Artikel top billede

Vil du købe digitalt guld af dem her?

Bitcoin er ikke den eneste digitale valuta, som skal afløse din fysiske pengepung. Her er de vigtigste alternativer.

I de seneste dage har der været stor opmærksomhed omkring den digitale valuta Bitcoin, som er ramt af meget voldsomme kursudsving. Den 11. april satte kursen en ny rekord med 260 dollar for en Bitcoin, men nu er den faldet igen til under 100 dollar. Trods den svingende kurs er der efterhånden mange steder, man kan betale med de digitale mønter.

Men Bitcoin er ikke den eneste digitale valuta - og flere af alternativerne er måske endnu mere interessante. Det mest populære Bitcoin-alternativ er Litecoin, hvor den samlede værdi for alle udstedte mønter i øjeblikket ligger på 38 mio. dollar. Derefter kommer PPCoin med en forholdsvis beskeden værdi på fire millioner dollar.

Til sammenligning ligger den totale værdi for alle Bitcoins i øjeblikket på mere end en milliard dollar. Det skriver det tyske Technology Review.

Minearbejde belaster miljøet

Bitcoins bliver ikke udstedt af en centralbank ligesom rigtige valutaer, men dannes i en proces kaldet "mining". Her bliver hurtige computere sat til at løse en svær matematisk opgave. Det færdige resultat er et sæt nye Bitcoins. Det lyder nemt, at man kan fremstille sine egne penge - men det tager meget lang tid og kræver en masse regnekraft.

Faktisk er Bitcoin-minearbejdet lidt af en miljøkatastrofe. Ifølge Bloomberg er strømforbruget til at generere nye Bitcoins nemlig ekstremt stort. Det anslås, at Bitcoin-minere bruger strøm for næsten 900.000 kroner i døgnet. Det samlede strømforbrug anslås til 982 megawatt-timer hver dag - eller det, der svarer til 31.000 private husholdninger.

Dermed kommer de digitale penge til at ligne guld på mere end én måde. I den seneste tid har Bitcoin afløst guld som et sikkert gemmested for private formuer. Samtidig med, at Bitcoins er steget i værdi, er prisen for guld faldet til det laveste punkt i to år. Men ligesom i de rigtige guldminer er det altså miljøet, der betaler den ultimative pris.

Langsomme handler

I Bitcoin-systemet bliver alle transaktioner garanteret af et kryptografisk system, der skal gøre det umuligt at fremstille kopier eller stjæle digitale penge. Det tager i gennemsnit 10 minutter at verificere en transaktion. Konkurrenten Litecoin kan klare det på betydeligt kortere tid. Det skal gøre den digitale valuta mere interessant for netbutikker. Litecoin kan i gennemsnit afvikle en transaktion på 2,5 minutter.

Samtidig anvender Litecoin en alternativ mining-teknologi, som skal gøre det lettere at generere nye mønter. Det andet alternativ, PPCoin, bruger en helt anden metode, hvor nye mønter bliver uddelt i et slags lotteri. Jo flere PPCoins den enkelte bruger har på sin konto, jo større er chancen for at vinde lotteriet og få nye PPCoins.

Dermed løser Litecoin og PPCoin to af de mest alvorlige problemer med Bitcoin - de langsomme transaktioner og det miljøsvineri, der er forbundet med at generere nye mønter.

Bitcoin har vist vejen, men det kan sagtens tænkes, at det bliver en af de andre krypto-valutaer, der tager sejren til sidst. De kan også eksistere parallelt. Litecoin-opfinderen Charles Lee betegner allerede sin valuta som digitalt sølv - med henvisning til, at rivalen Bitcoin bliver regnet som det digitale guld.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Sådan får du maksimal værdi af serverudskiftning i SMV-organisationen
I denne analyse får du viden om, hvornår du udskifter hardware i den mellemstore virksomhed, så du optimerer værdien af både den eksisterende og kommeunde investering.