Artikel top billede

Hacker-sag driver internet-aktivist til selvmord

Den kendte Reddit-stifter og aktivist Aaron Schwartz har begået selvmord. Han stod anklaget for at have hacket elite-universitetet MIT.

Det amerikanske universitet Massachusets Institute of Technology (MIT) blev søndag angrebet af Anonymous-medlemmer, som udskiftede hjemmesidens forside med en hyldest til internet-aktivisten Aaron Schwartz, der begik selvmord i New York fredag.

Schwartz var en af stifterne bag internet-tjenesten Reddit og tjente en mindre formue på salget af tjenesten. Han har også med til at udvikle RSS-protokollen og det såkaldte Ressource Description Framework, og han blev især kendt som aktivist, der kæmpede for informationsfrihed og mod copyright.

En af hans mest kendte aktioner var forsøget på at "befri" dokumenter i det offentligt tilgængelige PACER-system (Public Access to Court Electronic Records) i 2009. Han brugte et script til at suge omkring 20 procent af dokumenterne i databasen, inden hans adgang blev lukket.

Det fik FBI til at overvåge aktivistens Facebook- og LinkedIn-aktiviteter, selv om det ikke var muligt at bevise, at han havde overtrådt loven.

Så var det anderledes i 2011, da Schwartz forsøgte at downloade videnskabelige artikler fra det såkaldte JSTOR-system. Schwartz blev anholdt i juli 2011 og sigtet for at have stjålet fire millioner dokumenter fra MIT og JSTOR.

MIT hævdede, at Schwartz havde skaffet sig uretmæssig adgang til universitetets netværk og brugt det til at stjæle dokumenterne hos JSTOR.

Retssagen skulle starte om kort tid, selv om den 26-årige Schwartz senere indgik et forlig med JSTOR, der netop har annonceret, at 4,5 millioner artikler i arkivet nu bliver frit tilgængelige.

Schwartz risikerede op til 50 års fængsel og en bøde på mere end 20 millioner kroner i retssagen, som Anonymous-aktivisterne betegner som et "justitsmord". MIT har nu annonceret, at man vil gennemføre en tilbundsgående undersøgelse af universitetets rolle i JSTOR-sagen.

En anden kendt internet-aktivist, Cory Doctorow, hylder Schwartz i et blog-indlæg, og hans eks-kæreste har også skrevet en bevægende afsked. Selv web-opfinderen Tim Berners-Lee har meldt sig til orde i en mail, hvor han anerkender aktivistens bidrag til webbets udvikling.

Familien til Schwartz skriver i en udtalelse, at det amerikanske justitssystem er skyld i hans død. Harvard-professor Lawrence Lessig retter en lignende kritik i hans indlæg med overskriften "Prosecutor as Bully".

I en aktion på Twitter bliver videnskabelige artikler nu publiceret under hash-tagget #pdftribute til ære for den afdøde.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere