Artikel top billede

Det tog lidt tid, før Computerworld fandt det gratis Wi-Fi fra Helsingborg kommune. Og det forsvandt hurtigt igen.

Test: Kommunalt Wi-Fi er en begrænset oplevelse

Realitetstjek del 2: Helsingborg Kommune leverer gratis Wi-Fi til alle. Men hvordan virker det i praksis? Og kan det erstatte dit abonnement på mobilt internet? Tag med Computerworld over sundet.

Hele otte steder i det centrale Helsingborg er der gratis Wi-Fi fra kommunen. Sådan har det været siden sommeren 2013. Cirka 40 basesationer sørger for, at cirka 7.000 kan surfe samtidig.

Hvordan er det så i virkeligheden?

Computerworld tog turen over sundet fra Helsingør en fredag ved middagstid og landede midt på havnefronten med forventninger om fuldstændig sømløs surfen og brug af musikstreaming på turen ind gennem byen. Gratis og gerne på niveau med min tur gennem København og videre nordpå samme formiddag, hvor jeg brugte TDC's mobile internet.

Men hvilken skuffelse.

Hvor pokker er det?

Inde i ankomstbygningen bliver jeg tilbudt betalt forbindelse til Wi-Fi fra den private engelske udbyder The Cloud, som også er på spil mange andre steder i Europa og Skandinavien. Men ikke skyggen af Helsingborgs gratis net.

Heller ikke ude på Kungstorget foran bygningen er nettet tilgængeligt. Mystisk, for der skulle faktisk være et hotspot netop der. Jeg gik op mod centrum, og pludselig dukker det op som en mulighed på min Samsung Galaxy S III 4G. (En telefon, der i selskab med iPhones i forskellige aftapninger har vist sig at være klart stærkest til at suge mulige Wi-Fi-forbindelser til sig.)

Men efter at have passeret fodgængerovergangen ved Möllegränden er det væk igen.

Jeg hiver dækningskortet op ad tasken, går op ad Möllegränden og ind i byen, hvor gaderne og butikkerne er befolket af fredagshandlende svenskere og danskere, der myldrer frem og tilbage. Men ingen Wi-Fi fra kommunen.

Bingo

Først da jeg når frem til Stortorget efter ti minutters gang, er der gevinst. Jeg hooker på, og ud i mine ører flyder igen jazzradio.com - og nu helt gratis. Så er den der, tænker jeg lettet, og går over torvet og ned ad en forretningsgade. Og puf ... nul forbindelse.

Efter lidt spadseren frem og tilbage i området står det helt klart, at kommunens Wi-Fi er en meget begrænset oplevelse, som svarer meget godt til det, man finder på en cafe ... og som der i øvrigt er masser af i Helsingborg.

Oplyst - og en lille smule skuffet

Ikke engang ved det middelalderlige borgtårn Kärnan, som er byens vartegn, og som ligger højt hævet over Stortorget, er der forbindelse.

Oplyst - og en lille smule skuffet - går jeg tilbage til Stortorget og min forbindelse. Musikken flyder igen, mens jeg går tilbage til færgen, og forbindelsen holder faktisk hele vejen over havnepladsen til døren ind til ankomstbygningen, og så ... puf.

Hvem har glæde af det?

Så hvorfor har kommunen så hældt tre millioner kroner i etableringen af nettet plus årlige driftsudgifter på et par hundrede tusinde.

Tjah ... turister skal være rimelig ihærdige for at finde nettet, men når man har fat og bliver inden for dækningsområdet, kan det jo bruges til alt, hvad man lyster. Bare man husker, at dækningen forsvinder meget øjeblikkeligt, hvis man går på opdagelse i sidegaderne.

Indbyggerne i byen skal opsøge et af de otte hotspots for at få udbytte af tjenesten, men hvis man i forvejen har en smartphone med adgang til data, skal man være meget sparsommelig eller datahungrende, før det for alvor giver mening i mine øjne.

Udsatte familier på lavbudget kan selvfølgelig finde en bænk inden for dækningsområdet - hvis de altså har en bærbar med godt batteri. Men de er nok ikke målgruppen.

Rigtig fedt var det, hvis nettet dækkede hele byen og lige fra ankomst til afgang. Men det er en stor mundfuld - og vel også det, som teleselskabernes mobile internet er beregnet til.

Læs også:

Mobilt internet spiller max
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


Hvor kommer cybertruslerne fra i OT-miljøer?

Sammen med en række eksperter vil du blive indviet, hvilke udfordringer virksomheder typisk skal forholde sig til, for at sikre OT-miljøet mod udefrakommende trusler og cyberangreb.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere