Artikel top billede

Dansk konsulentbranche under pres - har sværere ved at tjene penge

Top 100 2013 Det er blevet sværere for de danske it-konsulenter at tjene penge. Høje lønninger kan være en del af forklaringen.

Top 100 2013: Det er hårde tider for den danske it-konsulentbranche, men der er dog enkelte lyspunkter.

Det viser Computerworlds Top 100-analyse, der vurderer landets største it-virksomheder ud fra et ligeligt vejet gennemsnit af fire udvalgte målepunkter - vækst i omsætning, afkastningsgrad, overskudsgrad samt hvor effektiv hver ansat er målt på kroner og øre.

I analysen har vi behandlet tal for 21 store danske konsulenthuse med en samlet omsætning på godt 12,2 milliarder kroner - 1,9 procent lavere end i 2011, hvor konsulenthusene omsatte for 12,5 milliarder kroner.

Markant fald i indtjeningen

Et kig på nøgletallene viser, at de danske it-konsulenthuse ikke nødvendigvis er drønet afsted med næsen i et frugtbart vækstspor.

Det har tværtimod været et år med pres i branchen, viser tallene.

Tilsammen er de 21 analyserede it-konsulenthuses indtjening efter skat nemlig faldet med 2,2 procent i forhold til et år tidligere, mens resultatet af deres primære drift - altså selve forretningen uden diverse afskrivninger og andre teknikaliteter - samlet er faldet med 10,5 procent fra 2011 til 2012.

Det kan skyldes, at virksomhedernes omkostnings-niveau generelt er under pres i forhold til omsætningen, som ikke er vokset sammen med omkostningerne.

IDC-analytiker Anders Elbak peger på, at mange virksomheder i 2011 havde en del projekter, der skulle færdiggøres, mens krisen har ført til en vis tilbageholdenhed med at sætte nye projekter i søen i 2012.

Oprustede til nye opgaver

Det har ramt konsulent-branchen, der med de mange opgaver i 2011 gjorde sig klar til nye opgaver og øjnede vækst-muligheder.

I sådan et klima bliver der ansat nye folk, ligesom der ofte bliver givet lønforhøjelser til dygtige konsulenter - alt sammen ting, der skruer omkostnings-niveauet i vejret.

"De begyndte at gøre sig klar til væksten, men så blev der mere stille, end de havde forventet," siger Anders Elbak.
Han peger på, at det både tager tid og koster penge at tilpasse omkostnings-niveauerne igen.

Ifølge IDC's egne undersøgelser er priserne for en konsulent faldet med cirka én procent, når det gælder basic skills.

Markedet i sig selv - altså det samlede beløb, som virksomhederne investerer i konsulenter - ligger ifølge IDC's tal stabilt med en ret flad udvikling fra 2011 til 2012.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere