BREAKING:Ingrid Mjøen stopper som dansk landechef i Oracle: Skifter til international toppost

Artikel top billede

Test: Kedeligt kludder i Samsungs Galaxy Gear-klokkeværk

Galaxy Gear er uden tvivl en smagsprøve på fremtiden, men uret virker lige nu mere dumt end smart. Se her hvorfor Samsungs klokkeværk ikke får os helt op at ringe.

Anmeldelse: Samsung Galaxy Gear er sydkoreanernes bud på et smartwatch, der fungerer som din mobiltelefons lille hjælper.

Det har været ventet med spænding, da wearable gadgets spås til at blive det næste store it-hit.

Vi skal altså til at bære mere elektronik på os, og vi har allerede set eksempler som FitBit Flex, der registrerer bevægelser og søvn, samt Google Glass, som gør det muligt at få serveret relevante data lige i synet.

Galaxy Gear holder til på håndledet, og det er udstyret med en kvadratisk Super Amoled-skærm på 1,63 tommer med en opløsning på 320 gange 320 pixel.

Til trods for at skærmen fylder noget, ser det ikke fuldkommen tåbeligt ud. Det er let at finde almindelige ure, som er udstyret med større urskiver og virker mere bombastiske.

Samsung kunne måske være sluppet af sted med endnu større display.

Selve urremmen kan justeres, så den passer dit håndled.
Plastikremmen føles noget stiv i det, og selve uret er ikke voldsomt behageligt at have på i længere tid.

Det føles hårdt og bastant, og modsat et almindeligt ur er det en ergonomisk bommert.

Det er måske et spørgsmål om tilvænning, men i testperioden var det en befrielse med jævne mellemrum at slippe for uret, når det skulle lades op.

Til sammenligning havde jeg under testen gummifætteren FitBit Flex om mit andet håndled, og det generede på ingen måde eller virkede som et digitalt håndjern.

Virker kun med Samsung-modeller

Det er forholdsvis let at komme i gang med Galaxy Gear. Uret skal lades op, og det foregår ved at placere det i en holder, der klippes rundt om skærmen på uret.

Herefter kan det få et USB-kabel i bagdelen og modtage strøm. Det er i øvrigt en manøvre, som man kommer til at foretage ret ofte.

Galaxy Gear holder nemlig kun til cirka en dags brug, og derfor skal det lades op lige så ofte som din mobil.

Det er ærgerligt, at batterilevetiden ikke er længere, og under denne test oplevede jeg et par gange, at Gear gik kold og sad som et stykke dødt elektronik på min arm.

Som det ser ud lige nu, virker Galaxy Gear med flere af Samsungs topmodeller, eksempelvis Galaxy S3 og S4 samt Note 2 og Note 3. Men du kan ikke bruge uret med konkurrerende mobiler.

Forbindelsen foregår via Bluetooth 4.0, og når mobil og ur er parret første gang, har de ingen problemer med at samarbejde.

Selve brugergrænsefladen er simpel, og det er nemt at navigere rundt i menuerne. Bare skub fingeren hen over skærmen fra højre mod venstre. Eller skub fingeren op ad på displayet, og kameraet aktiveres.

Med den simple brugergrænseflade følger også forholdsvis minimalistiske funktioner.

Hvis du tror, at du kan det samme på uret som på din mobil, er du på vej mod en skuffelse på størrelse med at finde ud, at julemanden ikke eksisterer i virkeligheden.

Galaxy Gear vil ikke samarbejde

Med Galaxy Gear er det muligt at se meddelelser som sms-beskeder, mistede opkald og måske vigtigst af alt: Det kan vise, hvad klokken er.

Hovedskærmen viser dato og tidspunkt, og der er en lille vejrudsigt, eksempelvis en sky ledsaget af den aktuelle temperatur udenfor.

Herudover har Galaxy Gear en skridttæller samt stopur, og det virker med en i øjeblikket stærkt begrænset mængde apps.

Det betyder, at der i øjeblikket ikke er de helt store udfoldelsesmuligheder.

Galaxy Gear kan betjenes med stemmekontrol på engelsk via S Voice, men det er ganske enkelt et mareridt.

Hvis du vil ringe op til en af dine kontaktpersoner, som har et danskklingende navn, kan du risikere, at det er stort set umuligt at få Gear til at forstå det.

Det lykkedes dog via stemmestyring at ringe op til min gode kollega Claus ved at sige: "Call Claaaauuussss". Jeg tror, at jeg lød nogenlunde som Erik fra DR-programmet Rytteriet, før det virkede. Og jeg måtte prøve flere gange.

S Voice er stort set ubrugelig

Selve samtalekvaliteten er i bund, og det kan være svært at høre, hvad personen i den anden ende siger, medmindre du sidder et sted, hvor der fuldkommen ro.

Samtidig ligner man et fjols, når man står og råber ned i sit ur for sidenhen at føre det op til øret.

Jeg bebrejder ikke de mennesker, som troede, at jeg var en oplagt kandidat til den nærmeste kolbøttefabrik, da jeg tossede rundt for at teste uret.

Værre blev det da jeg forsøgte at få sendt en sms via S Voice.

Ved siden af mig sad en iPhone-mand, som elegant viste, at han med taleassistenten Siri kunne diktere og sende en sms til mig på engelsk via stemmekontrol.

Det tog et øjeblik, mens jeg kæmpede i lang tid med at slå knuder på tungen for at få S Voice til at makke ret.

Jeg måtte give op til sidst. Men ikke før, at S Voice havde basket noget volapyk sammen, som var lige ved at blive sendt til en helt forkert kontaktperson.

Kamera i urremmen

Galaxy Gear kan også tage fotos, da et kamera er integreret i urremmen.

Det kan dog til at begynde med være lidt vanskeligt at få taget nogle fornuftige fotos, da du skal holde øjnene på displayet for at fange motivet, mens armen måske drejes for at fange den rigtige vinkel.

Det kan godt blive som en omgang kluddermor.

Man kan ikke forvente geniale billeder med et kamera i en urrem, og kvaliteten er da også i den virkelig lave ende.

Men de kan bruges i nødstilfælde, hvis du ikke gider hive mobilen frem. Billederne overføres til telefonen, og hvis du eksempelvis har Dropbox-app'en på telefonen, bliver alle fotos automatisk overført til lagertjenesten på nettet.

Det er også muligt at optage video med kameraet, men det skal ikke være i alt for lang tid ad gangen, hvis du vil undgå, at din arm brokker sig over den ukomfortable arbejdsposition.

Tilbage til tegnebordet

Tilbage i 2007 testede jeg Sony Ericssons smartwatch MBW-150, som også legede sammen med mobilen i lommen.

Det er naturligvis ikke helt på niveau med Galaxy Gear, men det er alligevel overraskende, hvor lidt der egentlig er sket, når der sammenlignes med andre produktkategorier.

Tag den bærbare computer for eksempel, der i dag findes i hybrid-udgaver med dobbeltliv som slank tablet med voldsomme hestekræfter og høj skærmopløsning. Der er virkelig sket en forvandling.

Men sammenlignes det seks år gamle Sony Ericsson-ur med Galaxy Gear, har smartwatch-udviklingen ikke ligefrem været eksplosiv. Selv på MBW-150 kunne man via displayet se, hvem der ringede, og om der var kommet sms-beskeder.

Galaxy Gear er dog kommet et stykke videre, men det er stadig ikke noget fantastisk produkt med massevis af muligheder, og det hæmmes af en begrænset batterilevetid, og at stemmestyringen er en katastrofe.

Selve ideen med smartwatch er ikke dum, men i øjeblikket er der kludder i klokkeværket.

Det er formentlig blot et spørgsmål om tid, før det lykkes en eller flere producenter at ramme en fornuftig opskrift på et smartwatch, og imens må vi derfor vente på, at en ny it-tidsalder med massevis af kropsnære elektronikprodukter for alvor indledes.

Så tilbage til tegnebordet, Samsung. Der er helt klart plads til forbedringer i næste version.

Samsung Galaxy Gear ender på karakteren to ud af seks.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Ingrid Mjøen stopper som dansk landechef i Oracle: Skifter til international toppost
Ingrid Mjøen fratræder efter fire år som dansk landechef i Oracle sin stilling. Oracle er trapperne med udnævnelsen af en ny dansk CEO, erfarer Computerworld.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Sådan: Sæt din fakturahåndtering på autopilot
Accounts payable automation frigør ressourcer i bogholderiet og minimerer risikoen for fejl, men hvordan kommer du i gang? Læs med her og få bud på, hvordan du opnår ”touchless flow.”