Artikel top billede

Nu kan du flytte dine data i turbofart

Intel skruer op for hastigheden i sin Thunderbolt-teknologi.

Intel kommer nu med en ny generation af sin Thunderbolt-teknologi til hurtig dataoverførsel, hvor hastigheden er fordoblet til 20 gigabit i sekundet i begge retninger. På NAB-messen i Las Vegas har Intel præsenteret de første prototyper af de kommende Thunderbolt-controllere med kodenavnet Falcon Ridge.

Her skulle det være muligt at overføre videofiler med 4K-opløsning og sende skærmsignalet over det samme kabel. I en demonstration på NAB viste Intel en Thunderbolt-dataoverførsel med 1.200 MB i sekundet.

Den nye generation skulle være klar i 2014 og bagudkompatibel med de eksisterende Thunderbolt-kabler og -stik.

Men allerede senere i år kommer en lettere forbedret version af Thunderbolt, hvor energiforbruget er reduceret. Desuden er der nu understøttelse for DisplayPort 1.2.

Denne version lanceres samtidig med Intels Haswell-processorer. Det ser ud til, at Intel vil indbygge den nødvendige controller-chip i nogle af sine kommende fire-kerne-processorer.

En video fra Intels Thunderbolt-demo på NAB-messen kan ses hos Engadget.

Apple bruger Thunderbolt til Mac

Thunderbolt (det tidl. Light Peak) markedsføres som et USB-alternativ til stationære og bærbare computere. Den nuværende version af Thunderbolt bruger kobberkabler, men senere skal der også anvendes optiske kabler. Det skal gøre det muligt at øge hastigheden til 100 gigabit i sekundet og forlænge rækkevidden til 30 meter.

Thunderbolt skal gøre det lettere at forbinde ekstraudstyr til computeren og slippe for kabelrod under skrivebordet. Men bortset fra Apple, som allerede bruger Thunderbolt i sine MacBooks, har det været svært for teknologien at slå igennem. Apple har været en tidlig støtte og bruger Thunderbolt i mange af sine produkter.

Den store udfordring har været at få Thunderbolt ud til Windows-verdenen. Et af de store problemer for Thunderbolt er prisen. Den nødvendige controller-chip fra Intel koster fire gange mere end den tilsvarende komponent til FireWire.

Intel forventer alligevel, at de fleste pc'er vil have Thunderbolt inden for en periode på tre-fem år.

Foruden USB 3.0 og FireWire er der også konkurrenter som HDMI til video og det kommende PCI Cable. Dertil kommer, at en stor del af datakommunikationen efterhånden kører trådløst.

Men her har Thunderbolt den fordel, at det også er muligt at overføre strøm over kablerne. Det kan man ikke gøre trådløst - i hvert fald ikke endnu.

Læs også ComONs guide til Thunderbolt.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere