Artikel top billede

Kan du få øje på den? Her er verdens mindste ARM-chip

Du må ikke nyse! Den lille chip er ikke meget større end en støvplet.

Freescale Semiconductor har bygget verdens mindste ARM-baserede mikrocontroller (MCU). Den lille chip måler kun 1,9 x 2 millimeter. Men den indeholder alligevel den nyeste 32-bit ARM Cortex M0+ processor med 48 MHz taktfrekvens, 32 KB Flash hukommelse, 4 KB RAM, en analog-til-digital konverter og et sæt timere.

Den nye Kinetis KL02 chip er så lille, at den kunne bruges til computere i pilleform, der kan sluges og foretage målinger inde i kroppen. Det fortæller Freescale, som satser på det såkaldte Internet of Things. Det er visionen om, at alle slags apparater skal gøres intelligente og kobles til nettet, så de kan kommunikere med hinanden og dele informationer om deres tilstand.

Det kan være beklædningsgenstande med integreret elektronik, små næsten usynlige sensorer i vores omgivelser eller meget tynde portable enheder. Pladsen er ikke længere noget problem - den nye chip er så lille, at den kan bygges ind næsten overalt. Det kræver så også et batteri eller anden strømkilde. Men strømforbruget skulle også være forsvindende lille.

Hos chipfirmaet ARM har man også store forventninger til tingenes internet. ARM har ikke selv chipfabrikker, men licenserer sin teknologi til Freescale og andre producenter.

"Internet of Things vil snart være et gigantisk og alsidigt økosystem af intelligente forbundne enheder og skærme som vil berøre mange nye områder af vores liv. Det kan være alt fra små sensorer, der hjælper med at overvåge og pleje afgrøder, til mikrocontrollere, som sørger for, at hele bygninger bliver mere energieffektive. Vores mikrocontrollere vil styre og administrere disse data og gøre det lettere at håndtere vores liv," siger ARM's chef for Embedded Processor Products, Richard York.

Prisen for den nye mini-chip bliver små 75 cent eller lidt mere end fem kroner, når den kommer på markedet til sommer. Men det kræver dog, at man bestiller mindst 100.000 styk. Freescale fortæller, at man har udviklet processoren til én bestemt kunde, men vil ikke sige, hvem det er.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere