Artikel top billede

Sådan finder du den skjulte produktnøgle i Windows 8

De gamle klistermærker med Windows-produktnøgler er forsvundet. Nu skal nøglen findes et helt andet sted.

Det er ikke kun startmenuen, der er forsvundet i nye computere med Windows 8. De mangler også det kendte klistermærke med ægthedscertifikat, også kaldet et Certificate of Authenticity (COA). Dermed mangler også den påtrykte Windows-produktnøgle, der skal bruges, hvis man vil geninstallere styresystemet.

Men det betyder dog ikke, at produktnøglen er forsvundet. Den er nu gemt i maskinens BIOS eller UEFI, altså den firmware, der ligger fast i systemet. Det skal gøre det vanskeligere at bruge OEM-produktnøgler til piratkopier af Windows, skriver digi.no.

For brugerne betyder det, at man i mange tilfælde slipper for at skulle genindtaste produktnøglen, hvis man vil geninstallere Windows 8. Det går nu helt automatisk.

Men det kan være nødvendigt at indtaste produktnøglen manuelt. Det gælder blandt andet, hvis man har brugt en image-fil til at oprette et boot-medie og ikke vil anvende den forudinstallerede recovery-partition på harddisken. Produktnøglen er også nødvendig, hvis Windows 8 skal installeres på en anden computer.

Her er man altså nødt til at finde frem til produktnøglen. Det kan gøres med et værktøj som Magical Jelly Bean, som Microsoft også selv henviser til i sit support-forum. Her kan man også læse, hvordan man kan geninstallere Windows uden at bruge produktnøglen.

Når man har installeret Magical Jelly Bean eller et af de andre værktøjer, kan man se produktnøglen og dermed bruge den til en ny installation.

Tidligere har der været problemer med hele serier af produktnøgler, der slap ud på nettet, og i nogle tilfælde har det været muligt at læse og kopiere nøglerne direkte fra produktpakkerne i butikkerne. Det skal forhindes med det nye system, som Microsoft kalder Activation 3.0.

De manglende klistermærker med produktnøgler gælder kun for nye computere med forudinstalleret Windows. Hvis man køber en pakkeversion af Windows 8, får man fortsat et kort med produktnøglen.

Der har også ballade omkring Secure Boot-funktionen i BIOS, som muligvis kan skabe problemer, hvis man forsøger at installere et andet styresystem på computeren. Microsoft har selv lovet, at man ikke vil blokere for Linux eller andre styresystemer.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere