Artikel top billede

Slut med privatliv: Facebook kan følge dig overalt

En kendt it-blogger frygter, at Facebook kan bruge sin nye Android-udvidelse Home til at følge alle dine bevægelser.

Nu har Facebook fundet et nyt hjem på din mobil. Torsdag aften kunne Mark Zuckerberg præsentere den nye Facebook-overbygning til Android, Home, som skal forvandle telefonen til en social oplevelse. Den bliver tilgængelig på udvalgte smartphones fra den 12. april. Men der er allerede bekymringer om, at Facebook kan bruge Home til at samle alt for mange data om brugerne og følge vores færden ned til mindste detalje.

"Derfor er jeg bekymret over Facebook Home: Det ødelægger enhver tanke om privatliv," lyder overskriften på et indlæg fra den kendte amerikanske it-blogger Om Malik, der er stifter af nyhedstjenesten GigaOm.

Det nye Home er ikke bare en almindelig mobil app - det er integreret meget dybt i systemet. Det betyder også, at softwaren har direkte adgang til telefonens data.

"Hvis du installerer dette, er det meget sandsynligt, at Facebook kan følge alle dine bevægelser og handlinger," skriver Om Malik.

Han henviser til, at telefonens GPS konstant kan sende informationer tilbage til Facebook for at fortælle, hvor du er.

"Så hvis telefonen ikke bevæger sig mellem kl. 22 og 06 i en uges tid eller sådan, så kan Facebook hurtigt regne ud, hvor du bor. De kan starte med at bygge en større og bedre profil af dig på deres servere. De kan sammenkøre alle dine forhold, alle de steder hvor du køber ind, alle de restauranter hvor du spiser og andre data," skriver han.

De mange data kan bruges til at levere målrettede annoncer i et omfang, der ikke er set tidligere. Facebook har allerede bekræftet, at der skal vises annoncer i Home.

"Vi bliver nødt til at få vores lovgivere til at forstå, at Facebook ønsker at springe fra vores desktop og browsere og lande midt i vores hjem - det sted, hvor vi har brug for privatliv," slutter Malik.

Deler dobbelt så mange informationer hvert år

I et større interview med Wired fortæller Mark Zuckerberg om den nye Android-satsning og baggrunden for, at Facebook ikke vil bygge sin egen telefon. Facebook udgør allerede op mod en fjerdedel af den tid, der bruges på smartphones, og det forventes at stige i den kommende tid. Hvis Facebook sælger sin egen telefon, kan den kun nå ud til 1-2 pct. af markedet, ifølge Zuckerberg, og det er ikke nok.

"Vi vil forvandle så mange telefoner som muligt til 'Facebook-telefoner'. Det er, hvad Facebook Home handler om," forklarer han.

Facebook-stifteren kommenterer også det ironiske Android-samarbejde med Google, som ellers er en rival med sit eget sociale netværk, Google+. Faktisk har Facebook hentet flere af sine vigtigste medarbejdere hos Google, herunder Sheryl Sandberg og danske Lars Rasmussen.

"Vi har et rimelig godt partnerskab med Apple, men de ønsker at kontrollere hele den mobile oplevelse. Der er ikke mange broer mellem os og Google, men vi er enige med deres åbne filosofi," siger Zuckerberg.

Men han tilføjer at Facebook gerne vil levere Home på iPhone - hvis Apple tillader det.
 
Den næste store trend er deling af indhold med mindre grupper, ifølge Zuckerberg, som dog ikke helt kan forklare, hvordan Facebook vil imødekomme denne trend. Men det sociale netværk har sin egen "law of sharing", der minder om Moore's lov. Den siger, at den gennemsnitlige mængde information, som en person deler, bliver fordoblet hvert år.

Han nævner ikke, om det sker helt frivilligt, eller om det er informationer, der bliver delt, uden at vi kan styre det selv.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
10 gratis artikler: Få gode råd fra Danmarks bedste it-ledere