Derfor vil danske kommuner indgå tætte aftaler om it-indkøb i fremtiden

Danske it-virksomheder kan ligeså godt vænne sig til udskældt offentligt indkøbssamarbejde - for der kommer meget mere af samme slags, slår top-CIO og formand for landets kommunale it-chefer fast.

Det omdiskuterede it-samarbejde SBSYS, hvor flere kommuner og andre myndigheder er gået sammen om ESDH-løsninger, har udviklet sig til en principiel debat.

Det mener KITAs formand Jørgen Kristensen Rasch, der også er digitaliseringschef i Egedal Kommune.

"Vi lever i en ny foranderlig verden, hvor vi vil se nye måder at samarbejde om tingene på. Det er SBSYS et udtryk for," siger Kita-formanden.

Han forklarer, at de tider, hvor man satte fire hak på en blanket og købte fire it-produkter, er ovre.

Brancheforeninger lever i gammeldags forståelse
Verden er mere kompleks, og offentlige myndigheder vil i stigende grad indgå strategiske samarbejder.

"Den virkelighed skal ITEK og it-brancheforeningen gentænke sig selv ind i," siger formanden, der altså mener, at de lever i en gammeldags og enstrenget forståelse af forholdet mellem leverandør og offentlig kunde.

For SBSYS-samarbejdet er vitterligt en ny måde at tænke it-udvikling, hvor myndigheder på tværs har større indflydelse på produktet, men også tager et større ansvar, forklarer KITA-formanden.

"Det gør måske lidt ondt på nogle leverandører, men det vil vi se mere af i fremtiden. Hvilket de nye udbudsregler også åbner op for," pointerer Jørgen Kristensen Rasch.

På et område erkender han dog, at SBSYS-klubben må overveje deres strategi.

Åbenhed i ny verden?
For åbenhed og indsigt bør være en selvfølge, også selvom man mener, at have konstruereret en privat forening bestående af myndigheder og brugt dette som argument for ikke at give aktindsigt.

"Det kan man altid diskutere det hensigtsmæssige i," fortæller Jørgen Kristensen Rasch.

Men samarbejdsformen - den kan leverandørerne altså godt vænne sig til, ifølge KITA-formanden, som sammenligner den måde at indgå strategiske partnerskaber og anskaffe teknologi på med den facon, private virksomheder som Coop tænker it-indkøb på.

I KITAs eget magasin har formanden da også slået fast i en leder, at SBSYS-samarbejdet er vejen frem.

"...det er også vigtigt, at SBSYS forsvarer de kommunale fællesskabers ret til ejerskab af forretningsprocesser og it-arkitektur, der er tilpasset opgaveløsningen i den kommunale virkelighed, vi befinder os i. De taget sagen i egen hånd og gør det på alle kommuners vegne."

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.