Artikel top billede

Snart bliver det meget lettere at skifte mellem trådløse netværk

Nye standarder skal gøre det meget nemmere at roame mellem trådløse netværk. Samtidig kan de aflaste mobilnettet.

Som mobiltelefon-bruger kan man uden problemer skifte mellem forskellige celler, byer og endda lande uden at skulle foretage sig noget, men det er stadig meget sværere at skifte mellem trådløse netværk (Wi-Fi). Det kræver typisk, at man skal vælge det rigtige hotspot og logge sig på med brugernavn og adgangskode, hver gang man kommer til et nyt net.

Nu er der udsigt til, at det kan blive lige så nemt at skifte til et nyt trådløst netværk som at bevæge sig rundt mellem mobilceller. Det skriver CNET.

Det skyldes en række nye standarder for trådløse netværk. Wi-Fi Alliance har nu certificeret de første enheder under den såkaldte Passpoint-standard, også kaldet Hotspot 2.0.

Denne standard definerer, hvordan trådløse klienter og basestationer skal forhandle om at oprette en forbindelse automatisk.

Sammen med en anden ny standard fra Wireless Broadband Alliance, kaldet Next Generation Hotspot, skal den bane vejen for, at der kan etableres roaming-partnerskaber mellem mobiloperatører og Wi-Fi-udbydere.

Det betyder eksempelvis, at man kan starte en telefonsamtale på et 3G-net og så fortsætte samtalen på en anden udbyders Wi-Fi-netværk uden at afbryde den.

Flere af verdens største teleselskaber som AT&T, T-Mobile, NTT DoCoMo og BT har netop afsluttet forsøg med Next Generation Hotspot. Det ventes, at de første teleoperatører vil understøtte standarden fra næste år.

Det betyder reelt, at det enkelte Wi-Fi hotspot kommer til at fungere som endnu en mobilcelle. Roaming sker helt automatisk, og brugeren behøver ikke indtaste adgangsdata for at logge sig på.

For teleselskaberne betyder det, at de kan forbedre deres dækning i områder, hvor mobilsignalet er svagt - eksempelvis inde i bygninger. Det kan også bruges til at aflaste mobilnettet ved at flytte en del af trafikken over på Wi-Fi.

Den enkelte bruger mærker ikke, om man er koblet op med 3G/4G eller Wi-Fi. Det sker helt transparent i baggrunden.

De nye roaming-aftaler kan også betyde, at brugerne fremover kommer til at betale for trafikforbruget i trådløse netværk - ligesom det typisk sker i dagens mobilnet. Men det kan også tænkes, at de fleste Wi-Fi hotspots bliver finansieret ved at vise målrettede annoncer til brugerne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere