Artikel top billede

Derfor skal du udskifte Windows XP

Det gamle Windows XP ligger stadig på mange computere, selvom det er en alvorlig sikkerhedsrisiko - og det bliver kun værre i de kommende år.

Den 8. april 2014 er det slut med support og sikkerheds-opdateringer til Windows XP. Men det gamle operativsystem ligger stadig på 39 procent af alle computere, ifølge de seneste tal fra Net Applications. Der er ellers mange gode grunde til at udskifte Windows XP, som mangler en lang række af de sikkerheds-funktioner, der findes i senere versioner af Windows. Så er det ikke underligt, at de fleste Windows-inficeringer sker under XP.

En rapport fra Microsoft selv fortæller, at forekomsten af malware-inficeringer er dobbelt så høj hos XP-brugere som hos dem, der bruger nyere Windows-versioner.

Det bliver meget værre fremover. Den 8. april næste år slutter den såkaldte Extended Support, og det betyder også, at det er helt slut med sikkerheds-patches. Alle de huller, som bliver opdaget efter denne dato, bliver altså ikke lukket. Dermed bliver det meget farligt at bruge Windows XP.

Faktisk har Microsoft forlænget support-perioden for Windows XP flere gange, og softwarefirmaet har valgt at understøtte sit gamle operativsystem i hele 13 år. Det er dobbelt så længe som support-perioden for Windows 95.

Det må også regnes for sandsynligt, at mange soft- og hardwarefirmaer vil stoppe supporten for Windows XP samtidig med Microsoft.

De manglende sikkerheds-opdateringer betyder ikke så meget, hvis computeren ikke er koblet på nettet. Men ellers kan det hurtigt blive et problem.

Så sent som i foråret fandt man en ny sårbarhed i Remote Desktop Server, hvor alle Windows-versioner kan angribes med specielle netværkspakker. Den første exploit kom allerede efter to dage. Den slags sikkerhedshuller bliver altså ikke længere lukket på XP fra næste år.

Microsoft har selv gjort alt for at overbevise virksomheder og private brugere om, at de skal udskifte det gamle operativsystem.

Men problemet rammer også brugere med Windows Vista, hvor supporten slutter om tre år. Så er det bedre at opgradere til Windows 7, der modtager nye sikkerheds-opdateringer helt frem til 2020. Det nye Windows 8 har support frem til oktober 2023.

For XP-brugere er der mulighed for at opgradere billigt til Windows 8 frem til udgangen af januar.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere