Artikel top billede

IBM vil holde liv i Notes

IBM dropper nu Lotus-navnet, der går helt tilbage til 1982. Men Notes lever videre.

Forleden kunne IBM fortælle, at man siger farvel til det kendte Lotus-brand og fremover kun vil bruge sit eget navn sammen med produkter som Notes og Domino. Den kommende offentlige beta af Notes/Domino 9.0 Social Edition bliver den første, som ikke længere bærer Lotus-navnet. Men det betyder ikke, at IBM opgiver Notes og Domino. Det understreger IBM-direktør Ed Brill i et dansk interview, der kan læses hos At Axis.

"Vi har investeret snesevis af millioner af dollars på at udvikle version 9.0. Det er en kæmpe investering for os, og vi foretager den, fordi vi tror på IBM Notes. Notes er ikke bare en lille flig for os, det er et kæmpe forretningsområde," siger Ed Brill.

Han afviser alle rygter om, at IBM vil aflive Notes. Næste år kommer IBM Notes 9.0 Social Edition, og version 10 er planlagt til slutningen af 2014 eller begyndelsen af 2015.

"Der har aldrig været en stop-plan for Notes. Det er der heller ikke i dag. Tværtimod," understreger han.

Lotus Notes er den klassiske groupware-løsning, men analytikere henviser til, at gruppearbejde ikke længere er en selvstændig applikation, men en funktion der er bygget ind i apps, enheder, messaging-software og sociale netværk.

Slut med historisk navn

Men IBM lægger navnet Lotus i mølposen. Det kan lyde som en banal navneændring, men der er tale om lidt af en historisk beslutning i it-branchen. Lotus har eksisteret siden 1982, da Lotus Development blev stiftet i Massachusetts. Det berømte regneark Lotus 1-2-3 kom i 1983.

IBM købte Lotus for omkring 20 mia. kr. i 1995, og man var især interesseret i ét bestemt produkt: Lotus Notes. Den populære groupware-løsning var udviklet hos Ray Ozzie's Iris Associates. Han blev senere ansat som teknologichef hos Microsoft.

Lotus er også kendt som en pioner, når det gælder om at føre retssager mod konkurrenter, der anklages for at have kopieret programmernes "look and feel". Både Paperback Software, Borland og Mosaic blev anklaget for at kopieret brugerfladen fra Lotus 1-2-3.

Firmaet har også et omdømme for at understøtte innovation og nye ideer, både tekniske og kulturelle; i 1992 var Lotus en af de første store virksomheder i USA, der gav homoseksuelle par de samme rettigheder som heteroseksuelle.

Lotus er et af de mest kendte og beundrede brands i it-branchen, men det er trods alt ikke så stærkt som IBM-navnet.

"Næst efter Coca Cola er IBM et af de mest kendte og respekterede brands i verden. Derfor er det indlysende for os at sætte IBM sammen med Notes. Det er udelukkende et spørgsmål om branding og troværdighed. Vi har ingen planer om at hivet stikket i forhold til Notes. Tværtimod," sagde Ed Brill under sit besøg i Danmark.

Der gik altså 17 år efter IBM's køb af Lotus, før man valgte at droppe navnet. IBM holder stadig sine årlige Lotusphere-brugerkonferencer, og der er allerede inviteret til den 20. Lotusphere, der holdes i januar. Men den har også fået et nyt navn - IBM Connect.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Premium
Vigtig opdatering på vej til Windows: Får omsider din HDR-skærm til at funkle
Microsofts Windows 10-styresystem vil i fremtiden kunne arbejde bedre med de flotte farver og den høje kontrast, som HDR-skærme tilbyder.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.