Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Advarsel: Disse angrebs-typer er alvorlige

Klumme: EU's it-sikkerhedsagentur øger risikovurderingen for to typer it-angreb.

DDoS-angreb er i vækst. Der bliver flere af dem, og de er voldsommere end før.

Det fremgår af en aktuel rapport fra EU's agentur for it-sikkerhed. Rapporten ser på trusler mod it-sikkerheden i det første halvår af 2013.

Den slags rapporter kommer der en del af fra forskellige spillere på it-sikkerhedsområdet.

Når jeg trækker den frem her, er det fordi, den illustrerer en pointe fra de klummer, jeg på det seneste har skrevet om ISO 27001-standarden.

Denne standard for it-sikkerhed lægger vægt på, at arbejdet med sikkerhed er en cyklus: Man vender løbende tilbage til tidligere beslutninger og evaluerer dem i lyset af det, man i mellemtiden har oplevet.

Det gør denne lille rapport også. Den tager fat i de forudsigelser, som ENISA kom med sidste år og ser på, hvor godt de passer med trusselsbilledet i dag.

Ændrer risikovurdering

På næsten alle områder forventede ENISA i 2012 stigende trusler. Det har desværre holdt stik.

På fire områder ventede organisationen et stagnerende trusselsbillede.

Det gælder overbelastningsangreb (DDoS, Distributed Denial of Service), phishing, falsk antivirus og forgiftning af søgeresultater.

Men data fra første halvår får nu ENISA til at ændre risikovurderingen for to af dem: Både overbelastningsangreb og falsk antivirus er i vækst.

Den øgede risikovurdering for overbelastningsangreb skyldes to faktorer. For det første ser det ud til, at der er kommet flere angreb.

For det andet er angrebene voldsommere.

I år har vi således set et angreb, hvor webstedet for anti-spam-organisationen Spamhaus blev overvældet med over 300 gigabit i sekundet.

Sådan bliver du afpresset

Trusler afpresser ofre

Når det gælder falsk antivirus og lignende programmer, skyldes den højere risikovurdering også her, at der kommer flere af dem.

Væksten skyldes især programmer af afpresningstypen, hvor offeret bliver nødt til at betale for at få adgang til sin pc igen.

En del af væksten her skyldes også, at nye platforme er dukket op: Der er således fundet falsk antivirus til Android.

ENISA's observationer svarer godt til det trusselsbillede, vi ser i DKCERT. Også i Danmark har vi set overbelastningsangreb og forsøg på afpresning.

Det sidste så vi senest med en dansksproget udgave af truslen, der hævder, at politiet har spærret for offerets pc, fordi vedkommende har besøgt en side med børneporno.

Forbered jer på angreb

Jeg vil derfor råde it-ansvarlige til at tjekke deres forholdsregler.

Hvad vil et overbelastningsangreb betyde for jeres organisation? Og hvad har I gjort for at imødegå truslen?

Der er faktisk tekniske løsninger, der kan mindske risikoen for at blive lagt ned af et DoS-angreb.

Center for Cybersikkerhed under Forsvarsministeriet har skrevet en udmærket vejledning om mulighederne.

Avancerede og professionelle

Derudover er det værd at læse konklusionerne i ENISA's halvårsrapport.

Organisationen konkluderer, at de it-kriminelle bruger stadig mere avancerede metoder. Det medfører, at angriberne er sværere at spore og nedkæmpe.

For eksempel anvender de teknologier som anonymiseringsnetværket TOR til at skjule deres identitet.

Også overgangen til peer-to-peer-baserede botnet gør det vanskeligere at skride ind i forhold til et botnet med central styring.

Forbryderne har allerede taget fat på smartphones og andet mobilt udstyr som en slagmark. Det område vil vi se nye trusler inden for.

Så nemt er det i dag

Undergrundens værktøjer er blevet professionelle.

I dag behøver man ikke andet end et kreditkort for at gennemføre et overbelastningsangreb: Man køber adgang til et botnet og angiver den adresse, der skal bombarderes.

På samme måde kan man også købe sig adgang til at inficere pc'er med skadelige programmer, så man på den måde opbygger sit eget botnet.

Denne professionalisering af området betyder, at det er blevet nemmere at blive it-kriminel.

Analyser jeres risici

Hvis du er ansvarlig for it-sikkerhed, må du prioritere. Med så mange trusler at tage hensyn til skal du foretage en grundig risikoanalyse.

Ud fra risikoanalysen må I afgøre, hvilke trusler der er de alvorligste for jeres organisation.

Først da kan I afgøre, hvor I skal investere: I jeres interne processer, uddannelse, tekniske værktøjer eller konsulenthjælp.

Hvis du savner ledelsens opbakning, kan du tage et kig på mine to seneste klummer.

De handler om ISO 27001, der opfatter it-sikkerhed som ledelsens ansvar på linje med den øvrige risikovurdering.

Læs dem her:

Sæt dig ind i denne standard - det vil kunne betale sig

Derfor halter din informationssikkerhed




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere