

I Danmark har der været færre end ti henvendelser fra myndighederne, men andre lande er langt mere aktive.

I Brasilien har man således fået en anmodning fra en lokal politikreds om at fjerne syv blogindlæg, der efter sigende var ærekrænkende for den lokale borgmester, en dommer og politichefen i den brasilianske delstat Pará. Dén anmodning blev ikke imødekommet.

Det samme gælder en klage fra en borgmester i Filippinerne, som ville have fjernet fem kritiske blogs. I Frankrig krævede en tidligere politiker at få slettet et blogindlæg, der angiveligt krænker hans ære ved at forklare hans forbindelser med den farmaceutiske lobby. Det blev ikke slettet.

Men Google har fjernet 360 søgeresultater i Indien og 140 søgeresultater i Italien. I Rusland har man begrænset adgangen til 160 YouTube-videoer, der angiveligt indeholder ekstremistisk indhold.

I Storbritannien har man modtaget en anmodning fra et lokalt retshåndhævende organ om at fjerne 14 søgeresultater, der linker til websites, der kritiserer politiet og hævder, at individer var involveret i at dække over forbrydelser. Google ville dog ikke slette resultaterne.

Flere YouTube-videoer er blevet spærret i Thailand for majestæts-fornærmelse, og et par hundrede YouTube-videoer er blokeret for tyrkiske brugere på grund af påstået kritik af Atatürk, regeringen eller national identitet eller nationale værdier.

Google har også været nødt til at fjerne en YouTube-video i Tyskland, der indeholder groft sprog rettet mod politiet. Desuden har Google fjernet otte søgeresultater i sagen mod den tidligere præsidentfrue Bettina Wulff, der har klaget over at hendes navn bliver kædet sammen med prostitution.

I en sag om æreskrænkelse af en mand og hans familie har Google fjernet 1.664 indlæg fra sit sociale netværk i USA. I andre sager om æreskrænkelse er der fjernet 233 søgeresultater.

Det er sjette gang, Google udgiver sin oversigt. De fem lande der har stillet flest anmodninger om sletning af indhold er Tyrkiet (501), USA (273), Tyskland (247), Brasilien (191) og Storbritannien (97).

Tallene i rapporten er dog ikke helt fyldestgørende. Lande som Kina og Iran har deres egne nationale firewalls, der blokerer millioner af uønskede sider.

Forskellen er altså tydelig. I lande som Iran henvender man sig ikke til Google for at få blokeret en enkelt YouTube-video med uønsket indhold. Man blokerer straks hele YouTube.

Derfor giver rapport også et lidt forvrænget billede af den globale netcensur.

Når det gælder anmodninger om udlevering af brugerdata, er der også sket en markant stigning gennem de seneste år. I andet halvår af 2009 var der 12.539 henvendelser til Google. Det er steget til 20.938 i sidste halvår.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Hvordan ser kundetilfredshed ud i det moderne kontaktcenter?
Det er simpelt: Dine kunder får de svar, som de har brug for, gennem deres fortrukne kanal, med forbløffende hastighed. Gå ikke glip af denne e-bog, hvor vi gennemgår alt hvad du behøver at vide omkring Cisco Webex Contact Center.