Artikel top billede

Test: Vi er (stadig) vilde med Intels NUC - nu med i5 processor

Intel NUC med i5-processor er et imponerende lille mesterværk af en hurtig og strømbesparende pc.

Nu med i5 processor

I april testede vi Intels NUC og kaldte den en mirakelmaskine. Det gælder stadig. For den lille 10 centimeter brede og 4 centimeter høje mini-pc boks er både strømbesparende (10 Watt i brug), til at betale, lydløs og alsidig.

Samtidig var der ikke tale om en eller anden blodfattig lavpris-processor, men en ægte intel i3 3217U processor på 1,8 gigahertz. Måske ikke ligefrem en topmodel, men den rammer en fin balance mellem lavt strømforbrug og ydelse.

Vores test viste da også, at NUC model DC3217IYE snildt kunne trække en Windows 2012 server med et par virtuelle maskiner på.

Intel i3 er dog ikke for alle. Så Intel har også lanceret en udgave af NUC med en kraftigere i5-processor kaldet i5 3427U på 1,8 gigahertz som kan springe til 2,8 gigahertz med Intels TurboBoost-teknologi.

"Både start-up og vågne fra dvale foregik også imponerende hurtigt."

Modellen, kaldet Intel NUC DC53427HYE, fortsætter linien fra i3-udgaven, og du får derfor en basal boks med strømforsyning, kabinet, processor, blæser og bundkort. Det koster, i i5-udgaven, knap 2.600 kroner ifølge edbpriser.dk.

Du skal derfor ud og købe en mSATA SSD, DDR3 bærbar-ram og eventuelt et lille netværkskort hvis du vil have Wi-Fi i din NUC. Afhængigt af hvad du vælger, kan det løbe op i alt mellem 500 og 1.000 kroner - hvortil du skal lægge prisen på et styresystem, medmindre du vælger en Linux-løsning.

Mange stik på lille boks

På ydersiden er DC53427HYE udstyret med 2 DisplayPort-porte, en HDMI-udgang, 2 USB 2.0-stik, et USB 3.0-stik og et gigabitnetværksstik. Det burde være nok til de fleste løsninger - og selvom USB 3.0-porten desværre sidder på fronten, kan du udvide med ekstra lagerkapacitet den vej.

I vores test lod vi dog i stedet en Synology 1813+ NAS fungere som fjernlager, og hastigheden dertil var mellem 100 og 110 megabyte i sekundet. På måde kan du have den lydløse NUC tæt på og en mere støjende NAS stående i bryggerset, kælderen eller lignende.

Den i5-udgave, som vi har testet, var udstyret med et Intel Wi-Fi-netværkskort, 8 gigabyte hukommelse, en mSATA SSD-disk og Windows 8. Og det klarede den uden problemer med både HD-film, browserspil og lignende. Både start-up og vågne fra dvale foregik også imponerende hurtigt.

Strømforbruget stadig i bund

Meget af filmoplevelsen har at gøre med Intels HD4000 grafik, som er indbygget i processoren. Med HD4000 får du ikke vild 3D-spillegrafik, men mindre spil og enkelte avancerede som World of Tanks kan det godt klare - hvis du er parat til at skrue ned for kvaliteten.

Selv om DC53427HYE er en opgradering af i3-udgaven, så der kommer lidt flere processorkræfter i boksen, er det svært at mærke i strømforbruget.

Vi målte således et forbrug på blot 8,5 Watt, når NUC bare står i Windows-skrivebordet. Går du i gang med at surfe, stiger det til 15 Watt - og med Cinebench R15, som presser processoren med en række beregninger, kom i5 udgaven af NUC op på et forbrug på 24,5 Watt. Det sidste er dog maksimalforbruget, og regner du med at presse din computer over længere tid, bør du finde en anden løsning end en NUC, hvor kølingen er baseret på mere almindelige opgaver.

Imponerende lavt strømforbrug

Sjovt nok er vores testudgave af NUC udstyret med 3427U processoren, som er fra forrige generation af Intels processorer - hvilket får os til at tro, at man kunne komme måske 20-30 procent længere ned i strømforbrug med en nyere Haswell-processor. 

Under alle omstændigheder er under 15 Watt i strømforbrug stadig imponerende og gør fortsat Intel NUC til et oplagt mediecenter, miniserver, børnecomputer eller lignende.

Faktisk er det mest vores mangel på fantasi, som begrænser brugen af en stille og strømbesparende maskine - selve maskinen har vi ikke noget at udsætte på. Det er fortsat et herligt stykke legetøj for os, der ikke er faldet for en Raspberry Pi (endnu) - og med i5-versionen kan du få lidt mere computerkraft, hvis det var din indvending mod den tidligere i3-version.

Læs også: Test af Intel NUC med i3 processor
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Whitepaper: Sådan kobler du kunstig intelligens på forskningen
Målrettet anvendelse af AI og High Performance Computing skyder genvej til indsigt i store mængder rå data og – i sidste ende – gennembrud i forskning og udviklingsarbejde.