Topnyhed:Ingrid Mjøen stopper som dansk landechef i Oracle: Skifter til international toppost

Artikel top billede

IBM har lavet verdens mindste film

Den nye stop-motion film består af 242 billeder, der er tegnet med enkelte molekyler. Teknologien kan danne grundlag for fremtidens computer-hukommelse.

Forskere hos IBM har produceret det, som de selv kalder for "verdens mindste film". Filmen med det passende navn "A Boy and His Atom" består af 242 enkeltbilleder. IBM har brugt sit eget tunnelmikroskop til at tegne de enkelte billeder ved at bevæge separate atomer og molekyler med en meget tynd nål, der flytter sig hen over en kobberoverflade med en afstand på blot 1 nanometer (en milliardedel af en meter).

Det såkaldte Scanning Tunnel Microscope er en gigantisk anordning med en vægt på to tons, der arbejder med en temperatur på minus 286 grader Celsius og forstørrer atom-overfladen mere end 100 millioner gange. Det blev opfundet for 30 år siden af IBM's egne forskere.

Det hele styres med en almindelig computer, der så er brugt til at styre nålen og "tegne" den færdige film.

Nu har IBM ingen ambitioner om, at fremtidens Hollywood-film skal laves med et atom-mikroskop. Men den samme teknologi skal også bruges til fremtidens computer-hukommelse.

IBM-forskerne har i flere årtier arbejdet med nye nanoteknologier. Forleden kunne forskerne melde om et gennembrud; de har gemt en magnetisk bit i 12 atomer.

Til sammenligning bruger en moderne computer omkring en million atomer til at gemme en enkelt bit.

Hvis teknologien kan videreudvikles til kommerciel brug, vil det betyde, at alle film der nogensinde er lavet kan gemmes på en enhed, der har omtrent samme størrelse som en fingernegl, fortæller IBM.

Flere forhindringer venter forude. Den nuværende version af teknologien fungerer kun med en meget lav temperatur. Det kræver altså meget voldsom køling. Men det er ikke det største problem. Ingen er klar over, hvordan man skal bygge noget i denne størrelse uden for et laboratorium. Slet ikke til en pris, der er til at betale. Det kræver populært sagt, at man kan bygge et super-mikroskop ind i alle computere.

Men IBM forventer alligevel, at den nye atom-hukommelse kan være en af de teknologier, som vil danne basis for fremtidens computere.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
LogPoint-topchef Jesper Zerlang indsætter tidligere Superliga-spiller som ny dansk landechef
Jesper Zerlang overlader pladsen som landechef for det danske marked hos it-sikkerhedsselskabet LogPoint. I stedet skal han fokusere på jobbet som topchef for hele koncernen, der er til stede i ni lande.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Whitepaper: Sådan kobler du kunstig intelligens på forskningen
Målrettet anvendelse af AI og High Performance Computing skyder genvej til indsigt i store mængder rå data og – i sidste ende – gennembrud i forskning og udviklingsarbejde.