Artikel top billede

Hacker-sag driver internet-aktivist til selvmord

Den kendte Reddit-stifter og aktivist Aaron Schwartz har begået selvmord. Han stod anklaget for at have hacket elite-universitetet MIT.

Det amerikanske universitet Massachusets Institute of Technology (MIT) blev søndag angrebet af Anonymous-medlemmer, som udskiftede hjemmesidens forside med en hyldest til internet-aktivisten Aaron Schwartz, der begik selvmord i New York fredag.

Schwartz var en af stifterne bag internet-tjenesten Reddit og tjente en mindre formue på salget af tjenesten. Han har også med til at udvikle RSS-protokollen og det såkaldte Ressource Description Framework, og han blev især kendt som aktivist, der kæmpede for informationsfrihed og mod copyright.

En af hans mest kendte aktioner var forsøget på at "befri" dokumenter i det offentligt tilgængelige PACER-system (Public Access to Court Electronic Records) i 2009. Han brugte et script til at suge omkring 20 procent af dokumenterne i databasen, inden hans adgang blev lukket.

Det fik FBI til at overvåge aktivistens Facebook- og LinkedIn-aktiviteter, selv om det ikke var muligt at bevise, at han havde overtrådt loven.

Så var det anderledes i 2011, da Schwartz forsøgte at downloade videnskabelige artikler fra det såkaldte JSTOR-system. Schwartz blev anholdt i juli 2011 og sigtet for at have stjålet fire millioner dokumenter fra MIT og JSTOR.

MIT hævdede, at Schwartz havde skaffet sig uretmæssig adgang til universitetets netværk og brugt det til at stjæle dokumenterne hos JSTOR.

Retssagen skulle starte om kort tid, selv om den 26-årige Schwartz senere indgik et forlig med JSTOR, der netop har annonceret, at 4,5 millioner artikler i arkivet nu bliver frit tilgængelige.

Schwartz risikerede op til 50 års fængsel og en bøde på mere end 20 millioner kroner i retssagen, som Anonymous-aktivisterne betegner som et "justitsmord". MIT har nu annonceret, at man vil gennemføre en tilbundsgående undersøgelse af universitetets rolle i JSTOR-sagen.

En anden kendt internet-aktivist, Cory Doctorow, hylder Schwartz i et blog-indlæg, og hans eks-kæreste har også skrevet en bevægende afsked. Selv web-opfinderen Tim Berners-Lee har meldt sig til orde i en mail, hvor han anerkender aktivistens bidrag til webbets udvikling.

Familien til Schwartz skriver i en udtalelse, at det amerikanske justitssystem er skyld i hans død. Harvard-professor Lawrence Lessig retter en lignende kritik i hans indlæg med overskriften "Prosecutor as Bully".

I en aktion på Twitter bliver videnskabelige artikler nu publiceret under hash-tagget #pdftribute til ære for den afdøde.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fellowmind Denmark II ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


AI & machine learning i praksis: Sådan får du gevinst i din dagligdag

Kunstig intelligens, machine learning og algoritmer er i fuld gang med at forandre måden, vi arbejder og driver virksomhed på. På seminaret kan du møde førende eksperter på området, leverandører, beslutningstagere og praktikere, der fokuserer på best practise på området.

02. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?