Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Java rykker ind på Azure: Derfor er tæt parløb mellem Oracle og Microsoft så smart

ComputerViews: Microsoft og Oracle forener kræfterne i en aftale, der kombinerer Java og Azure. Og det er rigtigt smart for begge selskaber. Se her hvorfor.

ComputerViews: Det kom som noget af en overraskelse, da Microsoft og Oracle i slutningen af juni pludselig meddelte, at de indgik et tæt partnerskab.

Overraskelsen skyldtes, at de to selskaber konkurrerer på livet løs på database-markedet og har gjort det i lang tid.

Alting har imidlertid sin tid, og nu er tiden altså kommet til at tæt samarbejde med de to tidligere kombattanter.

Lad os kigge nærmere på, hvad partnerskabet kommer til at betyde.

I sin enkelhed består aftalen af to punkter: Oracle-kunder kan køre Oracles software - Java, Oracle Database og WebLogic Server - på Microsofts Hyper-V i Azure-cloud'en eller på Windows Server, og Oracle og Microsoft vil arbejde sammen på at løse ethvert problem, der måtte opstå.

Microsoft vil samtidig tilbyde en fuldt licensieret version af Java samt Oracle Linux samt forskellige udviklingsværktøjer i Azure.

Oracle Cloud har svært ved at få fat i markedet

Helt grundlæggende for aftalen mellem Oracle og Microsoft er det, at Oracles cloud-platform, Oracle Cloud, har svært ved at få fat i markedet, hvor ikke mindst Microsoft Azure-platform har vind i sejlene.

Oracle har med andre ord hårdt brug for nye veje, hvis selskabet skal sikre sig en position på cloud-markedet, inden alt for mange af rivalerne kommer for godt i gang.

Ifølge analysehuset Forrester bliver Oracle-teknologien allerede solgt via Amazons cloud-platform, Amazon Web Services.

I det billede har det ifølge Forrester været helt naturligt at forsøge samme model med Microsoft og den voksende Azure-platform - altså at sprede sin teknologi ud over forskellige platforme.

Aftalen betyder, at Google nu er den eneste af de helt store leverandører af en public cloud-løsning, der ikke tilbyder Oracles teknologier, og aftalen må dermed regnes for at være en ordentlig fjer i hatten for Oracle.

Store fordele for Microsoft

For Microsoft er der også store fordele i aftalen.

Selskabet har nemlig længe haft et sultent kig på Java, som er essentiel, hvis man har ambitioner om at være verdens førende leverandør på infrastructure as a service-markedet. Og det har Microsoft.

Problemet har hidtil været, at Microsoft i modsætning til Amazon ikke har haft mulighed for at tilbyde den meget vigtige udvikler-support. Dette bliver med aftalen muligt.

Microsoft har tidligere ganske vist supporteret Java på Azure-platformen, men det har kun været muligt, hvis kunderne har medbragt deres egen Java-licens.

Ifølge Forrester nægtede den tidligere Java-ejer, Sun (som Oracle købte i 2009, hvilket du kan læse mere om her), at udstede en Java-licens til Microsoft, fordi Sun ikke ville have, at ærkefjenden Windows skulle blive endnu mere dominerende.

På denne måde - hvor Oracles database kommer på Azure - får Microsoft fat i den eftertragtede Java-licens.

Fremtids-sikrer

Omvendt sikrer Oracle sig altså, at ingen kunder er nødt til at droppe Oracle, hvis de beslutter sig for at køre deres applikationer i Azure-cloud'en.

På database-fronten er Microsofts hovedprodukt SQL-database.

Mange organisationer sværger dog til Oracles database, som af mange regnes for at være mere skalerbar end SQL.

Aftalen betyder imidlertid, at Microsoft kan præsentere SQL Azure for Oracles database-kunder.

Får mest ud af aftalen

Hvem får så mest ud af aftalen?

På den korte bane ser det ud til at være Oracle. Men på den lange bane kan det meget vel blive Microsoft.

På kort sigt står Oracle først og fremmest til at score et anseeligt beløb på at udstede en Java-licens til Microsoft, som angiveligt skal betale kassen for licensen.

Ligeledes sikrer Oracle sig altså, at selskabets teknologier kan anvendes på det, som en dag meget vel kan blive verdens største public cloud.

For Microsoft er der store fordele på længere sigt.

Azure og Hyper-V bliver kort og godt tungere og mere troværdige produkter ved at blive platform for Java og Oracles database, ligesom det er tilfældet med konkurrenterne i Amazon Web Service. VMware får nu baghjul.

Og kunderne: De får nu et tilbud mere at vælge imellem, idet både Amazon og Microsoft nu fuldt understøtter Oracles teknologier.

Og som bekendt har øget konkurrence det med at presse priserne ned.

Læs også:

Oracle og Microsoft i tæt samarbejde: Det kommer det til at betyde for dig

Oracle slår sig sammen med Microsoft: Ellison slutter fred




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere