Artikel top billede

En af de ting, vi har brugt de sidste par år til, er at få tilført Siemens Industry Software A/S noget af it-branchens dynamik. Det har givet bonus, fortæller firmaets CEO, Kenneth Saxskiold-Nørup,

Motivation og it-branchens dynamik er en magtfuld cocktail

Top 100 2012 Sidste år var det Siemens Industry Software, der løb med sejren i Top 100 og kunne kalde sig Danmarks dygtigste it-virksomhed. Ingredienserne var ny selvforståelse, ny ledelsesstil og et fantastisk regnskab ... og en virkelig fed motorcykel. Læs historien fra Top 100-magasinet her.

Her er artiklen om Top 100-vinderen 2012, som den blev bragt i Top 100-magasinet 21. september 2012:

Indgangsportalen til Scandinavian Trade Building er med sin guldskinnende facade ganske imponerende, og navnet vækker da også minder om en potent erhvervsbygning i Guds eget land.

Når man træder indenfor, møder man i den store lobby et indendørs springvand og meterhøje træer, der danner en allé gennem bygningen.

Det er her, virksomheden Siemens Industry Software A/S holder til.

Virksomhedens regnskab viser en solid vækst med et opadgående hop på mere end 80 millioner kroner på et enkelt år. I den forstand passer Scandinavian Trade Building udmærket ind i billedet af succes.

En vækst, der i år placerer virksomheden helt i spidsen på Computerworlds Top 100-liste.

It-branchens dynamik

"En af de ting, vi har brugt de sidste par år til, er at få tilført Siemens Industry Software A/S, der har betragtet sig som en ren industrivirksomhed, noget af it-branchens dynamik. Det har givet bonus," fortæller firmaets CEO, Kenneth Saxskiold-Nørup, der tager imod Computerworld.

Efter vi er blevet lukket ind i Siemens-lokalerne, kan vi ved selvsyn erfare, at selv om indgangspartiet signalerer amerikanske tilstande, så er firmaets kontorlokaler i den helt almindelige ende af kontorlokale-skalaen.
Hvide vægge og gulvtæpper, lokaler, der er praktiske frem for prangende, som danske virksomheder bedst kan lide det.

På Kenneth Saxskiold-Nørups kontor er et flag fra fodboldklubben Chelsea nonchalant lagt hen over fløjdøren til nabokontoret, og et indendørs golfsæt præger pladsen foran indgangsdøren.

Vi bænker os sammen ved et lille mødebord på chefkontoret for at få forklaringen på, hvad der er lykkedes så godt for virksomheden over et enkelt regnskabsår.

I regnskabet kan man blandt andet læse, at "Omsætningen udgør 146,8 millioner kroner for sidste år imod 64,7 millioner kroner i forrige år, hvilket er en markant forøgelse i et faldende marked."

Ordrer til olieindustrien gav kæmpe spring

Med andre ord har året været en solid succes for Siemens Industry Software A/S, hvor resultatet efter skat er gået fra et underskud på 10 millioner til et plus på 30 millioner. En difference på lige i omegnen af 40 millioner gode danske kroner.

Antallet af medarbejdere er i samme periode steget fra 15 til 35 ansatte på matriklen i Allerød.

"Vi har taget et kæmpe spring på grund af nogle gode store ordrer til olieindustrien," fortæller Kenneth Saxskiold-Nørup.

I regnskabet kan man også læse, at ".. det forventes ikke, at omsætningen kan fastholdes på det nuværende niveau."

Væksten bliver med andre ord mere behersket i de kommende år.

"Sidste regnskabsår har været rigtigt godt for os med en vækst på lige knap 150 procent, hvilket desværre næppe kan gentages år efter år. Der er omkring 100 virksomheder i Norden, der er på vores ønskeliste over fremtidige kunder. Der er et godt grundlag for ekspansion af kundegruppen i fremtiden," fortæller han.

"Men væksten bliver nok i et noget mere roligt tempo i fremtiden. Hvis tingene flasker sig efter vores hoved, har jeg en forhåbning om, at vi kan tage endnu et stort spring, men vi forventer mere almindelige vækstrater i fremtiden. Vores næste regnskab passer fint ind i den forudsigelse," lyder Kenneth Saxskiold-Nørups vurdering af fremtiden.

Godt regnskab

Lars Krull, der er seniorrådgiver og forsker i økonom på Aalborg Universitet, ser også et meget positivt regnskab fra Siemens-selskabet.

"Det er en voldsom stigning," lyder den korte version af hans analyse.

Ser man på regnskaberne for 2010/11 og sammenligner det med perioden før i 2009/10, er det ikke blevet væsentlig dyrere at drive virksomheden. Samtidig er der tale om en stigning af ordrer i et specifikt segment, der har givet god indtjening.

"Skal man tage de kritiske regnskabsbriller på, kan man pege på, at der tages 30 millioner kroner ud af regnskabet, hvilket svarer til næsten hele overskuddet i Siemens Industry Software A/S. Det kan i nogle sammenhænge være et signal om, at der ikke forventes en fremtidig aktivitet på sammen niveau," fortæller Lars Krull.

Regnskab helt efter bogen

"Men da der er tale om en virksomhed i Siemens-familien, skal man næppe lægge noget særligt i det. Siemens har en meget troværdig historie omkring deres firmaer. Der er ikke rod i deres forretning. Desuden behøver et firma af denne type heller ikke en kæmpe egenkapital. Regnskabet fra Siemens Industry Software A/S er da også helt efter bogen. De har skabt en god forretning, og det afspejler sig naturligvis i regnskabet."

100 kunder i Norden

Efter eget udsagn er der 100 mulige kunder i Norden - heraf 10 i Danmark - til Siemens Industry Softwares løsninger. Det lyder måske ikke af meget, men det produkt, som Siemens Industry Software A/S sælger, er heller ikke en metervare.

Skal det forklares meget kort, er produktet COMOS en softwareløsning, der holder styr på tingene i store industrianlæg i eksempelvis olieindustrien eller i farmaceutiske virksomheder. 

Den grundige forklaring er, at softwaresystemerne dækker hele industriprocesser, fra en ide tegnes i et CAD/CAM-system, gennem udviklingsfasen og produktionsfasen frem til en eventuel afvikling af produk­tionsanlægget.

Et konkret eksempel er en olieboreplatform, der udvikles og drives i en produktionsfase, der ændrer sig gennem sin livscyklus, eksempelvis med nye boringer i andre regioner og frem til platformen bygges om til andre formål eller helt destrueres.

"Det, vi kan levere, er en samlet løsning, der kan bruges i hele forløbet. Alle informationer er samlet i et system og kan derfor anvendes til styring af alt fra bestilling af en ventil, der skal skiftes på en boreplatform, til at holde styr på en farmaceutisk virksomheds enorme netværk af ingrediensleverandører."

"Vi kalder det for Plant Lifecycle Management, hvilket måske ikke fortæller så meget," griner Kenneth Saxskiold-Nørup.

"Det handler om intelligent styring af meget omfattende datamængder og processer i industrien. Der er konkurrerende firmaer, der producere løsninger, der kan varetage dele af sådanne processer. De kan oven i købet måske endda gøre det bedre end os, men når det handler om at samle alle data i et system, er vi alene på markedet."

"I forbindelse med eksempelvis medicinfremstilling eller olieproduktion er der ekstremt mange regler og regulativer. Det handler om containervis af ringbind med millioner af dokumenter. Alt det har vi samlet i systemer, så dokumentation bliver digitaliseret, og processerne kan styres efter myndighedernes regler og krav. Det er noget, som vi virkelig kan, og som er et vigtigt område i disse dele af industrien," siger Kenneth Saxskiold-Nørup.

Koncernens netværk er guld værd

"Samtidig har vi hele Siemens-koncernen i ryggen, hvilket betyder, at erhvervsfolk nok lytter lidt mere interesseret, når vi taler. Siemens er en virksomhed, der har store kompetencer og ressourcer inden for mange erhvervssegmenter, og det er med til at åbne døre for os."

Siemens-koncernen har mere end 430.000 ansatte på verdensplan og producerer alt fra atomkraftværker til vaskemaskiner. I Danmark arbejder cirka 7.000 mennesker i Siemens med vindmølleindustrien som en af de største enheder i virksomheden.

"Vores moderkoncern har tråde ude i alle hjørner af erhvervslivet over hele kloden. Der er tale om et enormt netværk, der er blevet opdyrket gennem meget lang tid. Det er guld værd."

Helt nyt firma

Ser man tilbage i firmaets regnskabshistorie, er 2010/11 det eneste år, hvor der for alvor har været et positivt regnskab med solide sorte tal på bundlinjen i Siemens Industry Software A/S. 

I 2009/10 var omsætningen på 64 millioner, men med et underskud efter skat på lige godt 10 millioner kroner.
Går man længere tilbage, skal man altså se langt efter millionerne. 

"Firmaet har faktisk kun haft den nuværende struktur siden 2010. Tidligere var der tale om en flok ingeniører, der nok var dygtige til at forstå software, men ikke havde fokus på den forretningsmæssige forståelse," fortæller Kenneth Saxskiold-Nørup, der selv tiltrådte i 2011.

"Det har taget tid at oparbejde en selvopfattelse, der rummer forståelsen af, at vi både er en industri- og en it-virksomhed. Vi har helt konkret flyttet vores kontakt med kunderne til et andet niveau. Tidligere henvendte Siemens Industry Software A/S sig til ingeniørerne blandt kunderne. I dag er vores fokus både på forretningen og på ingeniørerne. Det skifte har betydet meget," siger han.

"Samtidig er vi blevet meget mere opmærksomme på at sælge hele koncepter med support, udvikling, vedligeholdelse i en samlet pakke."

Arbejder med motivation

Et andet element, der arbejdes meget målrettet med i virksomheden, er motivation.

"Det, der får en virksomhed til at blive en god virksomhed, er, når de helt basale værdier er på plads. Når medarbejderne er motiverede og glade for at gå på arbejde. Så simpelt er det. Hvad motiverer den enkelt til at gøre sit bedste?" 

"Jeg har været mange år i amerikanske virksomheder, og der er motivation ofte baseret på frygt eller performance-krav. Det virker bare slet ikke, og det er ikke denne model, vi arbejder efter. Vi bruger en dansk tilgang, hvor motivation primært handler om ansvar, frihed og respekt."

Siemens Industry Software A/S har det seneste år ansat 20 nye kolleger. Det har dog ikke været nødvendigt med så meget som et eneste jobopslag.

"Vi har selv valgt de folk, der arbejder hos os i dag. De er blevet rekrutteret via netværk, eller fordi nogen kender dem og ved, at de har en interessant kompetenceprofil. Vi bruger ikke headhuntere eller opslag, vi finder selv vores folk."

"Måske har de ikke alle de nødvendige kvalifikationer, men de har den nødvendige indstilling til arbejdet. Tidligere var det primært ingeniører, der var ansat. Nu er vi blevet en blandet flok, og det har været godt for forretningen." 

Du begrunder dele af Jeres succes med en dansk medarbejdermodel. Er Danmark et godt land at være erhvervsleder i?

"Det er det helt sikkert. Jeg har taget en MBA, hvor højt estimerede amerikanske professorer fortalte om ledelse, og det eneste jeg tænkte var: Det har vi jo gjort i Danmark i årevis! Uddannelse er naturligvis at sætte de kendte begreber i rammer, så de giver mening og får fokus, men nye ledelsesbegreber var det ikke for en dansker," siger han og kommer med et eksempel.

"Google bliver ofte fremhævet som en fantastisk og nyskabende virksomhed, hvor iderigdommen blomstrer. Som jeg ser det, er Google mange år efter den ledelsesfilosofi, som vi praktiserer mange steder i Danmark. Måske er det nyt i USA, men ikke her i vores del af verden." 

Han peger på, at det, vi kan i Danmark, handler om ansvar og frihed hos ledelse og blandt medarbejdere. 
"Specielt it-firmaer har en livscyklus, hvor de opnår succes, høster indtjeningen i nogle år, for så at uddø, fordi ledelsen ikke har formået at forny sige." 

"Når man er på toppen, skal organisationen rystes godt og grundigt for at finde på nye veje, der kan føre forretningen videre. Det kræver en kontrolleret tilstand af kaos. Og det trives danskere langt bedre med, end folk fra mange andre kulturer. Vi er veluddannede, kan holde overblikket og tage selvstændige beslutninger. Det bringer forretningen videre. Så selv om Siemens er en tysk virksomhed, er vi danske i vor tilgang til tingene."

"Jeg beskriver ofte mig selv som et pindsvin på en ballonfabrik. En, der prikker hul på det kendte for at åbne for det nye. Det kan selvfølgelig være irriterende for andre, men hvis det gøres med respekt, er det en vigtig egenskab," siger Kenneth Saxskiold-Nørup.

"Den skandinaviske virksomhedsmodel giver desuden langt mere glade ledere, fordi der er frihed og respekt. Det gør arbejdet sjovt, hvilket igen gør, at lederne bliver bedre. Samtidig er kulturen i Danmark langt mere innovativ end i mange andre dele af verden. I en amerikansk virksomhed kigger man også på medarbejdertilfredshed, men det handler mere om at forhindre, at folk er på vej til at forlade virksomheden, så der skal bruges penge på at finde nye, end det handler om, at folk er motiverede." 

Men man skal vel også tage ubehagelige beslutninger som dansk leder?

"Jo, naturligvis. Det kan godt være nødvendigt at lede fra fronten, skære igennem og ikke være særlig demokratisk. Det kræver en vis portion kynisme at være leder. Men de maskuline værdier er ikke dominerende i Norden; det handler langt hen ad vejen om intellektuelle og bløde værdier, som at invitere familierne med til firmafrokosten i Dyrehaven og spille rundbold sammen."

"Trygheden betyder, at vi er gode til at tage beslutninger, og det er en udbredt misforståelse, at vi hele tiden søger konsensus, for det gør vi ikke. Men danskerne kan navigere dynamisk, og det er en styrke". 

"Med en baggrund som leder i forsvaret har jeg været udstationeret en række steder, herunder i det tidligere Jugoslavien," fortæller Kenneth Saxskiold-Nørup.

"Her oplevede jeg, at danskere virkelig kan agere med fornuft selv i de mest vanvittige situationer. Danskere er naturligvis også bange for at blive beskudt eller angrebet, men de bliver ikke handlingslammede. Det handler om at komme videre. I den amerikanske kultur kræver den proces en meget stærk og dominerende leder, der kan fortælle folk, hvad de skal gøre."

Hvilket slags menneske er du selv?

"Jeg er ikke så god til rutineopgaver, og jeg er nok lidt kaotisk. Der skal helst ske noget hele tiden, derfor er jeg altid i gang med noget, men det kan sagtens være noget roligt. Det skal dog gerne være noget, der foregår udendørs. I går var jeg eksempelvis ude at fiske, og selv om jeg ikke fangede nogen fisk, så var det en herlig oplevelse. Jeg elsker at fordybe mig i ting, men jeg vil altså hellere køre motorcykel end se fjernsyn."

Hvilken motorcykel har du?

"En MV Agusta, som er en rigtig kraftkarl med en uhyre kompakt motor, der er fabrikeret af Ferrari. Jeg er ret fascineret af mekanik."

Ingen små kunder

Siemens Industry Software A/S har et fast fokus på det øvre segment i industrien, og der er ikke planer om at ændre på det koncept - lige nu.

"Vi ligger godt til blandt de store industrivirksomheder, hvor konkurrencen er begrænset. Vores løsninger tilpasses den enkelte virksomhed, hvilket gør dem mindre attraktive for små og mellemstore firmaer, der går efter standardløsninger. Samtidig gør vi en dyd ud af at følge vores løsninger op med konsulentbistand, support og lignende," fortæller Kenneth Saxskiold-Nørup.

Han mener derfor ikke, at målgruppen vil rykke sig markant.

"Vores software kan som udgangspunkt godt anvendes i mindre virksomheder og gøre stor gavn, men her er konkurrenterne langt flere, og derfor bliver salgsargumentet ofte den laveste pris. Men vi vil ikke lave discount-løsninger."

Kenneth Saxskiold-Nørup lukker dog ikke døren helt for de mindre firmaer.

"Det kan måske tænkes, at der kommer en service eller cloud-baseret løsning, der kan tilkøbes, men det er stadig kun en idé.

Begrænset kundegruppe

Hvordan hostes jeres løsninger hos kunderne? I skyen?

"Vores kunder er store og har derfor helt styr på it. Enten ved partnere, der driver it-systemerne, eller i egne it-afdelinger. Vores kunder har infrastrukturen på plads, derfor er det ikke det store problem at gennemføre en implementering rent fysisk. Det er dog en tidskrævende proces at få tingene på plads." 

Hvilke danske virksomheder passer til jeres løsninger?

Som sagt er der måske 10 virksomheder i Danmark, der er i vores søgelys. Det er eksempelvis inden for energisektoren og inden for den farmaceutiske industri. Men det er naturligvis et begrænset felt," siger Kenneth Saxskiold-Nørup, der ikke ønsker at fortælle, hvem han har i kikkerten.

"Men udspringet for et salg kan også komme fra et ingeniørfirma, der skal udføre et projekt i en helt anden del af verden. Verden er langt større end Danmark, så døren lukkes ikke ved grænseovergangen." 

En global virksomhed, der anvender Siemens-software, er medicinalfirmaet Novartis Pharma, som blandt andet producerer hjerte- og cancermedicin. 

Her anvendes it-systemet til udvikling, dokumentation og data management i firmaets verdensomspændende organisation. 

Novartis Pharma har blandt andet digitaliseret dokumentation og hele processen omkring compliance, der skal sikre, at firmaet overholder de strenge lovgivningskrav, der er i forbindelse med produktion af medicin. Derved er dokumentationen blevet transparent over for de myndigheder, der kontrollerer arbejdet. 
Novartis Pharma har over 100.000 ansatte på verdensplan.

Stuxnet satte spor

Sikkerhed i store centrale it-systemer er et af nøgleordene for succes, og når talen falder på Siemens, vil mange tænke tilbage på Stuxnet-ormen, der hærgede produkter fra den tyske virksomhed.

Selv om Stuxnet-ormen var tiltænkt en meget speciel it-enhed, der anvendes på atomkraftværker og derved ikke har været til nogen fare for de produkter, som Siemens Industry Software A/S fremstiller, har den omtalte orm sat sig spor i virksomheden.

Et slag i hovedet

"En stor del af de tanker, vi gør os i forbindelse med vores projekter, handler om sikkerhed. Når man samler alle informationer i et system, er det følsomt, hvis en uvedkommende kan trænge ind i systemet. Så sikkerhed har altid betydet meget." 

"Men Stuxnet har naturligvis været et slag i hovedet på Siemens, fordi programmet var målrettet mod os, og det har givet endnu mere fokus på sikkerheden i hele virksomheden, det er der ingen tvivl om. Jeg vil dog mene, at episoden har trukket dybe spor i alle it-relaterede brancher, ikke kun i Siemens."

Kenneth Saxskiold-Nørup forklarer skiftet i måden, man tænker sikkerhed på, med en analogi. 

"Tidligere blev sikkerhed bygget som et middelalderfort rundt om systemerne. Bedre sikkerhed var ensbetydende med, at man byggede væggene højere, gravede voldgraven dybere og hældte flere krokodiller i den."

"I dag handler det mere om at åbne systemerne på intelligent vis, så man kun har adgang til det nødvendige. Man kan sammenligne det med sikkerheden i en lufthavn, hvor der er kontrol flere steder og hvor man kun har adgang til en bestemt gate med sit boardingkort. Rollebaseret sikkerhed får en større og større indflydelse."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere