Artikel top billede

Hacker-sag driver internet-aktivist til selvmord

Den kendte Reddit-stifter og aktivist Aaron Schwartz har begået selvmord. Han stod anklaget for at have hacket elite-universitetet MIT.

Det amerikanske universitet Massachusets Institute of Technology (MIT) blev søndag angrebet af Anonymous-medlemmer, som udskiftede hjemmesidens forside med en hyldest til internet-aktivisten Aaron Schwartz, der begik selvmord i New York fredag.

Schwartz var en af stifterne bag internet-tjenesten Reddit og tjente en mindre formue på salget af tjenesten. Han har også med til at udvikle RSS-protokollen og det såkaldte Ressource Description Framework, og han blev især kendt som aktivist, der kæmpede for informationsfrihed og mod copyright.

En af hans mest kendte aktioner var forsøget på at "befri" dokumenter i det offentligt tilgængelige PACER-system (Public Access to Court Electronic Records) i 2009. Han brugte et script til at suge omkring 20 procent af dokumenterne i databasen, inden hans adgang blev lukket.

Det fik FBI til at overvåge aktivistens Facebook- og LinkedIn-aktiviteter, selv om det ikke var muligt at bevise, at han havde overtrådt loven.

Så var det anderledes i 2011, da Schwartz forsøgte at downloade videnskabelige artikler fra det såkaldte JSTOR-system. Schwartz blev anholdt i juli 2011 og sigtet for at have stjålet fire millioner dokumenter fra MIT og JSTOR.

MIT hævdede, at Schwartz havde skaffet sig uretmæssig adgang til universitetets netværk og brugt det til at stjæle dokumenterne hos JSTOR.

Retssagen skulle starte om kort tid, selv om den 26-årige Schwartz senere indgik et forlig med JSTOR, der netop har annonceret, at 4,5 millioner artikler i arkivet nu bliver frit tilgængelige.

Schwartz risikerede op til 50 års fængsel og en bøde på mere end 20 millioner kroner i retssagen, som Anonymous-aktivisterne betegner som et "justitsmord". MIT har nu annonceret, at man vil gennemføre en tilbundsgående undersøgelse af universitetets rolle i JSTOR-sagen.

En anden kendt internet-aktivist, Cory Doctorow, hylder Schwartz i et blog-indlæg, og hans eks-kæreste har også skrevet en bevægende afsked. Selv web-opfinderen Tim Berners-Lee har meldt sig til orde i en mail, hvor han anerkender aktivistens bidrag til webbets udvikling.

Familien til Schwartz skriver i en udtalelse, at det amerikanske justitssystem er skyld i hans død. Harvard-professor Lawrence Lessig retter en lignende kritik i hans indlæg med overskriften "Prosecutor as Bully".

I en aktion på Twitter bliver videnskabelige artikler nu publiceret under hash-tagget #pdftribute til ære for den afdøde.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Derfor afviser GK at betale løsesum efter stort ransomware-angreb: Dansk afdeling med 400 ansatte også berørt af hackerangreb
I forrige weekend blev den nordiske entreprenørvirksomhed GK ramt af et stort ransomware-angreb, der har berørt selskabets interne systemer og lækket personlige oplysninger. Men GK afviser på det kraftigste, at ville indlede forhandling med hackerne om frigivelse af data. "Vi anser angrebet for at være en kriminel handling og har anmeldt forholdet til politiet," oplyser GK til Computerworld.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Få en drejebog til at gennemgå og prioritere jeres sikkerhedskontroller – og et overblik over den nye version af CIS-20
Markedet flyder over med sikkerhedsprodukter, og kompleksiteten gør sikkerhedsopgaven uoverskuelig. Få et værktøj, der hjælper jer med at gøre det nødvendige – hverken mere eller mindre. Læs her hvordan, du får prioriteret jeres sikkerhedskontroller.