Artikel top billede

Nu kommer elektroniske valg

Et nyt lovforslag skal bane vejen for e-valg i Danmark. Men det bliver ikke muligt at stemme over nettet.

I sidste uge har Økonomi- og Erhvervsministeriet fremsat et lovforslag, der skal åbne for danske e-valg. KL har sammen med 12 kommuner anmodet om, at der indføres lovgivning, så der kan gennemføres it-understøttet stemmeafgivning og -optælling på udvalgte afstemningssteder i kommunerne.

Halvdelen af disse kommuner har tilkendegivet, at de agter at gennemføre forsøg med e-valg, så snart det bliver muligt lovgivningsmæssigt. De seks kommuner er København, Aarhus, Odense, Gentofte, Odder og Aabenraa.

I lovforslaget understreges det, at vælgernes tillid til valghandlingen ikke må sættes over styr.

"Det er derfor regeringens opfattelse, at etablering af muligheden for at ændre den traditionelle måde at stemme på i Danmark skal ske med bevarelse af både sikkerheden for et korrekt valgresultat og vælgernes tillid til valghandlingen," hedder det.

Derfor vil man imødekomme kommunernes ønske om at få mulighed for i højere grad at anvende teknologi til en modernisering af valghandlingen inden for nogle rammer, som sikrer et korrekt valgresultat, og som sikrer vælgernes fortsatte tillid til valghandlingen og valgresultatet.

"Herved opnås bl.a. en hurtigere optælling af valgresultatet, en højere grad af handicapvenlighed og en minimering af muligheden for utilsigtet at afgive en ugyldig stemme," lyder begrundelsen i lovforslaget.

Hvis forslaget bliver vedtaget, kan økonomi- og indenrigsministeren fremover tillade, at afgivelsen og optællingen af stemmer i en kommune sker digitalt til et folketingsvalg, Europa-Parlamentsvalg, kommunal- og regionalvalg eller en folkeafstemning.

Men der bliver ikke tale om, at vælgerne kan stemme over nettet. De skal stadig møde fysisk op på valgstedet.

Det bliver begrundet med de udfordringer, som stemmeafgivning over internettet giver i forhold til beskyttelsen af stemme-hemmeligheden, herunder, at der ikke må kunne ske nogen kobling mellem vælgeren og dennes stemmeafgivning, samt at stemmeafgivningen skal ske uden overværelse af andre. Desuden henvises til de særlige sikkerhedsmæssige risici.

Hos IT-Politisk Forening har man været meget kritisk over for e-valg. Her henvises blandt andet til, at det er umuligt at sikre sig mod fejl i afstemnings-software, og der er risiko for, at computere kan misbruges til at påvirke valget.

"IT-Politisk Forening mener, at den folkelige kontrol med demokratiske valg er vigtigere, end om politikerne skal vente et par timer mere eller mindre på at få at vide, om de er blevet valgt," lyder foreningens kommentar til lovforslaget.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


AI & machine learning i praksis: Sådan får du gevinst i din dagligdag

Kunstig intelligens, machine learning og algoritmer er i fuld gang med at forandre måden, vi arbejder og driver virksomhed på. På seminaret kan du møde førende eksperter på området, leverandører, beslutningstagere og praktikere, der fokuserer på best practise på området.

02. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?