Artikel top billede

Sony begraver sin MiniDisc

Så er det slut med Sony's MiniDisc, der blev lanceret i 1992 som en digital erstatning for kassettebåndet.

Hvis der findes en kirkegård for døde computermedier, er MiniDisc'en nu klar til at blive lagt til hvile sammen med hulkortet, disketten og LaserDisc'en. Sony har netop annonceret, at man stopper salget af stereoanlæg med MiniDisc-drev til marts. Derefter er det helt slut med formatet, der kom i 1992 som en digital afløser for kassettebåndet.

Det blev som bekendt cd'en og ikke MiniDisc'en, der tog over på musik-markedet, og i dag er cd'en også ved at forsvinde ligesom den gamle vinylplade. Først kom mp3-afspillerne, og så flyttede musikken online med de mange nye streaming-tjenester.

Det fysiske datamedie er efterhånden en saga blot - selv Microsoft sælger nu kun tomme softwareæsker med det nyeste Office, hvor programmet alligevel skal downloades fra nettet.

Sony forsøgte sig i første omgang med et andet digitalt format, Digital Audio Tape, men det var for kompliceret og for dyrt. Så kom MiniDisc'en, hvor data bliver gemt på sletbare magnetisk-optiske skiver med en diameter på 2,5-tomme i et beskyttende plast-hylster.

Her kunne man så gemme op til 80 minutters musik, og datamediet skulle holde i 30 år. Men tests viste, at data kunne gå tabt, hvis man holdt en magnet for tæt på skiven.

De første MiniDisc-rekordere kostede omkring 750 dollar i USA, og det blev et flop. I det første år blev der solgt mindre end 50.000 enheder. Men MiniDisc klarede sig bedre i Sonys hjemland Japan, og her har mediet holdt sig i live i de sidste 20 år.

Sony forsøgte alt for at slå på trommer for formatet. Den japanske koncern har investeret store millionbeløb i markedsføring af MiniDisc'en, og de små hukommelses-brikker havde en nøglerolle i filmen "Strange Days". Prisen for udstyret blev sat ned til en tredjedel, men det hjalp heller ikke.

I 2004 forsøgte Sony at genoplive formatet som Hi-MD med tre gange mere lagerplads - men det var allerede for sent. Den sidste MiniDisc Walkman blev solgt i 2011.

Selv om selskabet nu dropper MiniDisc'en, vil andre producenter som Onkyo fortsat fremstille udstyr, der understøtter teknologien.

Sony forsøger sig stadig med nye lagerformater. Sidste år kom Sony med et nyt Blu-ray baseret kassetteformat kaldet Optical Disc Archive, hvor man kan gemme op til 1,5 terabyte i en enkelt kassette. Det skal bruges til langtidsarkivering af data.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


Kom hackerne i forkøbet: Sådan gør du din cybersikkerhed kampklar

Kom hackerne i forkøbet. Eksperter deler de bedste erfaring til, hvordan du øger din cybersikkerhed.

01. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?