Derfor vil danske kommuner indgå tætte aftaler om it-indkøb i fremtiden

Danske it-virksomheder kan ligeså godt vænne sig til udskældt offentligt indkøbssamarbejde - for der kommer meget mere af samme slags, slår top-CIO og formand for landets kommunale it-chefer fast.

Det omdiskuterede it-samarbejde SBSYS, hvor flere kommuner og andre myndigheder er gået sammen om ESDH-løsninger, har udviklet sig til en principiel debat.

Det mener KITAs formand Jørgen Kristensen Rasch, der også er digitaliseringschef i Egedal Kommune.

"Vi lever i en ny foranderlig verden, hvor vi vil se nye måder at samarbejde om tingene på. Det er SBSYS et udtryk for," siger Kita-formanden.

Han forklarer, at de tider, hvor man satte fire hak på en blanket og købte fire it-produkter, er ovre.

Brancheforeninger lever i gammeldags forståelse
Verden er mere kompleks, og offentlige myndigheder vil i stigende grad indgå strategiske samarbejder.

"Den virkelighed skal ITEK og it-brancheforeningen gentænke sig selv ind i," siger formanden, der altså mener, at de lever i en gammeldags og enstrenget forståelse af forholdet mellem leverandør og offentlig kunde.

For SBSYS-samarbejdet er vitterligt en ny måde at tænke it-udvikling, hvor myndigheder på tværs har større indflydelse på produktet, men også tager et større ansvar, forklarer KITA-formanden.

"Det gør måske lidt ondt på nogle leverandører, men det vil vi se mere af i fremtiden. Hvilket de nye udbudsregler også åbner op for," pointerer Jørgen Kristensen Rasch.

På et område erkender han dog, at SBSYS-klubben må overveje deres strategi.

Åbenhed i ny verden?
For åbenhed og indsigt bør være en selvfølge, også selvom man mener, at have konstruereret en privat forening bestående af myndigheder og brugt dette som argument for ikke at give aktindsigt.

"Det kan man altid diskutere det hensigtsmæssige i," fortæller Jørgen Kristensen Rasch.

Men samarbejdsformen - den kan leverandørerne altså godt vænne sig til, ifølge KITA-formanden, som sammenligner den måde at indgå strategiske partnerskaber og anskaffe teknologi på med den facon, private virksomheder som Coop tænker it-indkøb på.

I KITAs eget magasin har formanden da også slået fast i en leder, at SBSYS-samarbejdet er vejen frem.

"...det er også vigtigt, at SBSYS forsvarer de kommunale fællesskabers ret til ejerskab af forretningsprocesser og it-arkitektur, der er tilpasset opgaveløsningen i den kommunale virkelighed, vi befinder os i. De taget sagen i egen hånd og gør det på alle kommuners vegne."

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021 - trends, teknologi, innovation og organisationsformer

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

15. april 2021 | Læs mere


Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


The Successful Journey to the Cloud

Cloud usage on enterprise level is growing rapidly and for good reason. With the flexibility and scalability offered by cloud, businesses and organizations can harness new technologies, increase resiliency and adapt to changing demands at an unprecedented level. In this webinar we address some of the important issues to consider when embarking on your cloud adoption journey.

21. april 2021 | Læs mere


Premium
Nationalt sikkerhedscenter advarer: Har du ikke patchet denne VPN-sårbarhed er du blevet hacket
Organisationer, der endnu ikke har installeret en patch udsendt af Fortinet i 2019, kan godt regne med, at de er blevet hacket, advarer det britiske National Cyber Security Centre.
Computerworld
Sikkerhedshul i sundhed.dk gør det let at snyde med coronapas
Et hul i sikkerheden hos sundhed.dk åbner op for, at coronapas-ejere kan ændre på de svar, der står i passet. Men det er dokumentfalsk, advarer sundhed.dks direktør.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Sådan prioriterer IT-sikkerhedschefernes indsatsen i 2021
I denne undersøgelse fra F-Secure giver knap 2.000 ledende personer på tværs af hele Europa deres bud på, hvor de vil prioritere indsatsen i år – og hvad de opfatter som virksomhedernes mest presserende udfordringer på cybersikkerhedsfronten.