Artikel top billede

Netværksgigant gik fra 200 mia. til døden på tretten år

Sycamore Networks havde en børsværdi på 250 mia. kr. ved årtusindskiftet. Nu bliver selskabet opløst.

Der er ikke så langt mellem storhed og fald i it-branchen. I 1998 blev Sycamore Networks stiftet af Daniel Smith og Gururaj Deshpande som en producent af optiske switches. Det gik rigtig stærkt i de første år. Selskabet blev børsnoteret i 1999 og toppede med en børsværdi på omkring 250 milliarder kroner i marts 2000.

På det tidspunkt, da selskabet gik på børsen, var omsætningen kun på 60 mio. kr. om året, og der var ikke noget overskud. Men det var de gyldne dage, inden dotcom-boblen punkterede og sendte mange it-aktier helt ned i kælderen.

Sycamore Networks var ikke den eneste producent af netværksudstyr, der red med på dotcom-bølgen. Cisco Systems havde dengang en værdi på hele 3.000 milliarder kroner, Ciena blev handlet for mere end 200 mia. kr. og JDS Uniphase havde en værdi på næsten 700 mia. kr.

Det gik så godt, at medarbejderne hos Sycamore kørte til arbejde i deres Porsche. I dag er selskabets værdi faldet til næsten ingenting.

"Sycamore Networks: From 45 billion to Zilch", lyder overskriften på en artikel hos Wall Street Journal, der kan læses som en slags nekrolog over firmaet. Fredag besluttede aktionærerne at opløse Sycamore - og satte dermed et endeligt punktum. Sycamore ville erobre verden - nu er det sluttet som en fodnote.

Det er en påmindelse om, at selv dagens giganter som Facebook, Google, Amazon og Apple måske ikke lever evigt. Der skal ikke så mange fejl til, før man ender på informations-motorvejens nødspor.

Sycamore har forsømt at investere i udviklingen af nye produkter og har heller ikke foretaget de nødvendige opkøb for at holde sig på forkant på teknologien.

"Jeg har aldrig rigtig forstået det firma. De tøvede med at investere i den næste teknologi-generation. De fulgte aldrig med markedets udvikling og fik ikke nye kunder," lyder kommentaren fra Ovum-analytiker Ron Kline.

På den sidste handelsdag var selskabets børsværdi faldet til lidt over 300 millioner kroner. Det er ikke meget mere end en promille af det beløb, som Sycamore var værd i marts 2000. En del af produkterne er nu solgt fra og skal videreføres af de nye ejere under Sycamore-navnet.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere