Artikel top billede

En væg i C64 udstillingen er modelleret efter et klassisk C64 spil, og i boksene ses meget af det grej, som holdt en Commodore-fan gående.

Hjælp! Min computer-ungdom og jeg er kommet på museum

Jeg skylder Commodore 64 meget. Den stjal tusindvis af timer i min ungdom, men uden den var jeg ikke endt på Computerworld. Nu er brødkassen kommet på museum. Se hvordan du besøger den her.

Et af mine tidligste museumsminder er en uendelig række af pilespidser i en støvet glasmontre på Nationalmuseet. Sikkert fra en eller anden skoleudflugt hvor min klasse og jeg har drønet hærgende igennem museets støvede haller.

Sten- og jernalderen var under alle omstændigheder langt, langt væk selv for en historieinteresseret dreng.

Derfor er det lidt overvældende at finde sin egen barn- og ungdom på museum.

For på Mediemuseet i Odense kører der lige nu en udstilling om en af verdens mest kendte og solgte computere: Commodore C64.

Udstillingen, som er blevet til i samarbejde med en række Commodore C64-entusiaster, viser brødkassen, som den første udgave kærligt blev kaldt, sammen med flere af de kendte spil og tilbehør fra samtiden. En enkelt David Bowie-plakat pryder også væggen ved siden af et typisk setup fra den tid: En C64, en stak disketter og den dyre men eftertragtede 1541-diskstation.

Kasettebånd og turbo-loader

Skal det være endnu mere autentisk, gemmer en montre på den originale båndstation, som anvendte almindelige kassettebånd og tvang mangen en rask dreng til at lære at tune læsehovedet, så andres bånd kunne loades på din egen maskine.

Udstillingen på mediemuseet er dog ikke fyldt med hylelydene fra Turbo-loaderen, men med 8-bit musik fra Commodore C64-æraen, der startede med lanceringen af den første model i 1982.

Kombinationen af udstyret, den kantede grafik og lyden må virke som fra meget fjern fortid for de mange skoleklasser, som besøger Brandts Klædefabriks udstillinger, som Mediemuseet er en del af. Men med lommerne fulde af smartphones har de heller ikke tilbragt store dele af deres ungdom på at vente på, at et program loadede.

Load-tider målt i minutter ville i dag sandsynligvis medføre ramaskrig på Facebook, men for blot 30 år siden var det en del af livet. Ah, disse minder.

Retro rammer lige ned i minderne

Det er da også retroaspektet, som de fleste gæster, som træder ind i den lille udstilling, tænder på ifølge museumsinspektør Lise Kapper.

Specielt mænd mellem 35 og 45 går lidt i stå foran samlingen af joysticks - og den lille gruppe, som jeg besøger museet med, begynder da også hurtigt at diskutere, hvad der egentlig, dengang for 25-30 år siden, var det bedste joystick (Weco, hvis du skulle være i tvivl).

Så kommer du forbi Odense og Brandts Klædefabrik og trænger til en omgang nostalgi - eller vil vise den yngre generation, hvor din it-interesse for alvor blev vakt - kører den lille udstilling til 2. marts 2014.

Entreen til udstillingen inklusive det større Mediemuseum er 40 kroner. Men er du under 18 år eller kigger forbi torsdage klokken 17 til 21, er der gratis adgang. Læs mere om udstillingen her.

Er du mere til at (gen)opleve 80'erne derhjemme, kan du læse vores guide til at spille Commodore 64 på din pc.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere