Artikel top billede

Nu kommer elektroniske valg

Et nyt lovforslag skal bane vejen for e-valg i Danmark. Men det bliver ikke muligt at stemme over nettet.

I sidste uge har Økonomi- og Erhvervsministeriet fremsat et lovforslag, der skal åbne for danske e-valg. KL har sammen med 12 kommuner anmodet om, at der indføres lovgivning, så der kan gennemføres it-understøttet stemmeafgivning og -optælling på udvalgte afstemningssteder i kommunerne.

Halvdelen af disse kommuner har tilkendegivet, at de agter at gennemføre forsøg med e-valg, så snart det bliver muligt lovgivningsmæssigt. De seks kommuner er København, Aarhus, Odense, Gentofte, Odder og Aabenraa.

I lovforslaget understreges det, at vælgernes tillid til valghandlingen ikke må sættes over styr.

"Det er derfor regeringens opfattelse, at etablering af muligheden for at ændre den traditionelle måde at stemme på i Danmark skal ske med bevarelse af både sikkerheden for et korrekt valgresultat og vælgernes tillid til valghandlingen," hedder det.

Derfor vil man imødekomme kommunernes ønske om at få mulighed for i højere grad at anvende teknologi til en modernisering af valghandlingen inden for nogle rammer, som sikrer et korrekt valgresultat, og som sikrer vælgernes fortsatte tillid til valghandlingen og valgresultatet.

"Herved opnås bl.a. en hurtigere optælling af valgresultatet, en højere grad af handicapvenlighed og en minimering af muligheden for utilsigtet at afgive en ugyldig stemme," lyder begrundelsen i lovforslaget.

Hvis forslaget bliver vedtaget, kan økonomi- og indenrigsministeren fremover tillade, at afgivelsen og optællingen af stemmer i en kommune sker digitalt til et folketingsvalg, Europa-Parlamentsvalg, kommunal- og regionalvalg eller en folkeafstemning.

Men der bliver ikke tale om, at vælgerne kan stemme over nettet. De skal stadig møde fysisk op på valgstedet.

Det bliver begrundet med de udfordringer, som stemmeafgivning over internettet giver i forhold til beskyttelsen af stemme-hemmeligheden, herunder, at der ikke må kunne ske nogen kobling mellem vælgeren og dennes stemmeafgivning, samt at stemmeafgivningen skal ske uden overværelse af andre. Desuden henvises til de særlige sikkerhedsmæssige risici.

Hos IT-Politisk Forening har man været meget kritisk over for e-valg. Her henvises blandt andet til, at det er umuligt at sikre sig mod fejl i afstemnings-software, og der er risiko for, at computere kan misbruges til at påvirke valget.

"IT-Politisk Forening mener, at den folkelige kontrol med demokratiske valg er vigtigere, end om politikerne skal vente et par timer mere eller mindre på at få at vide, om de er blevet valgt," lyder foreningens kommentar til lovforslaget.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
EU forbereder stor satsning: Disse banebrydende teknologier skal gøre Europa til verdens første CO2-neutrale kontinent
Rene teknologier er nøgleordet i EUs nye grønne klimapagt. Se her hvilke teknologier, der konkret skal redde os ud af CO2-overforbruget inden 2050.
Computerworld
Ny skærmteknologi kan være på vej til iPhone: I fremtiden vil din skærm altid være tændt
Apple har store forventninger til den næste iPhone, der muligvis vil blive udstyret med en helt ny skærmteknologi. Selskabets leverandører har derfor fået at vide, at de skal øge produktionskapaciteten med 20 procent.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.