Artikel top billede

Derfor vil danske kommuner indgå tætte aftaler om it-indkøb i fremtiden

Danske it-virksomheder kan ligeså godt vænne sig til udskældt offentligt indkøbssamarbejde - for der kommer meget mere af samme slags, slår top-CIO og formand for landets kommunale it-chefer fast.

Det omdiskuterede it-samarbejde SBSYS, hvor flere kommuner og andre myndigheder er gået sammen om ESDH-løsninger, har udviklet sig til en principiel debat.

Det mener KITAs formand Jørgen Kristensen Rasch, der også er digitaliseringschef i Egedal Kommune.

"Vi lever i en ny foranderlig verden, hvor vi vil se nye måder at samarbejde om tingene på. Det er SBSYS et udtryk for," siger Kita-formanden.

Han forklarer, at de tider, hvor man satte fire hak på en blanket og købte fire it-produkter, er ovre.

Brancheforeninger lever i gammeldags forståelse

Verden er mere kompleks, og offentlige myndigheder vil i stigende grad indgå strategiske samarbejder.

"Den virkelighed skal ITEK og it-brancheforeningen gentænke sig selv ind i," siger formanden, der altså mener, at de lever i en gammeldags og enstrenget forståelse af forholdet mellem leverandør og offentlig kunde.

For SBSYS-samarbejdet er vitterligt en ny måde at tænke it-udvikling, hvor myndigheder på tværs har større indflydelse på produktet, men også tager et større ansvar, forklarer KITA-formanden.

"Det gør måske lidt ondt på nogle leverandører, men det vil vi se mere af i fremtiden. Hvilket de nye udbudsregler også åbner op for," pointerer Jørgen Kristensen Rasch.

På et område erkender han dog, at SBSYS-klubben må overveje deres strategi.

Åbenhed i ny verden?

For åbenhed og indsigt bør være en selvfølge, også selvom man mener, at have konstruereret en privat forening bestående af myndigheder og brugt dette som argument for ikke at give aktindsigt.

"Det kan man altid diskutere det hensigtsmæssige i," fortæller Jørgen Kristensen Rasch.

Men samarbejdsformen - den kan leverandørerne altså godt vænne sig til, ifølge KITA-formanden, som sammenligner den måde at indgå strategiske partnerskaber og anskaffe teknologi på med den facon, private virksomheder som Coop tænker it-indkøb på.

I KITAs eget magasin har formanden da også slået fast i en leder, at SBSYS-samarbejdet er vejen frem.

"...det er også vigtigt, at SBSYS forsvarer de kommunale fællesskabers ret til ejerskab af forretningsprocesser og it-arkitektur, der er tilpasset opgaveløsningen i den kommunale virkelighed, vi befinder os i. De taget sagen i egen hånd og gør det på alle kommuners vegne."

Her er hele den principielle sag

Brugerklubben SBSYS har optaget mange i it-branchen grundet dens konstruktion.

Herunder finder du 24 artikler om den omdiskuterede klub, hvor du også kan læse interview med virksomheden Ditmer, der leverer til klubben og en lang række andre aktører i og omkring klubben.

Minister til it-firmaer: Derfor må i lægge ekstra kræfter i
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Styrk effektivitet og bundlinje i ét hug

Fleksibilitet, valgfrihed og bæredygtighed er nogle af de områder, som vægtes særligt højt, især blandt de yngre generationer, når de skal vælge eller blive på en arbejdsplads. På eventet kan du få konkrete løsningsforslag til, hvordan du med en fleksibel IT-strategi og det frie IT-valg, kan give medarbejderne medbestemmelse omkring valg af digitalt arbejdsudstyr og samtidig være mere miljøbevidste i deres valg.

06. juni 2023 | Læs mere


Kom godt i gang og få det fulde udbytte med Dynamics 365 FO

Overvejelser, forberedelser og implementering. CGI's eksperter stiller skarp på Microsoft Dynamics 365 FO og merværdien ved samspillet med Azure og Power Platform.

06. juni 2023 | Læs mere


Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere