Artikel top billede

Nu holder mannequin-dukken øje med dig i butikken

Benetton bruger nu mannequin-dukker med skjulte kameraer, som er i stand til at genkende kunderne og samle data om deres adfærd.

De fleste mennesker har efterhånden vænnet sig til at blive overvåget med skjulte overvågnings-kameraer overalt i det offentlige rum. Men nu vil butikskæden Benetton tage det ét skridt længere. Benetton vil bruge en såkaldt bionisk mannequin-dukke i sine butikker, som har et kamera indbygget i det ene øje. Nu er det altså dukken, der holder øje med dig.

Men ikke nok med det. Den er også forbundet med et system til ansigtsgenkendelse, der minder om den teknologi, som politiet bruger. Det registrerer alder, køn og andre kendetegn for den person, der bevæger sig forbi dukken, og disse mange data kan så bruges til at analysere kunderne.

"Det er skræmmende. Du forventer ikke, at en dukke observerer dig," siger analytikeren Luca Solca hos Exane BNP Paribas til Bloomberg.

EyeSee dukken sælges af det italienske firma Almax, og den ser umiddelbart helt almindelig ud. Men dukken koster omkring 30.000 kroner, og den er proppet med elektronik. Den bliver allerede brugt i USA og mindst tre europæiske lande - Bloomberg afslører dog ikke, hvilke der er tale om.

Men Almax kan allerede fortælle, hvordan flere butikker har brugt de indsamlede data til at øge deres salg. En forretning har således opdaget, at mænd bruger flere penge end kvinder i de første to dage, når der er udsalg, og en anden butik fandt ud af, at børn udgør mere end halvdelen af kunderne midt om eftermiddagen.

Benetton vil ikke selv kommentere, hvor eller hvorfor man bruger den bioniske dukke. En af de store kæder i USA, Nordstorm, mener, at teknologi til ansigtsgenkendelse går over stregen.

"Det er et landskab under forandring, men du skal altid sørge for at respektere kundernes grænser," siger talsmand Colin Johnson til nyhedsbureauet.

Juridiske eksperter advarer om, at det kan være i strid med de gældende EU-regler at filme kunderne til kommercielle formål. Det er kun tilladt at bruge kameraer i sikkerheds-øjemed, og der skal skiltes tydeligt i butikken.

"Hvis du går på Facebook, kan du se hvilke informationer de samler, og hvad de bliver brugt til, inden du starter registrerings-processen. Men hvad skal du gøre, når du går ind i en butik?" siger Christopher Mesnooh fra advokatfirmaet Field Fisher Waterhouse.

Italienske Almax fortæller, at man bruger ansigtsgenkendelse til at identificere butikkens egne ansatte, så de ikke ryger med i statistikken over kundeadfærd, og man er også i stand til at genkende de mest loyale kunder, så de kan få særlige fordele.

Det næste skridt kan blive, at dukken bliver udstyret med kunstige ører - altså skjulte mikrofoner - så man kan lytte med i, hvad kunderne siger om tøjet. Det overvejes også at installere touch-skærme i nærheden af dukkerne, hvor man kan vise produkter, der passer til kunden. Det er så den fysiske verdens svar på cookies og pop-up-reklamer.

Men en modeekspert advarer om, at det kan ende som "en digital version af en meget irriterende salgsassistent".

Hos The Atlantic undrer man sig over, at et kamera i en dukke udløser meget stærkere reaktioner end det samme kamera, der er installeret i loftet. Men måske handler det slet ikke om overvågning. Måske er der bare noget grundlæggende uhyggeligt ved mannequiner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere