Artikel top billede

Bliver BlackBerry 10 det nye Android?

Den nye BlackBerry 10 platform bliver måske tilgængelig på smartphones fra andre producenter.

Den 30. januar bliver BlackBerry 10 platformen fra canadiske Research In Motion (RIM) officielt lanceret. Samtidig kommer de to første smartphones fra RIM med BlackBerry 10. I et interview med den tyske avis Die Welt siger RIM's topchef, tyske Thorsten Heins, at det kan komme på tale at licensere BlackBerry 10 til andre producenter af smartphones.

"Inden man kan licensere softwaren, skal man vise, at platformen også har et stort potentiale. Først skal vi leve op til vores løfte. Når vi har leveret dette bevis, så er en licensering også mulig," siger Thorsten Heins.

Han understreger, at der stadig er 80 millioner BlackBerry-brugere, og selv om antallet af brugere er faldende, tror RIM alligevel, at der er en stor fremtid for platformen.

"Vi har taget os tid til at bygge en platform, der er fremtidssikret for de næste ti år. Det handler ikke kun om smartphones, men også om anvendelse i eksempelvis biler, som fremover i stigende grad vil være netopkoblede. Vi ser mange nye vækstområder for BlackBerry 10," siger han.

Lanceringen af BlackBerry 10 er vind eller forsvind for RIM, hvor omsætningen næsten er halveret.

Kontante præmier for apps

Thorsten Heins erkender, at der er tale om et helt afgørende øjeblik for selskabet. Derfor har man også gjort alt for at skaffe apps til platformen.

Et af de store problemer for platformen er det forholdsvis begrænsede antal applikationer i forhold til iOS og Android.

Ifølge de seneste tal er der modtaget 19.000 nye applikationer til BlackBerry 10 i de seneste uger, og det skyldes blandt andet, at selskabet lokker med pengepræmier til udviklere og gratis telefoner. Det samlede antal applikationer i BlackBerry World er omkring 100.000.

Der er også et udviklerprogram, hvor RIM garanterer udvikleren en indtægt på mindst 10.000 dollar i det første år, skriver digi.no. Flere af de oprindelige deadlines for at deltage i udvikler-programmet er nu forlænget.

Men Thorsten Heins understreger samtidig i interviewet, at det er applikationernes kvalitet og ikke kvantitet, der er afgørende. Han henviser til undersøgelser, som viser, at halvdelen af alle Android-applikationer kun er downloadet én gang.

Nye telefoner

Samtidig med den officielle lancering af BlackBerry 10 platformen bliver de første to touch-baserede smartphones med softwaren præsenteret den 30. januar. Ifølge IDC har BlackBerry halveret sin andel af smartphone-markedet til 6,7 pct. på et år.

RIM har uden held forsøgt at konkurrere med Apple og Googles Android på smartphone-markedet til private brugere. Men BlackBerry-enhederne er stadig populære i mange virksomheder.

Tendensen er dog, at mange medarbejdere tager deres egne mobile enheder med på arbejde - et fænomen, der også betegnes som BYOD (Bring Your Own Device). Her er det typisk iPhone- og Android-enheder, der dominerer.

I lang tid ignorerede RIM trenden mod touch-telefoner og satsede i stedet på sine klassiske modeller med lille skærm og komplet tastatur.

BlackBerry 10 bygger på operativsystemet QNX, som blandt andet bruges til at styre industrianlæg, atomkraftværker og militærteknologi. Det skulle også garantere, at den nye platform kører stabilt og sikkert.

RIM har allerede afsløret en række nye funktioner som BlackBerry Flow og Hub, der samler alle beskeder, feeds og begivenheder i én fælles central på telefonen, og Balance, der sørger for at adskille personlige og arbejdsrelaterede data.

Her kan man skifte frem og tilbage mellem den private profil og arbejdsmodus, hvor sidstnævnte er beskyttet med kryptering.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
10 gratis artikler: Få gode råd fra Danmarks bedste it-ledere