Kræver globalt forbud mod kamprobotter

Forbyd dræber-robotter før det er for sent, lyder budskabet fra Human Rights Watch.

Nu kræver menneskerets-organisationen Human Rights Watch et globalt forbud mod autonome våbensystemer, også kaldet dræber-robotter. En ny rapport på 50 sider analyserer de etiske og juridiske problemer med selvstyrende kampmaskiner og anbefaler, at der bør indgås en international traktat, som forbyder udvikling og brug af sådanne robotter.

I de sidste år har især USA udvidet sin drone-krig, men de bliver stadig fjernstyret af mennesker. I fremtiden vil der være systemer, som selv er i stand til at udpege og angribe et mål. I rapporten "Losing Humanity" hedder det, at sådanne dræber-robotter kan være realitet om 20-30 år.

Human Rights Watch mener, at det er umuligt for robotter at skelne mellem soldater og civilister, og en robot er heller ikke i stand til at begrænse sin magtanvendelse eller vise nåde.

Det er heller ikke afklaret, hvem der har ansvaret for robottens handlinger - er det militæret, producenten eller udvikleren?

Det kan betyde, at militæret kan få en form for immunitet for retsforfølgelse, fordi man kan placere ansvaret for krigshandlinger hos teknikken.

Samtidig frygtes det, at barrieren for krigeriske handlinger bliver lavere i fremtiden, fordi man ikke længere risikerer soldaternes liv, når det er robotter, der slås.

"Maskiner skal ikke have magten til at bestemme, hvem der lever og dør på slagmarken. Det er helt essentielt, at mennesker fortsat kontrollerer robotter i krig for at minimere civile dødsfald og skader," siger Steve Goose fra Human Rights Watch.

Lande som Kina, Storbritannien, Rusland og Sydkorea arbejder allerede på autonome kamprobotter. I Sydkorea har man således udviklet en robot, der bevogter grænsen til den nordlige nabo. Den er i stand til at skyde personer, som krydser grænsen - men det skal stadig godkendes af en soldat, inden robotten får lov til at åbne ild.


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Op og ned på Java: Migrér og spar penge med Red Hat Java

Hvis du anvender Java til dine forretningskritiske applikationer, skal du træffe en beslutning om, hvordan du bruger det, og hvilken leverandør, der kan støtte dig bedst. For brugere af Oracle JDK nærmer fristen sig nemlig hurtigt for at beslutte, hvilken Java udbyder der skal bruges på lang sigt, når man kører Java-applikationer i produktion.

24. november 2020 | Læs mere


GDPR, status og overblik: Påbud og afgørelser strømmer nu ud fra Datatilsynet

Få styr på hvordan du kan sikre løbende overholdelse af GDPR-reglerne i fremtiden. Ved hjælp af de rigtige processuelle værktøjer og systemer kan du leve op til forventningen om, at din virksomhed har styr på reglerne og overholdelses af dem.

25. november 2020 | Læs mere


Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Banker indfører nye skrappe regler for e-handel to måneder før forventet: “Det er et uheldigt tidspunkt”
Efter at være blevet udsat er de nye betalingsregler for webshops nu trådt i kraft. Men timingen kunne ikke være værre, lyder det fra Dansk Erhverv.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Overser du muligheder for at optimere din Dynamics-investering?
Der er omfattende og ofte oversete muligheder for at understøtte centrale forretningsprocesser med Dynamics 365 Finance & Operations. For eksempel i form af fuld EDI-integration, som optimerer logistik og forsyning. Eller ved at automatisere håndteringen af konsignation eller centrale processer vedrørende elektronisk dokumentflow og dropshipping. Læs mere i dette whitepaper, der også går i dybden med fire konkrete cases.