Artikel top billede

HP afviser at der kan spares millioner ved at skifte til Linux

Den tyske by München hævder at man sparet et stort millionbeløb ved at skifte fra Windows til Linux. Men HP og Microsoft mener at det er helt forkert.

Helt tilbage i 2003 besluttede den offentlige forvaltning i den tyske millionby München at smide Windows på porten og skifte til Linux på mere end 10.000 arbejds-computere. München har også udskiftet Microsoft Office med det gratis OpenOffice på endnu flere computere. Det er et af de mest omtalte open source-projekter i Europa i det seneste årti.

Sidste år kunne München for første gang fremlægge konkrete tal for, hvor meget man har sparet ved at sige farvel til Microsoft. Det skete ikke helt frivilligt. Et parti i det lokale byråd sendte en anmodning om at få udleveret tallene og fik bystyret til at udarbejde en opgørelse på 18 sider. Den viser store besparelser ved at skifte til Linux. Men nu har HP fremlagt en Microsoft-bestilt undersøgelse, hvor resultatet er lige det modsatte.

Ser store besparelser

Der er omkring 11.000 arbejdspladser i den offentlige forvaltning i München, som er skiftet til Linux, og der er 15.000 desktop-computere, som kører med OpenOffice. I byens eget regnestykke sammenlignes der med prisen for en aktuel version af Windows.

Her fremgår det, at den samlede pris for de nødvendige licenser til Windows og MS Office ville være landet på næsten 90 millioner kroner.

Hvis man havde valgt at blive på Windows, men udskifte MS Office med OpenOffice alene, så var prisen landet på omkring 60 mio. kr.

Men det skete altså ikke. München skiftede til Linux, og her ser omkostningerne helt anderledes ud. Det har kostet mindre end to millioner kroner frem til september 2012. Der er hverken brugt penge på licenser, software-opgraderinger eller ny hardware. Den eneste omkostning er migreringen til den nye platform.

Der er også nogle udgifter til uddannelse og personale, og de er ligeledes en smule lavere under Linux end med Windows, anslås det.

En detaljeret gennemgang af projektet findes i denne tyske statusrapport, der blev udgivet sidste år.

Mener at rapport er fuld af regnefejl

Det ser altså ud til, at byen har sparet mere end 80 millioner kroner ved at skifte til Linux. Men HP og Microsoft mener, at migreringen til Linux tværtimod har udløst en meget stor ekstraregning. HP har regnet sig frem til, at driftsomkostningerne til Linux-computerne ligger på næsten en halv milliard kroner i de sidste otte år. Til sammenligning havde det kun kostet 127 millioner, hvis man var blevet på Windows.

I dette regnestykke er priserne for softwarelicenserne ikke regnet med. Det handler udelukkende om de omkostninger, der er forbundet med at supportere, uddanne brugere og migrere applikationer.

HP mener at München har ignoreret en række vigtige faktorer i sine beregninger. Blandt andet har man sammenlignet "æbler med pærer"; en aktuel Windows-version med en næsten ti år gammel Linux-version.

Desuden har byen opgraderet sin Linux-version tre gange siden 2003, og det har medført yderligere omkostninger, mens det ikke havde været nødvendigt at opgradere Windows. Her mener HP åbenbart, at byen stadig kunne bruge Windows XP i dag, hvor supporten ellers udløber snart.   

HP skriver også, at hver fjerde af bystyrets computere stadig kører med Microsoft-software, fordi nogle af fagsystemerne ikke kan migreres til Linux.

Konklusionen er altså, at München har betalt mere ved at skifte til Linux end det ville have kostet, hvis byen var blevet på Windows.

Men bystyret holder fast i, at Linux-migreringen har medført en stor besparelse.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Det bedste fra to verdener: Sådan går du i Azure med VMware
Det er blevet langt lettere at rykke dit VMware-miljø til Microsoft Azure – få den korte og præcise forklaring her.