Artikel top billede

IBM har lavet verdens mindste film

Den nye stop-motion film består af 242 billeder, der er tegnet med enkelte molekyler. Teknologien kan danne grundlag for fremtidens computer-hukommelse.

Forskere hos IBM har produceret det, som de selv kalder for "verdens mindste film". Filmen med det passende navn "A Boy and His Atom" består af 242 enkeltbilleder. IBM har brugt sit eget tunnelmikroskop til at tegne de enkelte billeder ved at bevæge separate atomer og molekyler med en meget tynd nål, der flytter sig hen over en kobberoverflade med en afstand på blot 1 nanometer (en milliardedel af en meter).

Det såkaldte Scanning Tunnel Microscope er en gigantisk anordning med en vægt på to tons, der arbejder med en temperatur på minus 286 grader Celsius og forstørrer atom-overfladen mere end 100 millioner gange. Det blev opfundet for 30 år siden af IBM's egne forskere.

Det hele styres med en almindelig computer, der så er brugt til at styre nålen og "tegne" den færdige film.

Nu har IBM ingen ambitioner om, at fremtidens Hollywood-film skal laves med et atom-mikroskop. Men den samme teknologi skal også bruges til fremtidens computer-hukommelse.

IBM-forskerne har i flere årtier arbejdet med nye nanoteknologier. Forleden kunne forskerne melde om et gennembrud; de har gemt en magnetisk bit i 12 atomer.

Til sammenligning bruger en moderne computer omkring en million atomer til at gemme en enkelt bit.

Hvis teknologien kan videreudvikles til kommerciel brug, vil det betyde, at alle film der nogensinde er lavet kan gemmes på en enhed, der har omtrent samme størrelse som en fingernegl, fortæller IBM.

Flere forhindringer venter forude. Den nuværende version af teknologien fungerer kun med en meget lav temperatur. Det kræver altså meget voldsom køling. Men det er ikke det største problem. Ingen er klar over, hvordan man skal bygge noget i denne størrelse uden for et laboratorium. Slet ikke til en pris, der er til at betale. Det kræver populært sagt, at man kan bygge et super-mikroskop ind i alle computere.

Men IBM forventer alligevel, at den nye atom-hukommelse kan være en af de teknologier, som vil danne basis for fremtidens computere.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


AI & machine learning i praksis: Sådan får du gevinst i din dagligdag

Kunstig intelligens, machine learning og algoritmer er i fuld gang med at forandre måden, vi arbejder og driver virksomhed på. På seminaret kan du møde førende eksperter på området, leverandører, beslutningstagere og praktikere, der fokuserer på best practise på området.

02. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?