Derfor vil danske kommuner indgå tætte aftaler om it-indkøb i fremtiden

Danske it-virksomheder kan ligeså godt vænne sig til udskældt offentligt indkøbssamarbejde - for der kommer meget mere af samme slags, slår top-CIO og formand for landets kommunale it-chefer fast.

Det omdiskuterede it-samarbejde SBSYS, hvor flere kommuner og andre myndigheder er gået sammen om ESDH-løsninger, har udviklet sig til en principiel debat.

Det mener KITAs formand Jørgen Kristensen Rasch, der også er digitaliseringschef i Egedal Kommune.

"Vi lever i en ny foranderlig verden, hvor vi vil se nye måder at samarbejde om tingene på. Det er SBSYS et udtryk for," siger Kita-formanden.

Han forklarer, at de tider, hvor man satte fire hak på en blanket og købte fire it-produkter, er ovre.

Brancheforeninger lever i gammeldags forståelse
Verden er mere kompleks, og offentlige myndigheder vil i stigende grad indgå strategiske samarbejder.

"Den virkelighed skal ITEK og it-brancheforeningen gentænke sig selv ind i," siger formanden, der altså mener, at de lever i en gammeldags og enstrenget forståelse af forholdet mellem leverandør og offentlig kunde.

For SBSYS-samarbejdet er vitterligt en ny måde at tænke it-udvikling, hvor myndigheder på tværs har større indflydelse på produktet, men også tager et større ansvar, forklarer KITA-formanden.

"Det gør måske lidt ondt på nogle leverandører, men det vil vi se mere af i fremtiden. Hvilket de nye udbudsregler også åbner op for," pointerer Jørgen Kristensen Rasch.

På et område erkender han dog, at SBSYS-klubben må overveje deres strategi.

Åbenhed i ny verden?
For åbenhed og indsigt bør være en selvfølge, også selvom man mener, at have konstruereret en privat forening bestående af myndigheder og brugt dette som argument for ikke at give aktindsigt.

"Det kan man altid diskutere det hensigtsmæssige i," fortæller Jørgen Kristensen Rasch.

Men samarbejdsformen - den kan leverandørerne altså godt vænne sig til, ifølge KITA-formanden, som sammenligner den måde at indgå strategiske partnerskaber og anskaffe teknologi på med den facon, private virksomheder som Coop tænker it-indkøb på.

I KITAs eget magasin har formanden da også slået fast i en leder, at SBSYS-samarbejdet er vejen frem.

"...det er også vigtigt, at SBSYS forsvarer de kommunale fællesskabers ret til ejerskab af forretningsprocesser og it-arkitektur, der er tilpasset opgaveløsningen i den kommunale virkelighed, vi befinder os i. De taget sagen i egen hånd og gør det på alle kommuners vegne."

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2020

Siden 2006 har vi hvert år kåret Årets CIO - en pris der kaster lys over det fantastiske arbejde, der bliver gjort rundt omkring i de danske organisationer for at høste det store forretnings-potentiale, der kan drives ud af it og digitalisering.

01. december 2020 | Læs mere


Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Millionvis af Android-apps har kurs mod din Windows-pc: Forstå hvad Microsofts ’Project Latte’ går ud på
Microsoft forsøger atter en gang at få Android-programmer til at fungere med Windows 10. Spørgsmålet bliver, om de nye bestræbelser vil åbne op for en kattelem eller en ladeport af nye apps til Windows 10 økosystemet.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.