Artikel top billede

Intel dropper bundkort til desktop-computere

Intel vil ikke længere fremstille bundkort til traditionelle desktop-pc'er. Nu vil chipfirmaet fokusere på mobile platforme.

Der har været mange spådomme om desktop-pc'ens død. Salget af stationære computere har været faldende i mange år mens forbrugerne har kastet sig over bærbare, ultrabooks, tablet-pc'er og smartphones. Nu har verdens største chipfirma taget konsekvensen. Intel stopper produktionen af bundkort til desktop-pc'er, skriver CNET.

"Vi har meldt ud internt, at Intels Desktop Motherboard Business langsomt skal udfases over de næste tre år," hedder det i en meddelelse fra chipfirmaet.

Her fortæller Intel også, at man fremover vil koncentrere sig om nye "form factors". Det er typisk bærbare og meget tynde computere som de mange ultrabooks, der er et koncept, som Intel selv har udviklet. Der sker også nye ting på desktoppen - som de kompakte all-in-one pc'er - men deres teknologi udspringer også fra den mobile verden.

Intel fortæller, at det er slut med at udvikle nye desktop-bundkort efter lanceringen af den næste processor-generation Haswell, der kommer til sommer.

Det betyder ikke, at den stationære computer forsvinder med det samme. Det er fortsat muligt at købe bundkort fra Asus, Gigabyte, MSI og andre producenter. De henvender sig især til pc-selvbyggere, som efterhånden er et meget lille marked.

Intel understreger dog, at man fortsat vil fremstille hurtige Extreme-processorer til dette segment.

Svært at skifte processor

Der har tidligere været rygter om, at det snart er slut med de processor-sokler, som kendes i dag. Den kommende 14-nanometer processor-generation Broadwell (efterfølgeren til Haswell) fra Intel kommer angiveligt kun i et såkaldt BGA (Ball Grid Array).

Processoren er fastmonteret på bundkortet og kan ikke skiftes. En BGA-processor har en række loddepunkter på undersiden, såkaldte bumps, som bliver loddet fast til bundkortet.

I dag sælger Intel sine pc-processorer med såkaldte LGA'er (Land Grid Array), hvor det er nemt at fjerne cpu'en.

Intel har dog lovet, at man også fremover vil have LGA-produkter i sit sortiment. Men det er måske kun nogle af processorerne - som Extreme-modellerne - der skal sælges i LGA-udgaver.

I dag findes der LGA-versioner af stort set alle firmaets processorer, men det kan blive anderledes fremover.

Konkurrenten AMD har lovet , at man også i 2013 og 2014 vil tilbyde sokkel-versioner af sine processorer. Det gælder både for FX-modellerne og den kommende APU Kaveri.

Hvis man vælger at fjerne processor-soklen, kan det spare plads i de små kompakte all-in-one pc'er. De stationære computere har været på tilbagegang, og de få modeller, der er tilbage, bliver mindre og sværere at åbne.

Nogle af de aktuelle all-in-one computere bruger allerede mobil-processorer, som også sluger mindre energi.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.