Artikel top billede

Her er det vanvittige kinesiske Silicon Valley - så vildt er det

Reportage: I Sydkina ligger et af verdens vildeste it-vækstområder nogensinde. Kom med her og få et indblik i, hvordan det kapitalistiske projekt kunne lykkes i kommunistiske Kina.

Stor. Større. Shenzhen.

Sådan må den sydkinesiske by lige nord for Hongkong beskrives, efter at den frem til først i 1960'erne havde 20.000 indbyggere, der kunne vælge mellem blot to bybusser til at transportere dem rundt i.

Dengang svarede Shenzhens indbyggertal således til en mellemstor dansk provinsby. 

I dag er det tidligere fiskerleje vokset til knap 20 millioner indbyggere, hvor fabriksarbejdere og andre ansatte i de hundredvis af gigantvirksomheder - heriblandt flere it-kæmper - bliver transporteret rundt i flere tusinde shuttle-busser, der fylder rigtig godt på storbyens mange brede motorveje.

Nu har byen altså et indbyggertal, der er knap fire gange så højt som hele Danmark. 


Millionbyen Shenzhen er skudt frem på ganske få årtier.

For 35 år siden lå Shenzhens bruttonationalprodukt (BNP) på omkring 175 millioner kroner.

I dag er det tal 6.000-doblet og oppe at ringe på over 1.000 milliarder danske kroner.

Velkommen til et af verdens vildeste væksteksperimenter nogensinde, hvor byens store internationale lufthavn åbnede i sidste måned. 

Sådan blev det så vildt

Shenzhen bliver kaldt det nye Silicon Valley, og udviklingen er drevet af innovation, rå robotteknologi og billig arbejdskraft i form af millionvis af menneskehænder.

En klokkeklar politisk strategi, heftige it-investeringer og stor risikovillighed har været nøgleordene i området siden 1979, som er et helt grænsesættende årstal for den vilde vækst.

Kineserne drømmer om rigdom

For i 1979 udpeger Kinas daværende leder, Deng Xiaoping, netop Shenzen tæt på millionbyen Hongkong som et vækstområde, hvor ingen selskaber betaler skat til at starte med, hvilket siden er ændret

Deng Xiaopings vision er, at Kina skal blive et rigt land, hvilket ikke kan gøres på én gang, men derimod skal det ske gradvist fra område til område, hvor det dengang britiske Hongkong er forbilledet.

Den beslutning tiltrækker flere udenlandske selskaber, der skal bruge billig kinesisk arbejdskraft. Og minsandten om ikke også Kinas superkapitalistiske sandkasseprojekt kaster en hel underskov af lokale selskaber af sig, som i dag er vokset op i multimilliard-klassen.

Vil gerne have 4-5 kærester

Computerworld har talt med flere lokale og tilflyttere til millionbyen enten direkte eller gennem tolke.

De kan alle fortælle, at den økonomiske vækst for dem selv og deres egne familier har været årsagen til, at byen bliver ved med kunne generere vækstrater på et sted mellem 10 og 25 procent hvert år.


Den tidligere kinesiske leder Deng Xiaoping står som faderen til Shenzhens enorme vækst og hyldes med en gigantisk plakat i byens centrum. Teksten på plakaten siger 'Følg Partiets linje i de næste 100 år'.

For i Shenzhen kan fabriksarbejdere svinge sig op på 3.000 yuan (omkring 2.700 kroner), hvilket er 40 procent mere end resten af Kina bortset fra Beijing, hvor leveomkostningerne også er tilsvarende høje.

Nyuddannede universitetsfolk kan derimod forvente en løn på op til 10.000 yuan (knap 9.000 kroner), hvilket er omkring dobbelt så meget som flere andre steder i Kina.

"Alle vil gerne være rige, og det gælder naturligvis også mig. En rig mand kan leve det gode liv og have 4-5 kærester, men man kan også forvente, at en kvinde spørger om, hvor meget man tjener," fortæller en 23-årig forretningsuddannet mand fra Shenzhen til Computerworld.

