Artikel top billede

Mærsk fik ændret i Skats åbne skattelister

Danmarks største virksomhed A.P. Møller - Mærsk var ikke tilfreds med Skats måde at præsentere selskabers skattebetaling i omstridt database.

Under stor opmærksomhed valgte Skat i december at offentliggøre, hvor meget landets virksomheder betaler i selskabsskat - en opgørelse som landets største virksomhed A.P. Møller - Mærsk påvirkede præsentationen af.

De kontroversielle lister på nettet vakte stor debat blandt andet i it-branchen, hvor brancheforeninger talte om mistænkeliggørelse af de it-multinationale selskaber.

Hos SKAT, der brugte cirka en million kroner på at opbygge sitet med de mange følsomme tal, måtte man da også gå i dialog med flere store erhvervsorganisationer.

Og dokumenter fra en aktindsigt afslører også, at landets største virksomhed A.P. Møller - Mærsk bad om ændringer i præsentationen - og fik fremvisning af sitet, inden det blev offentliggjort.

Du kan læse hele korrespondancen mellem blandt andet Skats koncerndirektør Jesper Skovhus Poulsen og skattekoncernchef Clive Baxter fra A.P. Møller - Mærsk på de næste sider.

Kort fortalt aftaler Dansk Rederiforening den 14. november 2012 en fremvisning hos Skat, hvor Mærsk-skattechefen skal deltage.

Flere A.P. Møller - Mærsk-selskaber skal fremvises i it-systemet.

Skat understreger, at disse fremvisninger til erhvervsbrancheforeninger kun er til at rejse "tekniske" spørgsmål - og ikke politiske.

Men meget tyder på, at det store selskab ikke er begejsret for fremvisningen.

I hvert fald sender skattekoncernchef Clive Baxter fra A.P. Møller - Mærsk den 21. november et længere brev til Skats koncerndirektør.

Måden, som selskabets skat præsenteres på, giver ikke et retvisende billede af selskabets betaling af skat i Danmark.

I stedet bør ændres, således at "..den almindelige selskabsskat og selskabsskat af indtægter fra indvinding af kulbrinter i én post, således at der ved visningen fremgår et retvisende billede af A.P. Møller - Mærsk A/S," hedder det i brevet.

Cirka en uge efter sender Skats koncerndirektør en mail til blandt andre Clive Baxter: 

"..er det Skatteministeriets vurdering, at oplysningerne om selskabernes selskabsskat skal omfatte almindelig selskabsskat, selskabskat af kulbrinteindkomst samt selskabsskat af tonnageindkomst."

Den 19. december 2012 brager listerne ud i offentligheden og trækker mange overskrifter i aviserne.

Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) var flere gange ude i offentligheden og forsvare de åbne skattelister på Skats hjemmeside.

Skat: I dialog da sitet blev udviklet

Hos Skat forklarer underdirektør Richard Hanlov lidt om processen med at opbygget sitet. 

"For at sikre en retvisende løsning for åbne skattelister, var Skat i dialog med relevante interessenter mens sitet blev udviklet," forklarer han i en mail til Computerworld.

I den forbindelse har Skat indarbejdet kommentarer fra blandt andre "Rederiforeningen og Mærsk, og Landbrug og Fødevarer, således at et ønske vedrørende oplysninger om andelsbeskatning blev imødekommet."

"I dialogen fremkom endvidere et ønske om, at visningen af selskabsskatten i de åbne skattelister skulle være en samlet visning af den almindelige selskabsskat og selskabsskat fra indvinding af kulbrinter," bekræfter underdirektøren.

"Skats vurdering var, at en samlet visning kunne give et retvisende billede af koncernens skatteforhold," hedder det om udfaldet af dialogen.

Han skriver samtidig i svaret, at Skat var interesseret i at få vist et retvisende billede af selskabernes skattebetaling.

"Det var vigtigt for os, at selskaberne blev behandlet fair, så ingen uberettiget kunne komme til at fremstå som skatteunddrager," skriver underdirektøren.

Skat har imødekommet alle de anmodninger, som det modtog, "i forbindelse med dialogen omkring udviklingen af sitet, i det omfang det var muligt under hensyntagen til lovgivningen omkring åbne skattelister."

Underdirektøren oplyser i svaret ikke, hvor mange anmodninger Skat modtog, der stred mod lovgivningen omkring de åbne skattelister.

Mærsk-chef: Vi bad om ændring i præsentationen
Hos Ap.P. Møller -Mærsk bekræfter skattekoncernchef Clive Baxter også forløbet. Han understreger, at man ikke ville påvirke beregninger, men præsentationen.

"A.P. Møller - Mærsk har i flere år offentliggjort vore danske skattebetalinger i vores årsrapport, så vores skattebetalinger i Danmark var allerede offentligt tilgængelige, da skattelisten blev offentliggjort," indleder han.

Den store koncern betaler skat i henhold til skattelovgivningen, og det er selskabets politik at overholde skattereglerne i alle de lande, hvor det gør forretning.

