Syv ting du har brug for at vide om Bitcoin

Utopi eller reelt alternativ? Vi har samlet syv facts om Bitcoin.

Der både tales og skrives for tiden meget om Bitcoin. Denne virtuelle valuta rider på en karrusel af spekulation med eksponentiel stigning i værdien, som onsdag 10. april i år nåede et højdepunkt på cirka 1.485 kroner, før den styrtdykkede igen til det halve. Derudover har verdens største Bitcoin-børs netop overlevet et koordineret hackerangreb, mens bitcoin-genererende malware hastigt spreder sig i Europa via Skype.

Men på trods af al balladen om disse opfundne penge har de fleste mennesker svært ved at gennemskue, hvad bitcoins helt nøjagtigt er - og hvordan de fungerer. Det kan være et problem - ikke mindst for folk der overvejer at investere deres tid og penge i Bitcoin-fænomenet.

Det er ikke nødvendigvis nogen dårlig idé at lave sig en Bitcoin-tegnebog. Bitcoins er ikke tilknyttet noget lands økonomi. De er lette at veksle og der er ingen transaktionsgebyrer. Men man er nødt til at vide nogle få vigtige ting, før man investerer sine penge i det ustabile bitcoin-marked. Overordnet set har man brug for at forstå, hvordan Bitcoin-systemet fungerer, og at kende dets fordele er såvel som dets ulemper.

Bitcoins skabes, handles og reguleres af folket
En bitcoin er grundlæggende en algoritme-baseret matematisk konstruktion; en måleenhed med det formål at kvantificere værdi. På den måde er en bitcoin lidt ligesom en krone, men til forskel fra en krone (eller enhver anden form for fiat-penge) er bitcoins decentraliserede. Den oprindelige Bitcoin-algoritme blev skabt af en udvikler med pseudonymet Satoshi Nakamoto, men selve valutaen skabes, handles og reguleres af brugerne fremfor af nogen central myndighed såsom en bank eller stat. Bitcoins er desuden fuldkommen digitale: Du får aldrig en fysisk bitcoin i hånden, med mindre du køber en fysisk reproduktion.

Bitcoin-systemet er designet, så der findes en endelig mængde af potentielle bitcoins. Algoritmen, der er grundlaget for Bitcoin-netværket, er designet til maksimalt at generere 21 millioner bitcoins, og systemet regulerer automatisk sig selv for at sikre, at beholdningen vokser støt og roligt. Med den aktuelle hastighed bør alle 21 millioner bitcoins være genereret i 2140. Og da Bitcoin-netværket sporer og logger hver eneste bitcoin-transaktion, kan man faktisk se nøjagtigt hvor mange bitcoins, der er blevet skabt på noget givet tidspunkt. Disse oplysninger finder du på websitet Blockchain.info, der overvåger Bitcoin-netværket og hoster Bitcoin-tegnebøger, hvori brugerne opbevarer deres digitale formuer.

Vi befinder os i en bitcoin-boble
Bitcoin er stort lige nu; sandsynligvis for stort for sit eget bedste. Da en bitcoin ikke har nogen reel værdi, udover hvad nogen er villig til at betale for den, har prisen på bitcoins tendens til at svinge voldsomt. I midten af januar var en enkelt bitcoin cirka 85 kroner værd. Folk, der købte bitcoins på det tidspunkt og solgte dem igen 10. april, kan således med rimelighed kaldes sig meget fornuftige investorer.

Valutaens popularitet (og derfor dens pris) stiger i markeder, der er blevet ustabile, såsom hvor regeringen truer med kapitalkontrol og valutarestriktioner, som det er tilfældet i Cypern.

"Bitcoin er et meget ustabilt aktiv, og udviklingerne for nylig i prisen på bitcoins bærer visse af kendetegnene ved en økonomisk boble," udtaler Magnus Thor Torfason, der er adjunkt i virksomhedsledelse ved Harvard Business School.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Premium
Derfor er SAP ramt af kæmpe nedtur trods stor stigning i indtjeningen
ComputerViews: Mægtige SAP’s markedsværdi er på et øjeblik styrtdykket i den største enkeltstående nedtur for selskabet siden 1999. Selskabet er krise. Se her hvorfor.
Computerworld
Salling Group lukker stor online-satsning efter kun et år
Millionsatsningen Fillop lukker ved årets udgang. I stedet er supermarkeds-giganten Salling Group nu på vej med en række helt nye online-satsninger, der er affødt af coronakrisen.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Optimér netværket til håndtering af hybrid- og multicloud infrastruktur
I januar 2020 konstaterede Gartner, at cloudcomputing var blevet ”The New Normal” – og op gennem året gjorde Covid-19 det endda helt essentielt at være i stand til at drifte infrastrukturen helt eller delvist fra skyen. Situationen har tvunget virksomheder til hastigt at omstille eller gentænke deres driftsstrategi, og hybride infrastrukturmodeller er nu mere udbredte end nogensinde før. Men mange har også været nødt til at erkende, at den stigende kompleksitet – i særdeleshed på det netværks- og sikkerhedsbaserede felt – stiller helt nye krav til de organisationer, der anvender dem. Denne hvidbog går i dybden med nogle af de mest udbredte udfordringer, som disse transformationsscenarier stiller din organisation overfor. Den giver et solidt bud på, hvordan en netværkshub baseret på Interxion-teknologi gør det muligt at gentænke og optimere netværksinfrastrukturen. Særligt med henblik på at optimere den til at kunne håndtere en hybrid- eller multicloudbaseret infrastruktur.