Artikel top billede

Kræver globalt forbud mod kamprobotter

Forbyd dræber-robotter før det er for sent, lyder budskabet fra Human Rights Watch.

Nu kræver menneskerets-organisationen Human Rights Watch et globalt forbud mod autonome våbensystemer, også kaldet dræber-robotter. En ny rapport på 50 sider analyserer de etiske og juridiske problemer med selvstyrende kampmaskiner og anbefaler, at der bør indgås en international traktat, som forbyder udvikling og brug af sådanne robotter.

I de sidste år har især USA udvidet sin drone-krig, men de bliver stadig fjernstyret af mennesker. I fremtiden vil der være systemer, som selv er i stand til at udpege og angribe et mål. I rapporten "Losing Humanity" hedder det, at sådanne dræber-robotter kan være realitet om 20-30 år.

Human Rights Watch mener, at det er umuligt for robotter at skelne mellem soldater og civilister, og en robot er heller ikke i stand til at begrænse sin magtanvendelse eller vise nåde.

Det er heller ikke afklaret, hvem der har ansvaret for robottens handlinger - er det militæret, producenten eller udvikleren?

Det kan betyde, at militæret kan få en form for immunitet for retsforfølgelse, fordi man kan placere ansvaret for krigshandlinger hos teknikken.

Samtidig frygtes det, at barrieren for krigeriske handlinger bliver lavere i fremtiden, fordi man ikke længere risikerer soldaternes liv, når det er robotter, der slås.

"Maskiner skal ikke have magten til at bestemme, hvem der lever og dør på slagmarken. Det er helt essentielt, at mennesker fortsat kontrollerer robotter i krig for at minimere civile dødsfald og skader," siger Steve Goose fra Human Rights Watch.

Lande som Kina, Storbritannien, Rusland og Sydkorea arbejder allerede på autonome kamprobotter. I Sydkorea har man således udviklet en robot, der bevogter grænsen til den nordlige nabo. Den er i stand til at skyde personer, som krydser grænsen - men det skal stadig godkendes af en soldat, inden robotten får lov til at åbne ild.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere