Artikel top billede

Sådan binder Microsoft din Office-licens til computeren

Hvis din computer dør, må du også sige farvel til din Office-licens.

Microsoft har bekræftet, at den normale forbruger-version af Office 2013 kontorpakken er bundet til den første computer, hvor den bliver installeret. Det betyder, at du ikke kan slette softwaren på den gamle computer og så installere den på en ny maskine.

Det er en klar ændring i forhold til den gamle licensaftale, og formålet kan være at få kunderne til at vælge en abonnements-baseret model.

"Det er et betydeligt skifte i Microsofts licensmodel. Lad os være ærlige. Det er ikke i forbrugernes bedste interesse. De betaler mere end før, fordi de ikke længere har de samme rettigheder," siger licenseksperten Daryl Ullman fra Emerset Consulting Group til Computerworld USA.

Tidligere har kunderne haft mulighed for at flytte deres licens, hvis de eksempelvis vil erstatte en gammel computer med en nyere model, eller hvis maskinen er gået i stykker.

I licensaftalen for Office Home & Student 2010 hedder det således, at licensen kan overføres til en ny enhed et ubegrænset antal gange, men der skal gå 90 dage imellem. Denne begrænsning gælder dog ikke, hvis licensen skal flyttes, fordi computeren er død.

Men i licensaftalen for Office 2013 fremgår det flere steder, at softwarelicensen er permanent bundet til den licenserede computer.

Microsoft bekræfter, at programmet ikke kan flyttes, når først det er installeret og aktiveret - altså når licensnøglen er indtastet.

"Denne formulering betyder, at din Office-licens dør sammen med din computer," siger konsulent Paul DeGroot.

Et eksempel kunne være, at kunden har installeret Office 2013 på en to år gammel Windows 7 pc og senere ønsker at flytte kontorpakken til en ny computer. Det er ikke tilladt under de nye regler. I stedet skal kunden købe en ny kopi af Office 2013 til den nye computer.

Microsoft har ikke forklaret, hvordan man vil håndhæve de nye regler i praksis. Tidligere har softwarefirmaet haft en forholdsvis afslappet holdning til aktiverings-processen. Microsoft har ofte tilladt, at forbrugere kan geninstallere Windows på ny hardware, eller radikalt ændret hardware, efter et enkelt telefonopkald.  

Det er således også tilladt at aktivere Office igen på den samme computer efter en komplet geninstallation af operativsystemet. Det gælder sandsynligvis også, hvis man har udskiftet enkelte komponenter i computeren - som harddisk, processor eller endda bundkort. Men det er uklart, hvornår der er skiftet så meget, at systemet skal defineres som en "ny computer".

Flere analytikere peger på, at Microsofts mål er at få kunderne til at vælge Office 365, hvor kontorpakken ikke er bundet til en bestemt computer. Med denne abonnementsløsning bliver pakken også løbende opdateret med nye funktioner og nyt indhold.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere