Artikel top billede

Vil du købe digitalt guld af dem her?

Bitcoin er ikke den eneste digitale valuta, som skal afløse din fysiske pengepung. Her er de vigtigste alternativer.

I de seneste dage har der været stor opmærksomhed omkring den digitale valuta Bitcoin, som er ramt af meget voldsomme kursudsving. Den 11. april satte kursen en ny rekord med 260 dollar for en Bitcoin, men nu er den faldet igen til under 100 dollar. Trods den svingende kurs er der efterhånden mange steder, man kan betale med de digitale mønter.

Men Bitcoin er ikke den eneste digitale valuta - og flere af alternativerne er måske endnu mere interessante. Det mest populære Bitcoin-alternativ er Litecoin, hvor den samlede værdi for alle udstedte mønter i øjeblikket ligger på 38 mio. dollar. Derefter kommer PPCoin med en forholdsvis beskeden værdi på fire millioner dollar.

Til sammenligning ligger den totale værdi for alle Bitcoins i øjeblikket på mere end en milliard dollar. Det skriver det tyske Technology Review.

Minearbejde belaster miljøet

Bitcoins bliver ikke udstedt af en centralbank ligesom rigtige valutaer, men dannes i en proces kaldet "mining". Her bliver hurtige computere sat til at løse en svær matematisk opgave. Det færdige resultat er et sæt nye Bitcoins. Det lyder nemt, at man kan fremstille sine egne penge - men det tager meget lang tid og kræver en masse regnekraft.

Faktisk er Bitcoin-minearbejdet lidt af en miljøkatastrofe. Ifølge Bloomberg er strømforbruget til at generere nye Bitcoins nemlig ekstremt stort. Det anslås, at Bitcoin-minere bruger strøm for næsten 900.000 kroner i døgnet. Det samlede strømforbrug anslås til 982 megawatt-timer hver dag - eller det, der svarer til 31.000 private husholdninger.

Dermed kommer de digitale penge til at ligne guld på mere end én måde. I den seneste tid har Bitcoin afløst guld som et sikkert gemmested for private formuer. Samtidig med, at Bitcoins er steget i værdi, er prisen for guld faldet til det laveste punkt i to år. Men ligesom i de rigtige guldminer er det altså miljøet, der betaler den ultimative pris.

Langsomme handler

I Bitcoin-systemet bliver alle transaktioner garanteret af et kryptografisk system, der skal gøre det umuligt at fremstille kopier eller stjæle digitale penge. Det tager i gennemsnit 10 minutter at verificere en transaktion. Konkurrenten Litecoin kan klare det på betydeligt kortere tid. Det skal gøre den digitale valuta mere interessant for netbutikker. Litecoin kan i gennemsnit afvikle en transaktion på 2,5 minutter.

Samtidig anvender Litecoin en alternativ mining-teknologi, som skal gøre det lettere at generere nye mønter. Det andet alternativ, PPCoin, bruger en helt anden metode, hvor nye mønter bliver uddelt i et slags lotteri. Jo flere PPCoins den enkelte bruger har på sin konto, jo større er chancen for at vinde lotteriet og få nye PPCoins.

Dermed løser Litecoin og PPCoin to af de mest alvorlige problemer med Bitcoin - de langsomme transaktioner og det miljøsvineri, der er forbundet med at generere nye mønter.

Bitcoin har vist vejen, men det kan sagtens tænkes, at det bliver en af de andre krypto-valutaer, der tager sejren til sidst. De kan også eksistere parallelt. Litecoin-opfinderen Charles Lee betegner allerede sin valuta som digitalt sølv - med henvisning til, at rivalen Bitcoin bliver regnet som det digitale guld.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere