Nu sker det: Streamingtjenester begynder at stjæle tv-kunder

I USA er antallet af betalings-tv-kunder faldet for første gang. Vil vi opleve samme tendens i Danmark?

Spåkonerne har længe forudset, at streamingtjenester som Netflix og HBO vil dræbe de traditionelle kabel-tv-pakker.

Men først nu ser det ud til, at tendensen er mulig at spore.

Amerikanerne, der har haft adgang til streamingtjenester betydeligt længere end os danskere, har i de seneste 12 måneder for første gang oplevet en nedgang i antallet af abonnenter på betalings-tv.

Netmediet GigaOM skriver, at en undersøgelse foretaget af analysebureauet Leichtman Research Group viser, at amerikanske kabel-tv-udbydere alene i det første kvartal af 2013 mistede 263.735 abonnenter. 

Og i hele perioden fra april 2012 til marts 2013 mistede betalings-tv-udbyderne samlet set 80.000 abonnenter. 

Ifølge Bruce Leichtman, chef for Leichtman Research, kan faldet tilskrives et mættet marked, et øget fokus på at hente abonnenter fra snævre, men mere attraktive, målgrupper samt den øgede konkurrence fra streamingtjenester som Netflix.

YouSee: Kunder køber mindre tv-pakker 
Hos Danmarks største kabel-tv udbyder, YouSee, kan man dog ikke genkende tendensen.

Ifølge Ib Konrad Jensen, der er pressechef for YouSee, er streamingtjenester primært en trussel mod dvd-markedet.

"Det er dvd-salget og udlejningsmarkedet, der bliver ramt først. Det ser vi Danmark, og det er også det, som vi har set i USA. Men på længere sigt kan jeg naturligvis ikke udelukke, at vi også vil opleve et pres på det traditionelle tv-marked," siger han.

Uden at sætte tal på forklarer Ib Konrad Jensen dog, at YouSee har oplevet et lille fald i antallet af kunder. Men ifølge YouSee er små udsving i antallet af kunder ikke unormalt og skyldes ofte, at enkelte antenneforeninger har skiftet fra YouSee til Stofa - eller omvendt.

Men tidligere på året kunne brancheorganisationen for forbruger-elektronik (BFE) berette, at danske børnefamilier ser mindre tv end tidligere, og at de yngre seere mellem 15 og 34 år langsomt er begyndt at erstatte traditionelt tv-kiggeri med 'on demand-tv' og streamingtjenester.

Ifølge Ib Konrad Jensen har YouSee dog også oplevet en mindre tendens til, at flere kunder vælger de små tv-pakker fremfor YouSees dyreste tv-pakke, fuldpakken.

En tendens som YouSee afviser skal ses i sammenhæng med streamingtjenester som Netflix og HBO, der blot har været på det danske marked i mindre end et år. 

"Det er nogle bevægelser, som vi har kunnet spore gennem flere år, og som vi vurderer skyldes den økonomiske krise, hvor folk forsøger at spare lidt penge i budgettet," siger han.

Cable-cutter fænomen mødes med skepsis
I USA er det såkaldte cable cutter-fænomen, hvor folk erstatter traditionelt tv med streamingtjenester, også hidtil blevet mødt med skepsis fra flere sider.

Paradoksalt nok har netop Leichman Research Group, virksomheden bag den nye undersøgelse, tidligere afskrevet cable-cutter-fænomenet.

Det skete i en artikel fra 2010 i New York Times, hvor Bruce Leichtman kaldte det for et hipt storbyfænomen, der kun trives hos et snævert segment af befolkningen, der alligevel ikke gider se tv.

Læs også:
 

Test: Netflix, HBO Nordic, YouBio og ViaPlay - hvem vinder? 

10 ting du skal vide om Netflix
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2.0: Forretning, innovation og udvikling

På Digitaliseringsledelse kan du derfor en række førende danske CIOs der ærligt fortæller om deres overvejelser, strategier, organisationer og resultater. På dagen får du desuden mulighed for at netværke og reflektere over indholdet i en række korte intensive sessioner samt gå i dialog med dagens stærke oplægsholdere.

05. november 2020 | Læs mere


Dell Talk: Fremtidens arbejdsplads: Få fuld udbytte af medarbejdernes kompetencer og viden

Skal du have fuldt udbytte af medarbejderes kompetencer og den viden, som din organisation ligger inde med, kræver det de rigtige værktøjer, de rigtige processer og det rigtige mindset. I denne talk får du buddet på hvordan fremtidens arbejdsplads ser ud - og hvordan den lever op til kravene fra de dygtige, mobile og kritiske medarbejdere.

06. november 2020 | Læs mere


Premium
Test: Apples nye iPhone er bygget til fart og stil: Så gode er iPhone 12 og iPhone 12 Pro
Computerworld tester: IPhone 12 og iPhone 12 Pro er bygget til fart og til at se godt ud. Varen leveres stilsikkert, men noget er overset i farten.
Computerworld
Salling Group lukker stor online-satsning efter kun et år
Millionsatsningen Fillop lukker ved årets udgang. I stedet er supermarkeds-giganten Salling Group nu på vej med en række helt nye online-satsninger, der er affødt af coronakrisen.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Beskyt virksomhedens data og digitale aktiver i døgndrift
Den massive stigning i antallet af medarbejder som arbejder hjemmefra samt et konstant omskifteligt digitalt trusselsbilleder stiller hele tiden nye og stigende krav til virksomhedens sikkerhedsinfrastruktur. Mange virksomheder står derfor overfor at skulle implementere løsninger medintelligent monitorering af data, infrastruktur samt fokuseret indsats for sikring af virksomhedens digitale aktiver. Men har på den anden side typiske ikke de nødvendige ressourcer, budget eller tiden til disse projekter – eller for den sagsskyld at blive afhængig af specifikke teknologier, dyre konsulentydelser og specialressourcer. En mulig strategi til at håndtere udfordringen kan være at vælge en komplet Cloudbaseret sikkerhedsplatform baseret på gennemprøvet AI-teknologi. Men hvordan kommer du godt i gang? Det får du svar på i denne hvidbog.