Derfor vokser Shenzhen snart til det dobbelte

Andre rykker simpelthen teltpælene op og flytter til det nye teknologi-mekka i Sydkina, hvor den berygtede Foxconn-fabrik med samling af Apple-grej og udstyr fra andre it-selskaber ligger side om side med gigantvirksomheder som Nestlé og General Electric.

"Beijing er stor og med mange muligheder, men i Shenzhen går det stærkt, og det er et rigtig spændende sted at være. Derfor tiltrækker stedet så mange unge," forklarer en kvinde i midten af tyverne, der arbejder som HR-medarbejder på en fabrik med knap 15.000 kolleger, hvor gennemsnitsalderen ligger på godt 24.

Smelter sammen med Hong Kong

Med gigant-vækst og mange succeshistorier er det måske heller ikke underligt, at Shenzhen ifølge The Guardian ligger side om side med Los Angeles og slår byer som Tokyo og Dubai, når det kommer til antallet af multi-milliardærer.

Samtidig taler indbyggerne i Shenzhen om, at det hele bliver endnu større en dag.

For byen ligger under 25 kilometer fra Hongkong, og flere taler om, at de to byer en dag smelter helt sammen i en Blade Runner-lignende Metropolis med omkring 25 millioner indbyggere inden for et årti eller to.

Således vil vi se en af verdens ubetinget største byer i størrelsesorden med Shanghai, der har et sted mellem 20 og 40 millioner indbyggere, alt efter hvor mange pendlere og uregistrerede immigranter, der tælles med.

Og med Shenzhens produktivitet og Hongkongs internationale finansielle netværk ser det ud til, at Shenzhens mange skyskrabere en dag kan vokse helt ind i himlen.

Mangler gennembruddet i Vesten

Indtil videre mangler byen dog stadig at producere en spiller på den helt store internationale scene.

Nogle af de store kinesiske televirksomheder fra Shenzhen som eksempelvis Huawei med en omsætning på 200 milliarder kroner og ZTE oppe på 77 milliarder kroner, kender vi dog efterhånden særdeles godt i Vesten.

For de to selskaber er allerede begyndt på deres internationale invasion.

I Shenzhens undergrund venter hundredevis af andre selskaber, som er milliardforretninger i Kina, men som endnu ikke er kendte i Vesten. 

For de fleste danskere vil store it-produktionsselskaber som eksempelvis Hyflex Technology og Shenzhen Megavision være ganske ukendte.

Og trods tocifrede milliardomsætninger i selskaber som verdens tredjestørste internetfirma, Tencent fra Shenzhen og handelssitet AliBaba i Hongkong, vil de to virksomheder næppe ringe mange gonggonger hos vesterlændinge. 

Men kan en milliard kinesere tage fejl?

Næppe, og lige nu virker det, som om det kun er et spørgsmål om tid, før det helt store kinesiske it-gennembrud kommer. 

Læs også:
Springer de ansatte stadig ud fra taget hos Foxconn?

Sådan erobrer omstridte Huawei Vesten
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Derfor afviser GK at betale løsesum efter stort ransomware-angreb: Dansk afdeling med 400 ansatte også berørt af hackerangreb
I forrige weekend blev den nordiske entreprenørvirksomhed GK ramt af et stort ransomware-angreb, der har berørt selskabets interne systemer og lækket personlige oplysninger. Men GK afviser på det kraftigste, at ville indlede forhandling med hackerne om frigivelse af data. "Vi anser angrebet for at være en kriminel handling og har anmeldt forholdet til politiet," oplyser GK til Computerworld.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Få en drejebog til at gennemgå og prioritere jeres sikkerhedskontroller – og et overblik over den nye version af CIS-20
Markedet flyder over med sikkerhedsprodukter, og kompleksiteten gør sikkerhedsopgaven uoverskuelig. Få et værktøj, der hjælper jer med at gøre det nødvendige – hverken mere eller mindre. Læs her hvordan, du får prioriteret jeres sikkerhedskontroller.