"Vi har vores hovedsæde i Danmark, og en tredjedel af vores samlede skattebetalinger tilfalder den danske stat, hvorfor vi kun anser det som naturligt, at vores samlede selskabsskattebetalinger opgøres retvisende," pointerer han.

Skattekoncernchefen understreger, at A.P. Møller - Mærsk ikke bad om "ændringer i beregninger".

"Vi bad om ændring i præsentationen," forklarer Clive Baxter.

"Som det fremgår af brevet til Skat var vi uenige i præsentationen af vores skattebetalinger i den oprindelige liste," forklarer han videre.

Du kan læse brevet på næste side.

"Vi betaler også dansk selskabsskat af vore danske olieindtægter, derfor bør denne betaling indgå under betaling af virksomhedens selskabsskat, da der jo heller ikke skelnes mellem skat af virksomhedens andre aktiviteter, der beskattes af særregler," forklarer han afslutningsvis.

Skatteministeriet har ikke ønsket at kommentere på sagen - og tilblivelsen af den stærkt omdiskuterede hjemmeside med de følsomme data.

Mærsk-selskaber i forhåndsvisning

Mail fra den 14. november 2012 fra afdelingsleder Jacob Clasen fra Dansk Rederiforening.

"Her er nogle cvr numre og selskabsnavne til brug for præsentationen i morgen."

På listen over Mærsk-selskaber står blandt andet A.P. Møller - Mærsk A/S, Maersk Supply service, Dansk Supermarked A/S og Mærsk Olie & Gas.

"Skattechef Clive Baxter, A.P. Møller - Mærsk og jeg deltager herfra," lyder beskeden til Skat fra afdelingschef Jacob Clasen fra Dansk Rederiforening i mailen, som er sendt CC til Clive Baxter.

Imidlertid sender A.P. Møller - Mærsk A/S selv en mail til Skat kort tid efter fremvisningen.

Brev fra Mærsk: Sådan bør det være

Koncernskattechef Clive Baxter A.P. Møller - Mærsk A/S sender den 21. november 2012 en mail til til koncerndirektør Jesper Skovhus Poulsen fra Skat.

Her fremgår følgende:

"Att: Koncerndirektør Jesper Skovhus Poulsen

Åbne skattelister: visning af A.P. Møller - Mærsk betaling af selskabsskat

Kære Jesper Skovhus Poulsen,

Vi forstå, at SKAT i forbindelse med lanceringen af åbne skattelister har til hensigt at vise A.P. Møller - Mærsk A/S betalinger af almindelig selskabsskat og selskabsskat af kulbrinteindkomst som to forskellige poster. A. P. Møller - Mærsk A/S er uenig i denne opdeling.
A.P. Møller - Mærsk A/S er skattepligtig jvf. Selskabsskattelovens §1.1.1 af samtlige indtægter, bortset fra de indtægter der specifikt undtages fra dansk skattepligt. Til forskel fra de eventuelle udenlandske virksomheder, som ikke har kontor i Danmark, og som derfor kun er skattepligtige efter Kulbrinteskatteloven, er A.P. Møller - Mærsk A/S forpligtet til at betale selskabsskat af indtægter fra indvinding af kulbrinter og dertil knyttet virksomhed jvf. selskabsskattelovens almindelige bestemmelser, hvorfor denne betaling må indgå under betaling af virksomhedens selskabsskat. Der opdeles heller ikke mellem skat af virksomhedens andre aktiviteter, der beskattes af særregler.
Vi skal derfor venligst anmode Skatteministeriet om at sammenlægge den almindelige selskabsskat og selskabsskat af indtægter fra indvinding af kulbrinter i én post, således at der ved visningen fremgår et retvisende billede af A. P. Møller - Mærsk A/S samlede betaling af selskabsskat i Danmark.

Med venlig hilsen
Koncernskattechef Clive Baxter
A.P. Møller - Mærsk A/S

Senere kommer svaret fra Skat.

Skat: Her er vores beslutning

Skats koncerndirektør Jesper Skovhus Poulsen sender den 27. november 2012 en mail til blandt andre A.P. Møller - Mærsks skattechef.

Heri fremgår det, at selskabet og tilsyneladende en stribe erhvervsorganisationer får deres vilje.

"..har Skatteministeriet som led i udviklingen af den konkrete løsning på skat.dk været i dialog med en række relevante erhvervsorganisationer, herunder DI, Rederiforeningen samt Oil Gas Danmark."

"På baggrund af blandt andet de bemærkninger, der er fremkommet i den forbindelse, er det Skatteministeriets vurdering, at oplysningerne om selskabernes selskabsskat skal omfatte almindelig selskabsskat, selskabskat af kulbrinteindkomst samt selskabsskat af tonnageindkomst," skriver Jesper Skovhus Poulsen den 27. november 2012.

Den 19. december 2012 brager listerne ud i offentligheden.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere