Artikel top billede

Test: Smart dims får mere ud af kameraet i din iPhone

Olloclip lærer dit iPhone-kamera en række nye tricks - se her hvordan din iPhone kan blive bedre til billeder og videoer.

Smart dims får mere ud af kameraet i din iPhone

De små kompaktkameraer er hårdt ramt af smartphonesalget. For mens intet (endnu) kan røre et digitalt spejlreflekskamera, når det kommer til billedkvalitet, er forskellen på et kompaktkamera og en high-end mobiltelefon ikke stor nu om dage.

Samtidig har de fleste altid en telefon på sig, mens kameraet skal findes i skuffen, lades op og tages med.

Smartphone-kameraerne er dog ikke helt med, når det kommer til evnen til at zoome - med det overlegne 41 megapixel-kamera i Nokia 1020 som en undtagelse (læs vores test her).

Det er her, amerikanske Olloclip kommer ind. Oprindeligt var Olloclip et Kickstarter-projekt, som i 2011 samlede mere end 68.000 dollar ind blandt nysgerrige iPhonebrugere, men efter den første finansiering er det nu et egentligt produkt, som kan købes i den danske Apple-butik.

Ideen bag Olloclip er simpel: Din iPhone 4 eller 5 kan ikke zoome, så Olloclip klipser sig ovenpå og tilføjer et ekstra objektiv. Kittet vi testede var et såkaldt 4-i-1 med henholdsvis vidvinkel- og fiskeøje-objektiv - med den ekstra funktion, at objektiverne kan skrues af plastikclippen, som holder dem fast på iPhonen, og derefter fungere som 10x eller 15x makro-objektiv. Dermed får du i alt 4 objektiver for de 599 kroner, som Olloclip 4-in-1 koster.

Sådan virker det

Selve objektiverne er lavet i aluminium og er begge monteret på en sort plastikclip, som du nemt skubber ned over din iPhone i hjørnet, hvor kameraet sidder. Det objektiv, som du skal bruge, vender dermed væk fra dig selv, mens det, som ikke er i brug, vender mod dig selv.

Det lyder måske lidt uhandy, men det fungerer faktisk fint i praksis, fordi du kun har én dims og ikke alle mulige smådimser i lommen. Vil du skifte mellem vidvinkel- og fiskeøje-objektivet skal du derfor lige trække selve Olloclip-modulet af og vende det om.

Vil du dermed have adgang til makro-funktionerne, som lader dig tage foto virkelig tæt på, skal du dreje objektivet af Olloclip-clipsen. På objektiverne kan du se, om det er 10x eller 15x forstørrelses-siden, du vælger.

Specielt 15x makrofunktionen, som lader dig tage fotos af ting blot 1 centimeter væk fra objektivet, er sjov at lege med - og kan næsten bruges som mikroskop (se vores testbilleder på de næste sider).

Makro kommer virkelig tæt på

Skal du tage foto, er vores gæt, at du primært vil bruge vidvinkel-objektivet som et supplement til iPhones almindelige objektiv. Og så makroerne og måske fiskeøjet af og til, når der er en særlig lejlighed. Ikke mindst fordi fiskeøje-løsningen giver nogle ret specielle fotos med stor forvrængning, og hvor kanten af dine billeder bliver ret uskarp.

Filmer du derimod video med din iPhone, virker fiskeøje-objektivet mere oplagt. Der er stadig forvrængning, men fordi iPhonen zoomer ind, når den filmer video, er den efterfølgende forvrængning meget mindre med Olloclip. Og med det mere almindelige vidvinkel-objektiv er det meget mindre udtalt.

Vi har filmet en video på Computerworlds redaktion, hvor du kan se forskellene mellem først standard-objektivet på en iPhone 5S, så Olloclip-vidvinklen, så Olloclip-fiskeøjeobjektivet og så til sidst igen standard-objektivet. Der er virkelig stor forskel på, hvor meget man kan se (længere nede på siden).

Bagsiden ved Olloclip-modulet er, at bruger du et cover til din telefon, så skal det af, inden du kan montere Olloclip. Det gør det lidt besværligt - og af den grund producerer Olloclip også et plastikcover hvor hjørnet kan vippes op, så der er plads til de ekstra objektiver.

Coveret vil dog ikke vinde nogle design-præmier, men kommer samtidig med en adapter til tripods, så du nemt kan fastmontere din telefon på et stativ - og med plads til en blitz-sko, så du kan tilføje for eksempel videolys.


Olloclip til video: Først standard iPhone, så Olloclip vidvinkel og så fiskeøje. Til sidst standard iPhone 5S igen.

Det kan være nødvendigt, da den indbyggede blitz bliver delvist dækket af Olloclip, men det er godt det samme, for iPhonens lille flash kan alligevel ikke lyse de store områder op, som Olloclip dækker.

Alt i alt er Olloclip, som findes til iPhone 4 og 5, en fin lille dims, som udvider rammerne for, hvad du kan med dit iPhone-kamera. Det er dog primært til video, at du for alvor får brugt alle funktionerne. Til gengæld er løsningen gennemført og virker til at være bygget i høj kvalitet.

Er du i øvrigt mere til telephoto end vidvinkel, findes der også et sæt Olloclip-objektiver med teleobjektiv og pol-filter, dog til en lidt højere pris på 99 dollar.

Baggrund: Flere billeder fra Olloclip

Nedenfor kan du se lidt flere billeder fra iPhone 5S med Olloclip.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Her er de bedste antivirus-programmer til Windows 10 lige nu (plus dem du nokskal holde dig fra)
Syv antivirus-programmer ligger helt i top, når det gælder om at levere solid antivirus-beskyttelse til Windows 10. Se listen over de bedste antivirus-programmer lige nu
Computerworld
Tysk unicorn-app stormer ind på det danske marked: Vil levere dine dagligvare-indkøb på 10 minutter
Gorillas er en app-drevet udbringningstjeneste, der er blevet kaldt for Europas hurtigstvoksende startup. Tjenesten vil nu udbringe dagligvare til danskerne inden for 10 minutter.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Sådan får du maksimal værdi af serverudskiftning i SMV-organisationen
I denne analyse får du viden om, hvornår du udskifter hardware i den mellemstore virksomhed, så du optimerer værdien af både den eksisterende og kommeunde investering.