Artikel top billede

Sony begraver sin MiniDisc

Så er det slut med Sony's MiniDisc, der blev lanceret i 1992 som en digital erstatning for kassettebåndet.

Hvis der findes en kirkegård for døde computermedier, er MiniDisc'en nu klar til at blive lagt til hvile sammen med hulkortet, disketten og LaserDisc'en. Sony har netop annonceret, at man stopper salget af stereoanlæg med MiniDisc-drev til marts. Derefter er det helt slut med formatet, der kom i 1992 som en digital afløser for kassettebåndet.

Det blev som bekendt cd'en og ikke MiniDisc'en, der tog over på musik-markedet, og i dag er cd'en også ved at forsvinde ligesom den gamle vinylplade. Først kom mp3-afspillerne, og så flyttede musikken online med de mange nye streaming-tjenester.

Det fysiske datamedie er efterhånden en saga blot - selv Microsoft sælger nu kun tomme softwareæsker med det nyeste Office, hvor programmet alligevel skal downloades fra nettet.

Sony forsøgte sig i første omgang med et andet digitalt format, Digital Audio Tape, men det var for kompliceret og for dyrt. Så kom MiniDisc'en, hvor data bliver gemt på sletbare magnetisk-optiske skiver med en diameter på 2,5-tomme i et beskyttende plast-hylster.

Her kunne man så gemme op til 80 minutters musik, og datamediet skulle holde i 30 år. Men tests viste, at data kunne gå tabt, hvis man holdt en magnet for tæt på skiven.

De første MiniDisc-rekordere kostede omkring 750 dollar i USA, og det blev et flop. I det første år blev der solgt mindre end 50.000 enheder. Men MiniDisc klarede sig bedre i Sonys hjemland Japan, og her har mediet holdt sig i live i de sidste 20 år.

Sony forsøgte alt for at slå på trommer for formatet. Den japanske koncern har investeret store millionbeløb i markedsføring af MiniDisc'en, og de små hukommelses-brikker havde en nøglerolle i filmen "Strange Days". Prisen for udstyret blev sat ned til en tredjedel, men det hjalp heller ikke.

I 2004 forsøgte Sony at genoplive formatet som Hi-MD med tre gange mere lagerplads - men det var allerede for sent. Den sidste MiniDisc Walkman blev solgt i 2011.

Selv om selskabet nu dropper MiniDisc'en, vil andre producenter som Onkyo fortsat fremstille udstyr, der understøtter teknologien.

Sony forsøger sig stadig med nye lagerformater. Sidste år kom Sony med et nyt Blu-ray baseret kassetteformat kaldet Optical Disc Archive, hvor man kan gemme op til 1,5 terabyte i en enkelt kassette. Det skal bruges til langtidsarkivering af data.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Stor regnskabsuge i vente: Dette skal du holde øje med, når it-giganterne aflægger regnskaber
Der er en stor regnskabsuge i vente. I de kommende dage vil Microsoft, Apple, Alphabet, Amazom og Facebook løfter sløre for deres regnskaber og forventninger til efteråret.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Whitepaper: Sådan kobler du kunstig intelligens på forskningen
Målrettet anvendelse af AI og High Performance Computing skyder genvej til indsigt i store mængder rå data og – i sidste ende – gennembrud i forskning og udviklingsarbejde.