Artikel top billede

Sådan binder Microsoft din Office-licens til computeren

Hvis din computer dør, må du også sige farvel til din Office-licens.

Microsoft har bekræftet, at den normale forbruger-version af Office 2013 kontorpakken er bundet til den første computer, hvor den bliver installeret. Det betyder, at du ikke kan slette softwaren på den gamle computer og så installere den på en ny maskine.

Det er en klar ændring i forhold til den gamle licensaftale, og formålet kan være at få kunderne til at vælge en abonnements-baseret model.

"Det er et betydeligt skifte i Microsofts licensmodel. Lad os være ærlige. Det er ikke i forbrugernes bedste interesse. De betaler mere end før, fordi de ikke længere har de samme rettigheder," siger licenseksperten Daryl Ullman fra Emerset Consulting Group til Computerworld USA.

Tidligere har kunderne haft mulighed for at flytte deres licens, hvis de eksempelvis vil erstatte en gammel computer med en nyere model, eller hvis maskinen er gået i stykker.

I licensaftalen for Office Home & Student 2010 hedder det således, at licensen kan overføres til en ny enhed et ubegrænset antal gange, men der skal gå 90 dage imellem. Denne begrænsning gælder dog ikke, hvis licensen skal flyttes, fordi computeren er død.

Men i licensaftalen for Office 2013 fremgår det flere steder, at softwarelicensen er permanent bundet til den licenserede computer.

Microsoft bekræfter, at programmet ikke kan flyttes, når først det er installeret og aktiveret - altså når licensnøglen er indtastet.

"Denne formulering betyder, at din Office-licens dør sammen med din computer," siger konsulent Paul DeGroot.

Et eksempel kunne være, at kunden har installeret Office 2013 på en to år gammel Windows 7 pc og senere ønsker at flytte kontorpakken til en ny computer. Det er ikke tilladt under de nye regler. I stedet skal kunden købe en ny kopi af Office 2013 til den nye computer.

Microsoft har ikke forklaret, hvordan man vil håndhæve de nye regler i praksis. Tidligere har softwarefirmaet haft en forholdsvis afslappet holdning til aktiverings-processen. Microsoft har ofte tilladt, at forbrugere kan geninstallere Windows på ny hardware, eller radikalt ændret hardware, efter et enkelt telefonopkald.  

Det er således også tilladt at aktivere Office igen på den samme computer efter en komplet geninstallation af operativsystemet. Det gælder sandsynligvis også, hvis man har udskiftet enkelte komponenter i computeren - som harddisk, processor eller endda bundkort. Men det er uklart, hvornår der er skiftet så meget, at systemet skal defineres som en "ny computer".

Flere analytikere peger på, at Microsofts mål er at få kunderne til at vælge Office 365, hvor kontorpakken ikke er bundet til en bestemt computer. Med denne abonnementsløsning bliver pakken også løbende opdateret med nye funktioner og nyt indhold.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Her er de bedste antivirus-programmer til Windows 10 lige nu (plus dem du nokskal holde dig fra)
Syv antivirus-programmer ligger helt i top, når det gælder om at levere solid antivirus-beskyttelse til Windows 10. Se listen over de bedste antivirus-programmer lige nu
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Det bedste fra to verdener: Sådan går du i Azure med VMware
Det er blevet langt lettere at rykke dit VMware-miljø til Microsoft Azure – få den korte og præcise forklaring her.