Artikel top billede

IBM: Din næste computer kan lugte og smage

I løbet af fem år er der udviklet computere, som kan se, lugte, smage, føle og høre. Det forudsiger IBM.

IBM har netop frigivet sin årlige prognose med fem teknologier, der kommer til at præge de næste fem år - også kaldet "5 in 5". Denne gang har IBM valgt at fokusere på kognitive systemer. Det forudsiges, at fremtidens computere vil have kunstigt syn, lugtesans, smagsløg, føleapparat og hørelse.

Det skal bane vejen for en ny generation af computere, som er i stand til at lære og reagere på deres omgivelser. De vil have en forståelse af verden, som den virkelig er. De vil hjælpe os med at tænke, men ikke tænke for os, mener IBM.

Du vil være i stand til at røre ting gennem din telefon, lyder en af prognoserne. Inden for de næste fem år kan du røre ved det, du køber online. Du kan mærke stoffet, overfladen, føle materialet på telefonens overflade. Den nødvendige teknologi findes allerede - det kaldes også haptisk feedback.

Det er allerede muligt at skabe en fysisk oplevelse med vibrationer i mobile enheder, men fremover kan telefonen styre det så præcist, at man kan simulere næsten alle materialer.

Nu skal computeren forstå hvad den ser

Kunstigt syn er en anden af de nye teknologier. De fleste smartphones og tablet-pc'er er allerede udstyret med kamera-sensorer, og computeren bliver hele tiden bedre til at genkende ansigter og objekter på billeder. IBM forudsiger, at computerne fremover vil være i stand til at forstå indholdet af billederne. Det kan f.eks. bruges til at analysere røntgen-fotos og lede efter mistænkelige tegn.

IBM fortæller, at der bliver taget 500 milliarder billeder om året. Det er 78 billeder for hvert menneske.

Det bliver også muligt at gennemføre realtime-analyse af billedstrømmen på sociale netværk, som f.eks. kunne bruges til at koordinere indsatsen i en katastrofe-situation, mener IBM.

Den tredje sans, som computeren skal lære, er hørelsen. IBM forudsiger, at fremtidens smartphone kan fortælle dig, hvorfor din baby græder, eller hvad hunden gøen betyder. Forskerne har allerede taget patent på en teknologi, der analyserer forskellige baby-lyde og forsøger at finde frem til barnets tilstand.

En anden mulighed er at integrere mikrofon-sensorer i vores omgivelser, som indsamler oplysninger og bruger dem til at analysere trafiksituationen, vejret eller noget helt andet. IBM vil også konvertere lyde i frekvenser, som ikke kan høres med det menneskelige øre, til lyde som vi kan faktisk kan forstå.

Computeren som mester-kok

Så er der smagssansen. Det lyder måske mærkeligt, at computeren skal kunne smage, men IBM forudsiger, at computeren kan analysere madens molekylære struktur og udvikle helt nye og meget velsmagende opskrifter.

Her skulle det muligt at finde den optimale kombination mellem sund kost og lækker mad - også for allergikere, vegetarer eller andre med specielle behov.

Sidst, men ikke mindst, skal computeren også blive bedre til at lugte. I løbet af de næste år vil små sensorer i din telefon eller computer registrere, om du har fanget en forkølelse eller en anden sygdom. Ved at analysere din ånde kan man opdage en lang række sundhedsproblemer.

Med hvert eneste åndedræt udsender du tusindvis af molekyler, som indeholder masser af oplysninger om din fysiske tilstand på et givent tidspunkt.

Det kan sammenlignes med en alkoholtest - men her leder man blot efter andet end alkohol i din ånde.

IBM fremhæver også, at fremtidens kognitive computere skal trænes og ikke programmeres. Big Blue har allerede sendt sin egen Watson-supercomputer på skolebænken for at lære medicin. Fremover skal den hjælpe læger med at stille vanskelige diagnoser.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Keybalance A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Microsoft liner op til den store produktkavalkade: Her er det vi forventer at se
Den store Surface-familie ser ud til snart blive en del nye familiemedlemmer rigere.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Kom på flere e-handelsplatforme uden besvær – og sæt fart i dit salg!
Der er store fordele ved at være på flere e-handelskanaler – men potentielt også mere besvær. I dette whitepaper kan du læse, hvordan du optimerer indsatsen og samler det hele i én platform.