BREAKING:Ingrid Mjøen stopper som dansk landechef i Oracle: Skifter til international toppost

Artikel top billede

Foto: Robert Hendel.

Efter tre måneder: Derfor er iPhone 5 den bedste telefon jeg har ejet

Forholdet til min iPhone 5 er dog ikke et kærlighedsforhold uden torne.

1. Efter tre måneder: Derfor er iPhone 5 den bedste telefon jeg har ejet

Det er nu mere end tre måneder siden, at jeg købte min iPhone 5, og det er stadigvæk den bedste telefon, som jeg nogensinde har ejet.

Den er tyndere, lettere, hurtigere og har en større skærm end nogen tidligere iPhone.

Men den udgør ikke nogen revolution.

Hverken sammenlignet med tidligere iPhones eller konkurrerende smarthpones. Apples helt store bedrift med iPhone 5 er dog, at det er lykkedes at forfine et produkt, der i forvejen var fremragende.

Men er det nok til, at begejstringen varer ved her tre måneder efter?

Det kan du læse på de følgende sider.

2. Kvalitetsfølelsen er umatchet

Er du ikke Apple-kyndig eller interesseret i mobiltelefoner, kan du i farten let forveksle en iPhone 5 med en af dens forgængere. 

Men når du første gang lader dine hænder inspicere en iPhone 5, vil du opdage, at den føles dramatisk anderledes.

Du vil ganske enkelt opleve en umiddelbar kvalitetsfølelse, der ikke matches af de tidligere iPhones eller nogen anden smartphone på markedet. 

Fjerlet og lækker 

Når du får lejlighed til det, bør du selv prøve at lade dine fingre glide hen over de slebne aluminiumskanter og derefter løfte telefonen op i din hånd. Mærk hvordan den både er fjerlet og samtidig bundsolid.

Her er ingen billig plastik, men kun glas og aluminium.

Findes der en "perfect thing" inden for gadget-verdenen, er en iPhone 5 på mange måder tæt på at være det. 

Glasset på min gamle iPhone 4 krakelerede, da jeg tabte den på en parkeringsplads. Men jeg har ikke på samme måde frygtet at tabe min iPhone 5, hvor bagpladen er lavet af aluminium i stedet for glas, og vægtreduceringen betyder, at den ikke falder med samme tyngde, når den rammer jorden.

3. Derfor skal du købe den hvide iPhone

På trods af min højstemte ros af iPhonens byggekvalitet har mange iPhone 5-købere dog i bogstaveligste forstand oplevet, at deres begejstring for den nye telefon har fået ridser i lakken. 

Kort efter lanceringen klagede mange kunder over, at den sorte udgave af iPhone 5 var særdeles modtagelig over for ridser og skrammer, og flere har oplevet, at den har haft ridser, allerede da den blev pakket ud af æsken. 

Derfor valgte jeg også helt bevidst at købe den hvide-udgave uden den sort-lakerede aluminium. Og det lader til at være et særdeles klogt valg. 

Flere skrammer end på en italiensk bil

En kollega købte den sorte udgave, og her få måneder efter har den fået flere skrammer i lakken end bilerne i de fleste sydeuropæiske storbyer.  

Jeg har dog også måttet erkende, at selv i den hvide udgave med blank aluminium har aluminiumskanten fået en del knubs.

Jeg har ganske vist også tabt telefonen et par gange, hvor den er røget ned fra et sofabord og fra instrumentbrættet i min bil. 

Skrammerne er dog kun synlige, hvis du tager telefonen og nærstuderer den. Men alligevel efterlades jeg med en følelse af, at den skarpslebne aluminiumskant er relativ modtagelig over for ridser og skrammer, hvis den udsættes for en hård behandling. 

Nogle vil måske blot kalde de små knubs for patina, og angiveligt har Steve Jobs engang sagt, at iPod'en - der også var ret modtagelig for ridser - blot ældes på samme måde, som et par gode jeans. 

Jeg må dog indrømme, at jeg foretrækker min telefon uden skrammer, og i min verden virker det helt uantageligt, at en dyr telefon er så modtagelig for skrammer, som det er tilfældet med den sorte iPhone 5.

4. Er bigger better - og er 4 tommer nok?

En af de største nyheder ved den nye iPhone 5 er skærmen. Den er vokset fra 3,5 tommer til 4 tommer, og den er desuden skiftet fra et 4:3-format til et 16:9-format. 

Det betyder, at du eksempelvis undgår sorte bjælker på skærmen, når du skal se film. Men er du af den overbevisning, at 'size matters', vil skærmen uden tvivl blegne sammenlignet med konkurrerende smartphones fra Samsung, HTC og Nokia. 

Eksempelvis har min kollega en Samsung Galaxy S3 med 4,8 tommer-skærm, og i fritiden bruger han den ofte som erstatning for en bærbar computer eller en tablet. 

4 tommer er for lidt til film

Efter tre måneders brug har jeg dog erkendt, at selv med en 4 tommer-skærm er en iPhone ikke optimal, når jeg skal se film eller læse længere artikler.

Selv foretrækker jeg dog et relativt kompakt design og nøjes gerne med en lidt mindre skærm. Film og lange artikler vil jeg under alle omstændigheder nyde på min iPad.

Men jeg ved, at langt fra alle deler det synspunkt, og der bliver da i øjeblikket også spekuleret heftigt i, om efterspørgslen efter store telefoner er så voldsom, at Apple vil blive tvunget til at lancere en ekstra iPhone-model med en større skærm. 

Nogle mener i så fald, at en iPhone på 4,94 tommer i 16:9-format vil være det bedste bud.

5. Glem al snak om "lilla skær" - kameraet er fremragende

Lige så overdreven hypen op til lanceringen af et nyt Apple-produkt kan føles, lige så pedantisk kan mediernes efterfølgende jagt på fejl og mangler virke. 

I forbindelse med iPhone 5-lanceringen rapporterede mange medier om en kamerafejl, der betyder, at billeder taget med telefonen får et lilla skær, hvis kameraet holdes i en bestemt vinkel i forhold til en skarp lyskilde - eksempelvis solen eller en kraftig lampe. 

I ingen af de billeder, som jeg har taget gennem de seneste måneder, har jeg oplevet problemet, og det vil du sandsynligvis heller ikke.

Kameraet er en perfekt erstatning for et traditionelt kompaktkamera, og det tager fremragende billeder. 

Internt på ComON-redaktionen lavede vi sidste år en hurtig og ganske uvidenskabelig test af kameraet på tidens mest populære smartphones, og i den test kom iPhone 5 ud som vinderen. Dog skarpt forfulgt af Nokia Lumia 920.

6. Præstationer

Jamen, hvor hurtig er en iPhone 5 så? 

"Hurtig nok," er mit svar.

'Specs' interesserer mig ikke, og i min verden er hardware hurtig, så længe det ikke føles langsomt. Om en app åbner et enkelt sekund hurtigere, eller om jeg kan afvikle de allernyeste 3D-spil, er jeg totalt kold over for.

Til gengæld forventer jeg, at brugerfladen føles flydende, og at lange ventetider ikke sætter min tålmodighed på prøve. Det skete meget sjældent på min gamle iPhone 4, og det sker aldrig med min iPhone 5. 

Dobbelt så hurtig, men det er ligegyldigt

På papiret er den nye A6-processor, der sidder i iPhone 5, dog dobbelt så hurtig som den A5-processor, der sidder i iPhone 4S. Men jeg gætter på, at du ikke vil opleve det som en stor forskel i dagligdagen. 

Den nye processor skulle tilmed sikre en bedre batteritid end i iPhone 4S.

Jeg oplever dog ikke batteritiden som imponerende. Er du en hardcore smartphone-bruger, der trækker store veksler på din telefon i løbet af dagen, vil den sandsynligvis være løbet tør for strøm ved sengetid. Mens jeg, der har et mere afslappet forbrug, som regel oplever, at batteriet står på mellem 15 og 20 procent ved sengetid.

7. Konklusionen

Ganske vist er iPhone 5 den bedste telefon, som jeg nogensinde har haft i mine hænder.

Men her tre måneder efter det første møde har forelskelsen efterhånden lagt sig, og jeg sidder tilbage med en følelse af, at mit hjerte ikke banker helt så hårdt for denne telefon, som det måske burde gøre, når man investerer mindst 5.500 kroner i en ny telefon

Telefonen byder ganske enkelt ikke på fremskridt, der er så store i forhold til de tidligere modeller, at telefonen kan vedblive med at vække stor begejstring her mere end 90 dage senere.

Et fornuftsægteskab

I dag har mit forhold til telefonen udviklet sig til en slags fornuftsægteskab, hvor jeg ganske vist sætter pris på det store app-udvalg og hardwaren, der føles fantastisk i hånden og ligger perfekt i lommen. Men hvor jeg først og fremmest betragter telefonen som en driftssikker partner i hverdagen.

Jeg udskiftede min to år gamle iPhone 4, fordi den stod over for en bekostelig reparation, og havde jeg i dag en velfungerende iPhone 4S eller sågar en iPhone 4, ville jeg tøve noget, før jeg valgte at investere i en ny iPhone 5.

Læs også:
 
Test: iPhone 5 er en bundsolid topmobil - men hvorfor er Apple nærig? 

Designekspert: Derfor er iPhone 5 ikke nogen design-sensation

Derfor er en Macbook Air den ultimative arbejdscomputer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
LogPoint-topchef Jesper Zerlang indsætter tidligere Superliga-spiller som ny dansk landechef
Jesper Zerlang overlader pladsen som landechef for det danske marked hos it-sikkerhedsselskabet LogPoint. I stedet skal han fokusere på jobbet som topchef for hele koncernen, der er til stede i ni lande.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Kommune optimerede adgangen til digitale tjenester, styrkede sikkerheden – og mindskede omkostningerne
Med en samlet netværks- og sikkerhedsløsning giver Viborg Kommune medarbejderne lettere, hurtigere og sikrere adgang til digitale tjenester.