Artikel top billede

Slut med privatliv: Facebook kan følge dig overalt

En kendt it-blogger frygter, at Facebook kan bruge sin nye Android-udvidelse Home til at følge alle dine bevægelser.

Nu har Facebook fundet et nyt hjem på din mobil. Torsdag aften kunne Mark Zuckerberg præsentere den nye Facebook-overbygning til Android, Home, som skal forvandle telefonen til en social oplevelse. Den bliver tilgængelig på udvalgte smartphones fra den 12. april. Men der er allerede bekymringer om, at Facebook kan bruge Home til at samle alt for mange data om brugerne og følge vores færden ned til mindste detalje.

"Derfor er jeg bekymret over Facebook Home: Det ødelægger enhver tanke om privatliv," lyder overskriften på et indlæg fra den kendte amerikanske it-blogger Om Malik, der er stifter af nyhedstjenesten GigaOm.

Det nye Home er ikke bare en almindelig mobil app - det er integreret meget dybt i systemet. Det betyder også, at softwaren har direkte adgang til telefonens data.

"Hvis du installerer dette, er det meget sandsynligt, at Facebook kan følge alle dine bevægelser og handlinger," skriver Om Malik.

Han henviser til, at telefonens GPS konstant kan sende informationer tilbage til Facebook for at fortælle, hvor du er.

"Så hvis telefonen ikke bevæger sig mellem kl. 22 og 06 i en uges tid eller sådan, så kan Facebook hurtigt regne ud, hvor du bor. De kan starte med at bygge en større og bedre profil af dig på deres servere. De kan sammenkøre alle dine forhold, alle de steder hvor du køber ind, alle de restauranter hvor du spiser og andre data," skriver han.

De mange data kan bruges til at levere målrettede annoncer i et omfang, der ikke er set tidligere. Facebook har allerede bekræftet, at der skal vises annoncer i Home.

"Vi bliver nødt til at få vores lovgivere til at forstå, at Facebook ønsker at springe fra vores desktop og browsere og lande midt i vores hjem - det sted, hvor vi har brug for privatliv," slutter Malik.

Deler dobbelt så mange informationer hvert år

I et større interview med Wired fortæller Mark Zuckerberg om den nye Android-satsning og baggrunden for, at Facebook ikke vil bygge sin egen telefon. Facebook udgør allerede op mod en fjerdedel af den tid, der bruges på smartphones, og det forventes at stige i den kommende tid. Hvis Facebook sælger sin egen telefon, kan den kun nå ud til 1-2 pct. af markedet, ifølge Zuckerberg, og det er ikke nok.

"Vi vil forvandle så mange telefoner som muligt til 'Facebook-telefoner'. Det er, hvad Facebook Home handler om," forklarer han.

Facebook-stifteren kommenterer også det ironiske Android-samarbejde med Google, som ellers er en rival med sit eget sociale netværk, Google+. Faktisk har Facebook hentet flere af sine vigtigste medarbejdere hos Google, herunder Sheryl Sandberg og danske Lars Rasmussen.

"Vi har et rimelig godt partnerskab med Apple, men de ønsker at kontrollere hele den mobile oplevelse. Der er ikke mange broer mellem os og Google, men vi er enige med deres åbne filosofi," siger Zuckerberg.

Men han tilføjer at Facebook gerne vil levere Home på iPhone - hvis Apple tillader det.
 
Den næste store trend er deling af indhold med mindre grupper, ifølge Zuckerberg, som dog ikke helt kan forklare, hvordan Facebook vil imødekomme denne trend. Men det sociale netværk har sin egen "law of sharing", der minder om Moore's lov. Den siger, at den gennemsnitlige mængde information, som en person deler, bliver fordoblet hvert år.

Han nævner ikke, om det sker helt frivilligt, eller om det er informationer, der bliver delt, uden at vi kan styre det selv.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.