Artikel top billede

Fup-krig blev først opdaget efter fem år på Wikipedia

Du skal ikke tro på alt, hvad du læser på nettet. En Wikipedia-artikel om en krig mellem Portugal og Indien er nu afsløret som det pure opspind.

Der er mange spændende historiske fakta i det populære online-leksikon Wikipedia. Indtil for et par uger siden kunne du således læse om en krig mellem Portugal og det indiske rige Maratha i 1640-41. En krig, som blev døbt Bicholim-konflikten. Den sluttede med en fredstraktat, som banede vejen for at Goa kunne etablere sig som en uafhængig indisk stat. Der er kun et lille problem. Det er løgn det hele. Krigen er det pure opspind.

Den pågældende Wikipedia-artikel blev skrevet helt tilbage i juli 2007 og den fik hurtigt et kvalitets-stempel som "god artikel". Det er en udmærkelse, som kun gælder for mindre end 1 pct. af artiklerne på den engelsksprogede version af Wikipedia.

Artiklen om Bicholim-konflikten blev også nomineret som "fremhævet artikel". Det er en helt særlig ære, for det er mindre end 4.000 ud af fire millioner artikler, der har dette stempel.

Men artiklen blev afvist, fordi antallet af citerede kilder var for lille. Hvis redaktørerne havde brugt lidt mere tid, havde de måske opdaget, at alle kilderne faktisk var falske.

En Wikipedia-bruger besluttede i december 2012 at undersøge sagen nærmere. Det viste sig hurtigt, at ingen af de citerede bøger faktisk eksisterer. Der findes ingen links til Bicholim-konflikten på nettet - bortset fra links til artiklen selv. Nu er artiklen slettet - men der gik altså fem år, inden fupnummeret blev afsløret.

Det er ikke det eneste eksempel på, at løgne og forfalskninger kan leve længe på Wikipedia. Hos Daily Dot har man samlet en række andre eksempler på leksikon-fup. Der er f.eks. sagen om den Harvard-studerende Chen Fang, der udråbte sig selv som borgmester i en kinesisk by. Eller det fiktive tortur-instrument Crododile Shears, som gemte sig i seks år på Wikipedia.

Så er der artiklen om Gaius Flavius Antoninus, som bliver udråbt som gerningsmand til en af historiens mest berømte begivenheder - mordet på Julius Cæsar. Men Gaius Flavius Antoninus eksisterer kun i det samme fiktive univers som Bicholim-krigen.

En anden interessant krølle på historien er, at de falske artikler lever videre på en håndfuld af parasit-sider som Encyclo, der kopierer indhold fra Wikipedia og blander det med banner-annoncer. Du kan ligefrem få lov til at købe en printversion af artiklen om den falske krig.

denne side kan du finde en liste over de kendte fup-artikler, der allerede er opdaget hos Wikipedia.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling. Tema: Trusselsvurderinger – hvorfor er de så forskellige?

19. december 2023 | Læs mere


Secure Access Service Edge - SASE: Sådan styrker du netværkssikkerhed i skyen og skaber et robust cyberforsvar

Bliv klogere på nogle af de udfordringer, som en SASE-løsning effektivt kan håndtere. Du får inspiration til, hvordan du implementerer en cloudbaseret SASE-strategi i din organisation – og hvorfor du bør gøre det. Og så dykker vi ned i nogle af de trends og tendenser, som betyder, at mange virksomheder og organisationer udskrifter deres klassiske netværkssikkerhedstilgang med en SASE-strategi.

16. januar 2024 | Læs mere