Artikel top billede

En væg i C64 udstillingen er modelleret efter et klassisk C64 spil, og i boksene ses meget af det grej, som holdt en Commodore-fan gående.

Hjælp! Min computer-ungdom og jeg er kommet på museum

Jeg skylder Commodore 64 meget. Den stjal tusindvis af timer i min ungdom, men uden den var jeg ikke endt på Computerworld. Nu er brødkassen kommet på museum. Se hvordan du besøger den her.

Et af mine tidligste museumsminder er en uendelig række af pilespidser i en støvet glasmontre på Nationalmuseet. Sikkert fra en eller anden skoleudflugt hvor min klasse og jeg har drønet hærgende igennem museets støvede haller.

Sten- og jernalderen var under alle omstændigheder langt, langt væk selv for en historieinteresseret dreng.

Derfor er det lidt overvældende at finde sin egen barn- og ungdom på museum.

For på Mediemuseet i Odense kører der lige nu en udstilling om en af verdens mest kendte og solgte computere: Commodore C64.

Udstillingen, som er blevet til i samarbejde med en række Commodore C64-entusiaster, viser brødkassen, som den første udgave kærligt blev kaldt, sammen med flere af de kendte spil og tilbehør fra samtiden. En enkelt David Bowie-plakat pryder også væggen ved siden af et typisk setup fra den tid: En C64, en stak disketter og den dyre men eftertragtede 1541-diskstation.

Kasettebånd og turbo-loader

Skal det være endnu mere autentisk, gemmer en montre på den originale båndstation, som anvendte almindelige kassettebånd og tvang mangen en rask dreng til at lære at tune læsehovedet, så andres bånd kunne loades på din egen maskine.

Udstillingen på mediemuseet er dog ikke fyldt med hylelydene fra Turbo-loaderen, men med 8-bit musik fra Commodore C64-æraen, der startede med lanceringen af den første model i 1982.

Kombinationen af udstyret, den kantede grafik og lyden må virke som fra meget fjern fortid for de mange skoleklasser, som besøger Brandts Klædefabriks udstillinger, som Mediemuseet er en del af. Men med lommerne fulde af smartphones har de heller ikke tilbragt store dele af deres ungdom på at vente på, at et program loadede.

Load-tider målt i minutter ville i dag sandsynligvis medføre ramaskrig på Facebook, men for blot 30 år siden var det en del af livet. Ah, disse minder.

Retro rammer lige ned i minderne

Det er da også retroaspektet, som de fleste gæster, som træder ind i den lille udstilling, tænder på ifølge museumsinspektør Lise Kapper.

Specielt mænd mellem 35 og 45 går lidt i stå foran samlingen af joysticks - og den lille gruppe, som jeg besøger museet med, begynder da også hurtigt at diskutere, hvad der egentlig, dengang for 25-30 år siden, var det bedste joystick (Weco, hvis du skulle være i tvivl).

Så kommer du forbi Odense og Brandts Klædefabrik og trænger til en omgang nostalgi - eller vil vise den yngre generation, hvor din it-interesse for alvor blev vakt - kører den lille udstilling til 2. marts 2014.

Entreen til udstillingen inklusive det større Mediemuseum er 40 kroner. Men er du under 18 år eller kigger forbi torsdage klokken 17 til 21, er der gratis adgang. Læs mere om udstillingen her.

Er du mere til at (gen)opleve 80'erne derhjemme, kan du læse vores guide til at spille Commodore 64 på din pc.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Sådan: Sæt din fakturahåndtering på autopilot
Accounts payable automation frigør ressourcer i bogholderiet og minimerer risikoen for fejl, men hvordan kommer du i gang? Læs med her og få bud på, hvordan du opnår ”touchless flow.”