Artikel top billede

IBM: Din næste computer kan lugte og smage

I løbet af fem år er der udviklet computere, som kan se, lugte, smage, føle og høre. Det forudsiger IBM.

IBM har netop frigivet sin årlige prognose med fem teknologier, der kommer til at præge de næste fem år - også kaldet "5 in 5". Denne gang har IBM valgt at fokusere på kognitive systemer. Det forudsiges, at fremtidens computere vil have kunstigt syn, lugtesans, smagsløg, føleapparat og hørelse.

Det skal bane vejen for en ny generation af computere, som er i stand til at lære og reagere på deres omgivelser. De vil have en forståelse af verden, som den virkelig er. De vil hjælpe os med at tænke, men ikke tænke for os, mener IBM.

Du vil være i stand til at røre ting gennem din telefon, lyder en af prognoserne. Inden for de næste fem år kan du røre ved det, du køber online. Du kan mærke stoffet, overfladen, føle materialet på telefonens overflade. Den nødvendige teknologi findes allerede - det kaldes også haptisk feedback.

Det er allerede muligt at skabe en fysisk oplevelse med vibrationer i mobile enheder, men fremover kan telefonen styre det så præcist, at man kan simulere næsten alle materialer.

Nu skal computeren forstå hvad den ser

Kunstigt syn er en anden af de nye teknologier. De fleste smartphones og tablet-pc'er er allerede udstyret med kamera-sensorer, og computeren bliver hele tiden bedre til at genkende ansigter og objekter på billeder. IBM forudsiger, at computerne fremover vil være i stand til at forstå indholdet af billederne. Det kan f.eks. bruges til at analysere røntgen-fotos og lede efter mistænkelige tegn.

IBM fortæller, at der bliver taget 500 milliarder billeder om året. Det er 78 billeder for hvert menneske.

Det bliver også muligt at gennemføre realtime-analyse af billedstrømmen på sociale netværk, som f.eks. kunne bruges til at koordinere indsatsen i en katastrofe-situation, mener IBM.

Den tredje sans, som computeren skal lære, er hørelsen. IBM forudsiger, at fremtidens smartphone kan fortælle dig, hvorfor din baby græder, eller hvad hunden gøen betyder. Forskerne har allerede taget patent på en teknologi, der analyserer forskellige baby-lyde og forsøger at finde frem til barnets tilstand.

En anden mulighed er at integrere mikrofon-sensorer i vores omgivelser, som indsamler oplysninger og bruger dem til at analysere trafiksituationen, vejret eller noget helt andet. IBM vil også konvertere lyde i frekvenser, som ikke kan høres med det menneskelige øre, til lyde som vi kan faktisk kan forstå.

Computeren som mester-kok

Så er der smagssansen. Det lyder måske mærkeligt, at computeren skal kunne smage, men IBM forudsiger, at computeren kan analysere madens molekylære struktur og udvikle helt nye og meget velsmagende opskrifter.

Her skulle det muligt at finde den optimale kombination mellem sund kost og lækker mad - også for allergikere, vegetarer eller andre med specielle behov.

Sidst, men ikke mindst, skal computeren også blive bedre til at lugte. I løbet af de næste år vil små sensorer i din telefon eller computer registrere, om du har fanget en forkølelse eller en anden sygdom. Ved at analysere din ånde kan man opdage en lang række sundhedsproblemer.

Med hvert eneste åndedræt udsender du tusindvis af molekyler, som indeholder masser af oplysninger om din fysiske tilstand på et givent tidspunkt.

Det kan sammenlignes med en alkoholtest - men her leder man blot efter andet end alkohol i din ånde.

IBM fremhæver også, at fremtidens kognitive computere skal trænes og ikke programmeres. Big Blue har allerede sendt sin egen Watson-supercomputer på skolebænken for at lære medicin. Fremover skal den hjælpe læger med at stille vanskelige diagnoser.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere