Artikel top billede

Nu kommer elektroniske valg

Et nyt lovforslag skal bane vejen for e-valg i Danmark. Men det bliver ikke muligt at stemme over nettet.

I sidste uge har Økonomi- og Erhvervsministeriet fremsat et lovforslag, der skal åbne for danske e-valg. KL har sammen med 12 kommuner anmodet om, at der indføres lovgivning, så der kan gennemføres it-understøttet stemmeafgivning og -optælling på udvalgte afstemningssteder i kommunerne.

Halvdelen af disse kommuner har tilkendegivet, at de agter at gennemføre forsøg med e-valg, så snart det bliver muligt lovgivningsmæssigt. De seks kommuner er København, Aarhus, Odense, Gentofte, Odder og Aabenraa.

I lovforslaget understreges det, at vælgernes tillid til valghandlingen ikke må sættes over styr.

"Det er derfor regeringens opfattelse, at etablering af muligheden for at ændre den traditionelle måde at stemme på i Danmark skal ske med bevarelse af både sikkerheden for et korrekt valgresultat og vælgernes tillid til valghandlingen," hedder det.

Derfor vil man imødekomme kommunernes ønske om at få mulighed for i højere grad at anvende teknologi til en modernisering af valghandlingen inden for nogle rammer, som sikrer et korrekt valgresultat, og som sikrer vælgernes fortsatte tillid til valghandlingen og valgresultatet.

"Herved opnås bl.a. en hurtigere optælling af valgresultatet, en højere grad af handicapvenlighed og en minimering af muligheden for utilsigtet at afgive en ugyldig stemme," lyder begrundelsen i lovforslaget.

Hvis forslaget bliver vedtaget, kan økonomi- og indenrigsministeren fremover tillade, at afgivelsen og optællingen af stemmer i en kommune sker digitalt til et folketingsvalg, Europa-Parlamentsvalg, kommunal- og regionalvalg eller en folkeafstemning.

Men der bliver ikke tale om, at vælgerne kan stemme over nettet. De skal stadig møde fysisk op på valgstedet.

Det bliver begrundet med de udfordringer, som stemmeafgivning over internettet giver i forhold til beskyttelsen af stemme-hemmeligheden, herunder, at der ikke må kunne ske nogen kobling mellem vælgeren og dennes stemmeafgivning, samt at stemmeafgivningen skal ske uden overværelse af andre. Desuden henvises til de særlige sikkerhedsmæssige risici.

Hos IT-Politisk Forening har man været meget kritisk over for e-valg. Her henvises blandt andet til, at det er umuligt at sikre sig mod fejl i afstemnings-software, og der er risiko for, at computere kan misbruges til at påvirke valget.

"IT-Politisk Forening mener, at den folkelige kontrol med demokratiske valg er vigtigere, end om politikerne skal vente et par timer mere eller mindre på at få at vide, om de er blevet valgt," lyder foreningens kommentar til lovforslaget.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere