Artikel top billede

Stop nu det vrøvl om "slam" på sociale medier

Klumme: Der er stadig masser af myter om de "slamforurenende" sociale medier. Men kritikerne har ikke forstået grundsubstansen i de nye medier.

Da jeg for nylig deltog i et arrangement med en af de førende personer i den danske medieverden, blev jeg stærkt bekymret for den holdning, der mødte mig.

Det var ikke kun, fordi man skelnede mellem "professionelle medier" (som aviser) og "de slamforurenende sociale medier" - der antyder et elitært syn, jeg ikke troede fandtes mere.

Nej, det, der bekymrede mig, var, at ovenstående blev 'dokumenteret' ved hjælp af nogle af myterne om sociale medier.

Her er tre af dem.

Sociale medier dræber andre sociale omgangs- og kommunika­tionsformer

Det er en myte, at sociale medier får brugerne til at droppe fysiske netværk, andre sociale omgangsformer og anden kommunikation.

Analyser fra for eksempel Pew Internet viser tværtimod, at der er en positiv sammenhæng mellem at bruge sociale medier og aktiv social deltagelse i den fysiske verden.

"Sociale medier er med til at supplere og styrke engagementet"

Ligesom fly ikke gjorde togene overflødige - de skabte i stedet større mobilitet og øgede blot den totale transportvolumen.

Da jeg var barn, var Facebook vores naboers få børn, og Google var min mor. I dag lærer man i langt højere grad at netværke og knytte sociale relationer på tværs af tid og sted.

De sociale medier undergraver ikke vores demokrati, fordi de nu styrer, for det er OGSÅ dér, diskussionerne finder sted. Igen viser analyser en sammenhæng mellem at bruge sociale medier til samfundsdebat og deltagelse i andre former for samfundsdebat.

Så sociale medier er med til at supplere og styrke engagementet - og er ikke en erstatningsteknologi.

"Sociale medier bedrager folk og er overfladiske"

Sociale medier er overfladiske og ukritiske

Næste argument er, at de sociale medier er fyldt med 'slam', og Facebook bliver anvendt som eksempel. 

Men Facebook er ikke alle sociale medier, og der er masser af udbredte sociale medier, der er faglige og seriøse. Tag for eksempel LinkedIn.

Eller tag Wikipedia, der er stjerneeksemplet på, hvordan seriøsitet i de sociale medier opstår gennem selvregulering og crowd-sourcing - er det i virkeligheden ikke mere betryggende end et medie, hvor en redaktion bestemmer, hvad der er sandhed?

Faktisk er det ikke anderledes, end det altid har været. Diskussionen om finkultur kontra populærkultur er tidløs, og har altid fået kultureliten op af stolen.

Man har altid sladret hen over hækken.

Det, der til gengæld er vigtigt, er, at den nye digitale verden med de sociale medier kræver nye former for kritisk sans - som det er afgørende at lære gennem vores skolesystem og vores opdragelse.

"Dårlige sites, der snyder folk, vil med tiden blive utroværdige og dø"

Sociale medier bedrager folk
De sociale medier bedrager folk ved at opsamle information om brugerne, gøre brugen af medierne kontekstbaserede, og ved at indgå i en global, forbundet informationsverden, lyder argumentet.

Men så har man ikke forstået de nye forretningsmodeller i den digitale verden - især princippet om, at hvis noget er gratis, er det dig, der er varen.

Det er en meget stor kamel at sluge, hvis man er opdraget i den 'gamle' verden, hvor kvalitet og objektivitet er noget, man absolut skal betale penge for.

Det kan man begræde, men det bliver næppe anderledes, og nye generationer vil vænne sig til, at sådan er forretningsmodellen.

Kritikerne har imidlertid ikke forstået selve grundsubstansen i de sociale medier: De er selvregulerende.

Dårlige sites, der snyder folk, vil med tiden blive utroværdige og dø - og andre vil opstå i stedet.

Ligesom folk, der køber sig til "followers" på Twitter eller "likes" på Facebook, vil blive gennemskuet og miste omverdenens interesse.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere