Artikel top billede

Java rykker ind på Azure: Derfor er tæt parløb mellem Oracle og Microsoft så smart

ComputerViews: Microsoft og Oracle forener kræfterne i en aftale, der kombinerer Java og Azure. Og det er rigtigt smart for begge selskaber. Se her hvorfor.

ComputerViews: Det kom som noget af en overraskelse, da Microsoft og Oracle i slutningen af juni pludselig meddelte, at de indgik et tæt partnerskab.

Overraskelsen skyldtes, at de to selskaber konkurrerer på livet løs på database-markedet og har gjort det i lang tid.

Alting har imidlertid sin tid, og nu er tiden altså kommet til at tæt samarbejde med de to tidligere kombattanter.

Lad os kigge nærmere på, hvad partnerskabet kommer til at betyde.

I sin enkelhed består aftalen af to punkter: Oracle-kunder kan køre Oracles software - Java, Oracle Database og WebLogic Server - på Microsofts Hyper-V i Azure-cloud'en eller på Windows Server, og Oracle og Microsoft vil arbejde sammen på at løse ethvert problem, der måtte opstå.

Microsoft vil samtidig tilbyde en fuldt licensieret version af Java samt Oracle Linux samt forskellige udviklingsværktøjer i Azure.

Oracle Cloud har svært ved at få fat i markedet

Helt grundlæggende for aftalen mellem Oracle og Microsoft er det, at Oracles cloud-platform, Oracle Cloud, har svært ved at få fat i markedet, hvor ikke mindst Microsoft Azure-platform har vind i sejlene.

Oracle har med andre ord hårdt brug for nye veje, hvis selskabet skal sikre sig en position på cloud-markedet, inden alt for mange af rivalerne kommer for godt i gang.

Ifølge analysehuset Forrester bliver Oracle-teknologien allerede solgt via Amazons cloud-platform, Amazon Web Services.

I det billede har det ifølge Forrester været helt naturligt at forsøge samme model med Microsoft og den voksende Azure-platform - altså at sprede sin teknologi ud over forskellige platforme.

Aftalen betyder, at Google nu er den eneste af de helt store leverandører af en public cloud-løsning, der ikke tilbyder Oracles teknologier, og aftalen må dermed regnes for at være en ordentlig fjer i hatten for Oracle.

Store fordele for Microsoft

For Microsoft er der også store fordele i aftalen.

Selskabet har nemlig længe haft et sultent kig på Java, som er essentiel, hvis man har ambitioner om at være verdens førende leverandør på infrastructure as a service-markedet. Og det har Microsoft.

Problemet har hidtil været, at Microsoft i modsætning til Amazon ikke har haft mulighed for at tilbyde den meget vigtige udvikler-support. Dette bliver med aftalen muligt.

Microsoft har tidligere ganske vist supporteret Java på Azure-platformen, men det har kun været muligt, hvis kunderne har medbragt deres egen Java-licens.

Ifølge Forrester nægtede den tidligere Java-ejer, Sun (som Oracle købte i 2009, hvilket du kan læse mere om her), at udstede en Java-licens til Microsoft, fordi Sun ikke ville have, at ærkefjenden Windows skulle blive endnu mere dominerende.

På denne måde - hvor Oracles database kommer på Azure - får Microsoft fat i den eftertragtede Java-licens.

Fremtids-sikrer

Omvendt sikrer Oracle sig altså, at ingen kunder er nødt til at droppe Oracle, hvis de beslutter sig for at køre deres applikationer i Azure-cloud'en.

På database-fronten er Microsofts hovedprodukt SQL-database.

Mange organisationer sværger dog til Oracles database, som af mange regnes for at være mere skalerbar end SQL.

Aftalen betyder imidlertid, at Microsoft kan præsentere SQL Azure for Oracles database-kunder.

Får mest ud af aftalen

Hvem får så mest ud af aftalen?

På den korte bane ser det ud til at være Oracle. Men på den lange bane kan det meget vel blive Microsoft.

På kort sigt står Oracle først og fremmest til at score et anseeligt beløb på at udstede en Java-licens til Microsoft, som angiveligt skal betale kassen for licensen.

Ligeledes sikrer Oracle sig altså, at selskabets teknologier kan anvendes på det, som en dag meget vel kan blive verdens største public cloud.

For Microsoft er der store fordele på længere sigt.

Azure og Hyper-V bliver kort og godt tungere og mere troværdige produkter ved at blive platform for Java og Oracles database, ligesom det er tilfældet med konkurrenterne i Amazon Web Service. VMware får nu baghjul.

Og kunderne: De får nu et tilbud mere at vælge imellem, idet både Amazon og Microsoft nu fuldt understøtter Oracles teknologier.

Og som bekendt har øget konkurrence det med at presse priserne ned.

Læs også:

Oracle og Microsoft i tæt samarbejde: Det kommer det til at betyde for dig

Oracle slår sig sammen med Microsoft: Ellison slutter fred
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Whitepaper: Sådan kobler du kunstig intelligens på forskningen
Målrettet anvendelse af AI og High Performance Computing skyder genvej til indsigt i store mængder rå data og – i sidste ende – gennembrud i forskning og udviklingsarbejde.