Omstridt it-klub vokser: Advokat-udgifter stiger

En stærkt udskældt offentlig it-klub vokser sig større og større. Samtidig er udgifter til advokater steget voldsomt.

ESDH-brugerklubben SBSYS er blevet kritiseret fra flere kanter.

Blandt andet af it-giganten Fujitsu, leverandøren Traen, en konservativ regionspolitiker og Dansk Industri.

Men det er lykkes klubben at få fejet en udbudsklage af bordet, ligesom en klage til Konkurrencestyrelsen over selve konstruktionen af klubben, slet ikke er blevet behandlet.

Faktum er nu, at klubben vokser og vokser, hvilket fremgår af et referat fra en generalforsamling i klubben fra slutningen af sidste år.

Heri fremgår det, at klubben, der består af offentlige myndigheder, og som er blevet kritiseret for at agere som privat spiller i markedet, udvider sin organisation.

Øget personale
Blandt andet er personalebudgettet steget.

Det sker for at frikøbe sekretær og projektkoordinator samt frikøb til formand og økonomiansvarlig. Ligesom en halv stilling skal købes for at øge "gennemsigtighed" i organisationen.

Tidligere har SBSYS afvist at give indsigt i en lang række papirer, der kaster lys over organisationens økonomi.

I øvrigt er sekretariatet for SBSYS placeret decentralt hos medlemsorganisationerne.

Flere udgifter stiger stærkt
Også udgifter til juridisk rådgivning er steget.

"Omkostningerne til juridisk bistand blev ligeledes stærkt øget pga. sagen i Konkurrencestyrelsen og behovet for rådgivning om udbud," hedder det i referatet, der også taler om "merforbrug" på "presseberedskab".

Også udgifter til drift og vedligehold af SBSYS er øget, blandt andet på grund af systemets vækst, "som gør, at vedligehold er mere omfattende end tidligere".

Og klubben er efterhånden også blevet en stor spiller i markedet.

"SBSYS dækker ca. 1/5 af landets borgere, så Brugerklubben er en væsentlig spiller på markedet," konkluderer Sbsys i referatet.

Skal gå efter bogen
Hos Sbsys bekræfter formanden for forretningsudvalget Helle Berg, der også er leder af it og digitalisering i Struer Kommune, at udgifterne i klubben stiger.

"Det er fuldstændigt rigtigt, at der afsættes flere midler til både administration, juridisk assistance og kommunikation," forklarer hun og peger på, at andet ville også være underligt.

For hun peger på, at rigtigt mange nye medlemmer er kommer, "fordi vi har en rigtig attraktiv forening, der hjælper til at få det optimale ud af borgernes penge".

"Og stor medlemstilgang øger både behovet for administration og kommunikation, ligesom den voksende kontakt og information udadtil, naturligvis også kræver, at der afsættes ressourcer."

Samtidig skal alt gå efter bogen.

"Endelig øger den fortsatte udvidelse af systemet samt flere medlemmer også behovet for juridisk assistance - ganske enkelt for, at vi ligesom tidligere kan blive ved med at sikre, at alle forhold er helt efter bogen," forklarer hun.

Nye medlemmer strømmer til
Og nye medlemmer i form af offentlige myndigheder strømmer til.

Alene i løbet af 2012 blev godkendt følgende nye medlemmer, Rebild Kommune, Horsens Kommune, Randers Kommune, Ishøj Kommune, Brønderslev Kommune og Jammerbugt Kommune.

Tilbage i 2011 tilmelder Herning Kommune sig ind i ordningen. Og på de næste sider kan du få et indblik i, hvilke overvejelser kommunen gjorde sig i den forbindelse.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2021

Gennem målrettede opkøb og egenudvikling tilbyder SAP i dag en produktpalette, der blandt andet omfatter avancerede analyseredskaber, HR-systemer og helt- eller delvist cloud-baserede løsninger. Få muligheden for at møde erfarne it-folk, der kan hjælpe dig videre på din SAP-rejse.

13. april 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021 - trends, teknologi, innovation og organisationsformer

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

15. april 2021 | Læs mere


Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


Premium
NNIT-selskabet Scales efter nedlukning af svenske og norske selskaber: De store vækstmuligheder ligger i Danmark
Interview: I løbet af 2020 har det NNIT-ejede Scales lukket sine datterselskaber i Norge og Sverige. I stedet fokuserer ERP-selskabet udelukkende på Danmark de næste par år, forklarer, forklarer CEO Hasse Bergman. Se her, hvorfor selskabet har afviklet de to nordiske enheder.
Computerworld
Sundhed.dk er klar med vaccinepas: Sådan finder du det
Regeringen har sendt et digitalt coronapas i udbud, men allerede nu kan du få adgang til et digitalt vaccinepas, der dokumenterer din vaccinationsstatus.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Infrastruktur: Byg et velfungerende Data Estate i otte trin
Mange virksomheder trækker på så mange og righoldige datakilder, at det bliver stadig sværere at holde rede på alle de informationer, man har. Samtidig lever et traditionelt data warehouse sjældent op til hverken de aktuelle eller – i særdeleshed – fremtidige krav fra forretningen. Løsningen er at udvide til en egentlig Data Estate; et stykke kritisk infrastruktur som gør det muligt at opbevare, organisere, konsolidere og analysere organisationens samlede datamængde. Denne hvidbog giver et samlet billede af, hvordan man gennem otte trin bevæger sig mod at implementere og drage nytte af en Data Estate. Samt hvordan du prioriterer indsatsen, så den giver størst værdi for forretningen.