Artikel top billede

Frygter nyt kaos med forskellige stik til mobilopladere

EU truer igen med et indgreb, hvis den frivillige brancheaftale om fælles mobilopladere ikke bliver forlænget.

Den italienske EU-kommissær Antonio Tajani udtrykker nu skuffelse over, at de fleste producenter af mobiltelefoner ikke vil forlænge deres frivillige aftale om en fælles standard for mobilopladere. Han gentager truslen om et indgreb, hvis producenterne ikke kan blive enige.

De store producenter af mobiltelefoner underskrev et såkaldt Memorandum of Understanding tilbage i 2009, hvor de forpligtede sig til at bruge en universel oplader baseret på mikro-USB.

Mod slutningen af 2012 var det 90 procent af alle mobilopladere på markedet, der var kompatible med denne standard. Men aftalen udløb den 31. december 2012, og den er ikke blevet forlænget.

EU-kommissionen forsøger nu at presse producenterne, men det har indtil videre ikke haft nogen effekt.  

Antonio Tajani ønsker, at den universelle oplader også skal kunne bruges til andre former for elektroniske produkter, herunder pc-tilbehør.

Beslutningen om at vælge mikro-USB skyldes blandt andet, at næsten alle mobiltelefoner efterhånden har datafunktioner og dermed i forvejen bruger mikro-USB til dataoverførsel mellem telefon og computer.

Ifølge EU har producenterne klaget over, at den nuværende standard ikke er tilstrækkelig til de nyeste smartphones. Forklaringen kan være, at nogle producenter ønsker at bruge kraftigere opladere for at reducere ladetiden.

I den aktuelle standard er den maksimale strøm på 1,5 ampere. Nogle smartphones kan oplades hurtigere med en 2 ampere oplader. Samsung bruger allerede en sådan oplader til sin Galaxy Note II smartphone, og det er også efterhånden almindeligt at bruge 2 ampere-opladere med mikro-USB til tablet-pc'er.

Den fælles standard skal både gavne forbrugere og miljøet. Branchens egen organisation, GSM Association, har regnet sig frem til, at standby-forbruget kan reduceres med 50 pct., og der kan spares 51.000 tons overflødige opladere ved at indføre en fælles standard.
 
Det betyder også, at man ikke længere behøver smide sin gamle oplader væk, når man skifter telefon, og nye telefoner kan leveres uden en ny oplader. Det kan også gøre telefonerne lidt billigere.

Men dette mål er ikke nået. Nye telefoner bliver stadig solgt med en oplader, og der er heller ikke udsigt til, at det vil ændre sig i den nærmeste fremtid. Så bjergene af elektroskrot bliver ikke mindre trods den fælles standard.

Efter at den frivillige aftale er ophørt, frygtes det, at producenterne igen vil bruge deres egne stik. Men det er allerede tilladt at bruge sin egen teknologi i den frivillige aftale, så længe producenten tilbyder en adapter til mikro-USB.

Det er den løsning, som blandt andet Apple har valgt. Men her skal kunderne betale ekstra for adapteren, der ikke følger med telefonen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere