Artikel top billede

Fup-krig blev først opdaget efter fem år på Wikipedia

Du skal ikke tro på alt, hvad du læser på nettet. En Wikipedia-artikel om en krig mellem Portugal og Indien er nu afsløret som det pure opspind.

Der er mange spændende historiske fakta i det populære online-leksikon Wikipedia. Indtil for et par uger siden kunne du således læse om en krig mellem Portugal og det indiske rige Maratha i 1640-41. En krig, som blev døbt Bicholim-konflikten. Den sluttede med en fredstraktat, som banede vejen for at Goa kunne etablere sig som en uafhængig indisk stat. Der er kun et lille problem. Det er løgn det hele. Krigen er det pure opspind.

Den pågældende Wikipedia-artikel blev skrevet helt tilbage i juli 2007 og den fik hurtigt et kvalitets-stempel som "god artikel". Det er en udmærkelse, som kun gælder for mindre end 1 pct. af artiklerne på den engelsksprogede version af Wikipedia.

Artiklen om Bicholim-konflikten blev også nomineret som "fremhævet artikel". Det er en helt særlig ære, for det er mindre end 4.000 ud af fire millioner artikler, der har dette stempel.

Men artiklen blev afvist, fordi antallet af citerede kilder var for lille. Hvis redaktørerne havde brugt lidt mere tid, havde de måske opdaget, at alle kilderne faktisk var falske.

En Wikipedia-bruger besluttede i december 2012 at undersøge sagen nærmere. Det viste sig hurtigt, at ingen af de citerede bøger faktisk eksisterer. Der findes ingen links til Bicholim-konflikten på nettet - bortset fra links til artiklen selv. Nu er artiklen slettet - men der gik altså fem år, inden fupnummeret blev afsløret.

Det er ikke det eneste eksempel på, at løgne og forfalskninger kan leve længe på Wikipedia. Hos Daily Dot har man samlet en række andre eksempler på leksikon-fup. Der er f.eks. sagen om den Harvard-studerende Chen Fang, der udråbte sig selv som borgmester i en kinesisk by. Eller det fiktive tortur-instrument Crododile Shears, som gemte sig i seks år på Wikipedia.

Så er der artiklen om Gaius Flavius Antoninus, som bliver udråbt som gerningsmand til en af historiens mest berømte begivenheder - mordet på Julius Cæsar. Men Gaius Flavius Antoninus eksisterer kun i det samme fiktive univers som Bicholim-krigen.

En anden interessant krølle på historien er, at de falske artikler lever videre på en håndfuld af parasit-sider som Encyclo, der kopierer indhold fra Wikipedia og blander det med banner-annoncer. Du kan ligefrem få lov til at købe en printversion af artiklen om den falske krig.

denne side kan du finde en liste over de kendte fup-artikler, der allerede er opdaget hos Wikipedia.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Sådan prioriterer IT-sikkerhedschefernes indsatsen i 2021
I denne undersøgelse fra F-Secure giver knap 2.000 ledende personer på tværs af hele Europa deres bud på, hvor de vil prioritere indsatsen i år – og hvad de opfatter som virksomhedernes mest presserende udfordringer på cybersikkerhedsfronten.