Omstridt it-klub vokser: Advokat-udgifter stiger

En stærkt udskældt offentlig it-klub vokser sig større og større. Samtidig er udgifter til advokater steget voldsomt.

ESDH-brugerklubben SBSYS er blevet kritiseret fra flere kanter.

Blandt andet af it-giganten Fujitsu, leverandøren Traen, en konservativ regionspolitiker og Dansk Industri.

Men det er lykkes klubben at få fejet en udbudsklage af bordet, ligesom en klage til Konkurrencestyrelsen over selve konstruktionen af klubben, slet ikke er blevet behandlet.

Faktum er nu, at klubben vokser og vokser, hvilket fremgår af et referat fra en generalforsamling i klubben fra slutningen af sidste år.

Heri fremgår det, at klubben, der består af offentlige myndigheder, og som er blevet kritiseret for at agere som privat spiller i markedet, udvider sin organisation.

Øget personale
Blandt andet er personalebudgettet steget.

Det sker for at frikøbe sekretær og projektkoordinator samt frikøb til formand og økonomiansvarlig. Ligesom en halv stilling skal købes for at øge "gennemsigtighed" i organisationen.

Tidligere har SBSYS afvist at give indsigt i en lang række papirer, der kaster lys over organisationens økonomi.

I øvrigt er sekretariatet for SBSYS placeret decentralt hos medlemsorganisationerne.

Flere udgifter stiger stærkt
Også udgifter til juridisk rådgivning er steget.

"Omkostningerne til juridisk bistand blev ligeledes stærkt øget pga. sagen i Konkurrencestyrelsen og behovet for rådgivning om udbud," hedder det i referatet, der også taler om "merforbrug" på "presseberedskab".

Også udgifter til drift og vedligehold af SBSYS er øget, blandt andet på grund af systemets vækst, "som gør, at vedligehold er mere omfattende end tidligere".

Og klubben er efterhånden også blevet en stor spiller i markedet.

"SBSYS dækker ca. 1/5 af landets borgere, så Brugerklubben er en væsentlig spiller på markedet," konkluderer Sbsys i referatet.

Skal gå efter bogen
Hos Sbsys bekræfter formanden for forretningsudvalget Helle Berg, der også er leder af it og digitalisering i Struer Kommune, at udgifterne i klubben stiger.

"Det er fuldstændigt rigtigt, at der afsættes flere midler til både administration, juridisk assistance og kommunikation," forklarer hun og peger på, at andet ville også være underligt.

For hun peger på, at rigtigt mange nye medlemmer er kommer, "fordi vi har en rigtig attraktiv forening, der hjælper til at få det optimale ud af borgernes penge".

"Og stor medlemstilgang øger både behovet for administration og kommunikation, ligesom den voksende kontakt og information udadtil, naturligvis også kræver, at der afsættes ressourcer."

Samtidig skal alt gå efter bogen.

"Endelig øger den fortsatte udvidelse af systemet samt flere medlemmer også behovet for juridisk assistance - ganske enkelt for, at vi ligesom tidligere kan blive ved med at sikre, at alle forhold er helt efter bogen," forklarer hun.

Nye medlemmer strømmer til
Og nye medlemmer i form af offentlige myndigheder strømmer til.

Alene i løbet af 2012 blev godkendt følgende nye medlemmer, Rebild Kommune, Horsens Kommune, Randers Kommune, Ishøj Kommune, Brønderslev Kommune og Jammerbugt Kommune.

Tilbage i 2011 tilmelder Herning Kommune sig ind i ordningen. Og på de næste sider kan du få et indblik i, hvilke overvejelser kommunen gjorde sig i den forbindelse.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.