Artikel top billede

Kan du få øje på den? Her er verdens mindste ARM-chip

Du må ikke nyse! Den lille chip er ikke meget større end en støvplet.

Freescale Semiconductor har bygget verdens mindste ARM-baserede mikrocontroller (MCU). Den lille chip måler kun 1,9 x 2 millimeter. Men den indeholder alligevel den nyeste 32-bit ARM Cortex M0+ processor med 48 MHz taktfrekvens, 32 KB Flash hukommelse, 4 KB RAM, en analog-til-digital konverter og et sæt timere.

Den nye Kinetis KL02 chip er så lille, at den kunne bruges til computere i pilleform, der kan sluges og foretage målinger inde i kroppen. Det fortæller Freescale, som satser på det såkaldte Internet of Things. Det er visionen om, at alle slags apparater skal gøres intelligente og kobles til nettet, så de kan kommunikere med hinanden og dele informationer om deres tilstand.

Det kan være beklædningsgenstande med integreret elektronik, små næsten usynlige sensorer i vores omgivelser eller meget tynde portable enheder. Pladsen er ikke længere noget problem - den nye chip er så lille, at den kan bygges ind næsten overalt. Det kræver så også et batteri eller anden strømkilde. Men strømforbruget skulle også være forsvindende lille.

Hos chipfirmaet ARM har man også store forventninger til tingenes internet. ARM har ikke selv chipfabrikker, men licenserer sin teknologi til Freescale og andre producenter.

"Internet of Things vil snart være et gigantisk og alsidigt økosystem af intelligente forbundne enheder og skærme som vil berøre mange nye områder af vores liv. Det kan være alt fra små sensorer, der hjælper med at overvåge og pleje afgrøder, til mikrocontrollere, som sørger for, at hele bygninger bliver mere energieffektive. Vores mikrocontrollere vil styre og administrere disse data og gøre det lettere at håndtere vores liv," siger ARM's chef for Embedded Processor Products, Richard York.

Prisen for den nye mini-chip bliver små 75 cent eller lidt mere end fem kroner, når den kommer på markedet til sommer. Men det kræver dog, at man bestiller mindst 100.000 styk. Freescale fortæller, at man har udviklet processoren til én bestemt kunde, men vil ikke sige, hvem det er.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
83.439 udviklere har talt: Her er de mest populære programmerings-sprog lige nu - og de mest hadede
Se listen over de mest populære programmerings-sprog lige nu. Og hvilke programmerings-sprog, som ikke ret mange udviklere kan lide.
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
End-to-end Server Security: Hvad er det – og hvordan kan det styrke din forretning?
Hvorfor bør serverbaseret sikkerhed være en kritisk del af din sikkerhedsinfrastruktur – og hvordan sikrer du, at din hardware kan leve op til kravene? Læs mere i dette whitepaper.